Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 juni

Kossorna åt upp deras förlovningsring

Pontus Winér hade planerat ett romantiskt frieri i solnedgången, men plötsligt gick ett 30-tal kor till attack mot parets picknick. Förlovningsringen, som var gömd i midsommarkransen, blev aldrig återfunnen.

– Det är förmodligen någon ko som har den i magen nu, säger Pontus.

 Emelies och Pontus förlovningsring blev uppäten av några kossor vid Ales stenar.
Emelies och Pontus förlovningsring blev uppäten av några kossor vid Ales stenar. FOTO: Privat

Det var dagarna innan midsommar som Eslövsborna Pontus Winér och Emelie Lindhe begav sig till Österlen för att fira Emelies 30-årsdag. På torsdagskvällen plockade de med sig picknickkorgen och satte sig precis intill Ales stenar för att njuta av solnedgången.

Men det var inte bara en födelsedagspicknick – Pontus hade planerat en överraskning.

– Jag väntade in så de sista människorna hade gått, det skulle bli en överraskning. Jag hade gjort en krans och bäddat in ringen i den, och skulle ge den efter talet. Men jag kom bara till början, säger Pontus.

Avbröts av korna

Emelie och Pontus visste att de befann sig i en kohage, men djuren hade lugnt hållit sig på avstånd när det fortfarande var fler människor i hagen.

– Pontus började med sitt romantiska tal och jag började inse att det handlade om ett frieri. Men så började vår lilla hund darra, så då blev vi lite avbrutna, säger Emelie.

När de tittade bak upptäckte de vad hunden tittade på – en ko som stod bara en meter bakom dem.

– Vi ställde oss upp och jag tog upp vovven i famnen. Vi stod och viftade lite och försökte sjasa bort dem, men då sprang resten av flocken mot oss. Det var ren panik, jag sprang direkt, berättar Emelie.

 På bilden syns korna i fjärran. 34 kor hade bonden, fick de senare veta.
På bilden syns korna i fjärran. 34 kor hade bonden, fick de senare veta. FOTO: Privat

Söndersliten picknick

Pontus försökte tänka vad han skulle ta med sig, men beskriver att han fick kortslutning när en ko kom fram och knuffade till honom.

– Jag fick inte med mig någonting, det var bara att springa. Det var som att de omringade oss, säger han.

På avstånd bevittnade Emelie och Pontus hur korna gav sig på picknicken.

– De kastade upp kylväskan och min väska, och drog i filten. Det var på ett sätt tur att vi hade mat kvar där, då var det något som tog fokus från oss och hunden. Men jag var panikslagen och tänkte att det här var farligt. När två av dem började stångas sprang vi så fort vi bara kunde, säger Emelie.

Läs också: Sveriges bästa sommarjobb? Getvallare sökes till fäbod i sommar

Ringen försvann

Det började mörkna, men tur nog stötte de på ett annat par som vågade gå in i hagen och schasa bort korna.

– Allt i picknickkorgen var ju utspritt och söndertrampat. Midsommarkransen var i tusen bitar och ringen gick inte att hitta, säger Pontus.

Troligen har ringen, liksom blommorna i kransen, blivit uppäten, men paret har ändå utlyst en hittelön ifall någon som promenerar i hagen mot all förmodan skulle hitta den.

Friade dagen efter

Dagen efter incidenten kände de sig lugnare och då blev frieriet äntligen av.

– Det blev inte som en överraskningsförlovning, men det var fint. Vi var på stranden, långt ifrån korna, och det blev en fin förlovning på ett annat sätt, säger Emelie.

Tillåtet att vistas i hagen

I efterhand har Emelie och Pontus förstått att kor kan känna sig hotade av hundar. Parets hund är dock en chihuahua borderterrier, alltså inte särskilt stor, och gjorde inget vidare väsen av sig, enligt dem.

Det var helt tillåtet för allmänheten att vistas på platsen. Bonden låter korna beta runt Ales stenar för att hålla gräset kort innan de främsta turistveckorna i sommar.

Djurägaren har beklagat händelsen, skriver Expressen, och råder besökare som känner sig trängda att försöka sjasa bort djuren om de blir för närgångna.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen