Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 november 2018

Kortlek med klimatfrågor forskarnas nya grepp

Tror du dig ha koll på din klimatpåverkan? Med ett nytt kortspel utvecklat av forskare kan du nu testa dina kunskaper.

 Kortspelet Klimatkoll ska ge spelarna en funderare.
Kortspelet Klimatkoll ska ge spelarna en funderare.

Vad tror du är värst: En biff om dagen i ett helt år, eller en flygresa till New York? Och orsakar en total köksrenovering mer klimatpåverkan än flygresan?

Detta är ett exempel på frågor som ställs i ett nytt kortspel framtaget av forskare vid Chalmers och Göteborgs universitet. Kortleken består av kort som har olika påståenden. Spelarna ska sedan placera korten utefter vad de tror har störst till minst klimatpåverkan.

Läs också: Här är miljömyterna du inte behöver tro på

Livliga diskussioner utlovas

Svenskarna släpper ut cirka 11 ton koldioxid per person och år sett till vår konsumtion. Jonas Karlén är pedagog och en av spelets utvecklare. Han utlovar livliga diskussioner bland deltagarna.

– Ett snabbspelat, roligt och faktiskt lärande spel som ger upphov till funderingar och diskussioner om ens egen livsstil, säger han i ett pressmeddelande.

”Stora förändringar krävs”

För att klara Parismålen som säger att den globala temperaturökningen ska stanna vid 1,5 grader behöver vi svenskar halvera utsläppen varje årtionde.

– Stora förändringar krävs på kort tid, och vårt spel kan hjälpa folk att fatta rätt beslut, säger forskaren David Andersson i samma pressutskick.

Spelet finns att köpa på både svenska och engelska i en webbshop på skaparnas hemsida.

Läs också: Så enkelt ändrar du dina vanor – och räddar miljön

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen