Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 10 januari 2018

Kraftig minskning av plastpåsar efter ny lag

Plastpåselagen fortsätter att skörda framgångar. Antalet personer som alltid eller oftast väljer bort plastkassar har ökat med 21 procent sedan i juni.

FOTO: photopalace

Sedan den 1 juni ska alla som säljer eller ger bort plastkassar informera om deras miljöpåverkan, enligt förordningen om minskad användning av plastkassar i kraft. Reglerna har ändrat attityderna till att ändra plastpåsar, visar en undersökning från Naturvårdsverket, ihop med marknadsundersökarna Novus från månadsskiftet november/december.

Läs också: Kläderna som förstör haven – 3 plastiga värstingar

Information har betydelse

Andelen personer som alltid eller oftast väljer bort plastkassar ökade med 21 procent sedan i juni. Tidsjämförelsen avser en likartad undersökning från Novus från i juni, på uppdrag av Håll Sverige Rent. Siffrorna bygger enkät till cirka 1 000 personer.

– Vi ser att informationen har betydelse. Butiker och affärer har gjort fantastiska insatser för att informera om betydelsen att minska användningen av plastkassar. Nu gäller det att fortsätta, så att detta inte blir en tillfällig beteendeförändring, säger Jon Engström, enhetschef på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Elva procent fler tänker på miljön än i juni. Och information sätts allt oftare upp om plastkassar i butiker, gallerior och köpcentra.

Flera kedjor sett en minskning av försäljningen av plastpåsar med över 11 procent, visar en undersökning från Fri Köpenskap.

Omtanke om miljön

Drivkraften bakom minskningen omtanke om miljön. När man inte har så många varor att det behövs en påse, väljs den bort. Regeringen har även satt ett mål att konsumtionen av platspåsar ska uppgå till maximalt 90 per person och år i slutet av december 2019 och till 40 i slutet av december 2025.

Läs också: Plastbanta: 5 förbrukningsvaror du lätt byter ut

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen