Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 9 april 2019

Kosläpp ställs in efter hot

Det blir inget kosläpp i Gästrikland i år. Det finns ingen mjölkbonde som är beredd att öppna sin gård på grund av djuraktivisters hot och trakasserier.

 Ingen mjölkbonde i Gästrikland är beredd att öppna sin gård i år. Bilden är tagen vid ett kosläpp i södra Sverige.
Ingen mjölkbonde i Gästrikland är beredd att öppna sin gård i år. Bilden är tagen vid ett kosläpp i södra Sverige. FOTO: Kerstin Davidson

– Det är jättetråkigt att det har blivit så här. Men jag har full förståelse för att mina kolleger inte vill i år, säger Lotta Zetterlund, ombudsman på LRF Gävleborg till Land Lantbruk.

Lantbrukare runt om i Sverige bjuder varje år in familjer och intresserade att komma till gårdarna för att ta del av ett säkert vårtecken – kosläppen.

Gjort polisanmälan

Land Lantbruk har tidigare rapporterat om att mejeriproducenten Arla har gjort en polisanmälan efter att djurrättsaktivister via sociala medier uppmanat likasinnade att ”slå ännu hårdare” mot kosläppen än tidigare år.

– Det får bli ett slut på det här, säger Arla Foods VD Peder Tuborgh till Land Lantbruk.

Det brukar vara ett kosläpp i Gästrikland varje år och Arlagårdarna brukar alternera om att stå för arrangemanget. Men i år vill ingen ställa upp.

Läs också: Därför blir korna så spralliga på kosläppet

Tufft år

– Det har varit ett tufft år, torkan, foderbristen och hoten från djurrättsaktivister. Vi har världens bästa djurhållning, men ändå ska våra mjölkbönder riskera att mötas av maskerade aktivister. Vi har frågat runt, men ingen är beredd att ställa upp i år, säger Lotta Zetterlund.

I Hälsingland, också Gävleborgs län, kommer två gårdar att som tidigare år arrangera kosläpp.

Läs också: Calle Schulman uppmanar till sabotage av kosläpp

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen