Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 7 mars 2019

Kosamlare efterlyser fullstor blågul kossa

I sommar fyller kosamlaren Marie Åsåker från Järvsö 50 år. Högst upp på önskelistan står en blågul kossa i naturlig storlek. Nu efterlyser hon någon som vill sälja sin till henne.

 Marie Åsåker samlar på kossor - men saknar en favoritstaty som hon nu efterlyser.
Marie Åsåker samlar på kossor - men saknar en favoritstaty som hon nu efterlyser. FOTO: Privat

Med 800 kossor i samlingen söker Marie Åsåker nu efter kronan på verket: En staty av en ko i naturlig storlek målad som svenska flaggan.

– På mitten av 1990-talet stod det sådana kossor på var och varannan gård. Jag tror att de var reklam för Milko. Vart tog de vägen sedan? Det finns en på en gård i Järvsö som jag har försökt köpa tusen gånger men som de inte vill sälja, säger Marie Åsåker.

Läs också: Kolla in Johans häftiga samling av dansbandskort från 1970-talet

Samlat på kor i 30 år

Marie är uppvuxen på ett jordbruk och intresset för kor började tidigt. Samlandet kom sig av att hon köpte en prydnadsko i present till sina föräldrar under en semester i Italien 1992.

– De var inte så begeistrade och gav tillbaka den till mig. Sedan har det bara rullat på. Jag började köpa på mig kossor i alla möjliga former och fick dem i present av vänner och familj, säger hon.

Önskar sig ko i naturlig storlek

För den som möter Marie är det inga tveksamheter om intresset. Motorhuven på bilen pryds av en ko, inne i bilen sitter kossor som gosedjur, hon har kor på jobbet, i och på husbilen.

 Delar av Marie Åsåkers samling av kossor i alla dess former.
Delar av Marie Åsåkers samling av kossor i alla dess former. FOTO: Privat

Hemma i villan består samlingen av vitrinskåp fyllda med små prydnadsfigurer, kuddar, ännu mer gosedjur, t-shirts, porslin, mattor och filtar med kossor på.

– Vi har inga andra djur som konkurrerar om intresset, det är kossorna som gäller. Min man har nog blivit lite miljöskadad av mig, säger Marie.

Statyn finns vid E4 i Härnösand

Den blågula stora kossan som Marie sett längs vägarna på olika håll i landet är i en klass för sig. Det står en vid en gård utefter E4 i höjd med Härnösand.

– Jag har åkt förbi men varit för blyg för att stanna till och fråga om de vill sälja.

Marie vet exakt var hon ska placera statyn om hon får tag i den.

– Den ska stå utanför köksfönstret och blicka ut över rabatten. Den vore en underbar 50-årspresent!

 Hjälp Marie Åsåker att hitta sin staty!
Hjälp Marie Åsåker att hitta sin staty! FOTO: Mostphotos

Vill du sälja din kostaty till Marie?

Om du har en sådan kostaty som 50-årsjubilaren efterlyser kan du mejla Lands reporter Jessica Rådne på jessica.radne@lrfmedia.se så förmedlar vi kontakt.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen