Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 april 2019

Kraftiga protester mot planer på att lägga ned skolor

Luleå

Det mullrar kraftigt på landsbygden i Luleå kommun just nu. Skolor som var fredade innan valet i höst ska nu plötsligt avvecklas. 2 000 personer demonstrerade i centrala Luleå för att protestera mot centralisering och skolnedläggningar.

 Ingela Lindqvist var en av 2000 personer som demonstrerade mot planerna på skolnedläggning i Luleå.
Ingela Lindqvist var en av 2000 personer som demonstrerade mot planerna på skolnedläggning i Luleå. FOTO: Joakim Nordlund

Många som bor på Luleås landsbygd känner sig svikna i dag. Så sent som inför valet i höstas fick människorna i Klöverträskbygden och Vitådalen veta att deras skolor var fredade. Några månader efter valet kom beslutet att lägga ned de två byskolorna och ytterligare fem små skolor och förskolor i kommunen.

Och det ska gå fort. Redan nu till hösten ska skolorna vara avvecklade.

Stora protester mot planerna

Ingela Lindqvist bor i byn Jämtön och hon åkte in till Luleå tillsammans med sin familj för att protestera och visa sitt missnöje.

– Innan valet var de ledande politikerna intresserade att prata om landsbygden. Man var ju väldigt tydlig från det styrande partiet Socialdemokraterna att man inte ville lägga ned Vitåskolan. De verkar man helt ha glömt bort, säger Ingela Lindqvist.

För att protestera tågade hon och cirka 2 000 andra längs Storgatan, från Gula paviljongen i centrala Luleå och bort mot Stadshuset. Ett demonstrationståg under första maj brukar kanske samla 300-400 människor på samma plats. Det sätter det hela i ett perspektiv.

– Känslan är att nu räcker det. Nu är det nog. Och det är inte bara folk på landsbygden som upprörs utan också de inne i stan undrar vad våra styrande håller på med, säger Ingela Lindqvist.

 Starka protester mot planerna på nedläggning.
Starka protester mot planerna på nedläggning. FOTO: Joakim Nordlund

Hon poängterar också vikten av skolornas betydelse för en livskraftig landsbygd.

– Det är a och o. Har man inte kvar skolorna och förskolorna funkar inte livet i familjerna. Det blir för mycket skjutsande hit och dit och barnen är för långt från hemmet. Och kompisarna blir för långt från hemmet. Och då börjar landsbygden och livet där att falla sönder och till slut är det bara de gråhåriga kvar. Landsbygden har aldrig haft så goda förutsättningar som nu där man kan arbeta på distans på ett helt annat sätt än vad man har kunnat göra tidigare. Och dessutom behöver vi ju lokal produktion av mat och då måste det ju bo människor på landsbygden, säger Ingela Lindqvist.

 Budskapen var många och kritiken hård vid protesterna.
Budskapen var många och kritiken hård vid protesterna. FOTO: Joakim Nordlund

Spara genom fortsatt centralisering

Några månader efter valet har Luleå kommun beslutat att kommunen nu måste spara 300 miljoner kronor. Receptet är bland annat fortsatt centralisering där små och väl fungerande skolor och förskolor nu får stryka på foten.

– Vi fick ju inte veta någonting om allt det här innan valet. Inte någonting. Vi är förda bakom ljuset. Det är mycket oärligt. Ja, det är helt enkelt ett stort svek. Att tala om att det ekonomiska läget har försämrat så radikalt på ett par månader är det ingen som köper, det är bara bullshit, säger hon.

En månads protester

Det är cirka en månad sedan förslaget om skolnedläggningarna blev offentligt. Protesterna och argumentationen har pågått sedan dess. Men tiden att argumentera och samla sig har varit knapp för människorna i Luleå kommuns byar. På Facebook har Pontus Johansson i Råneå gjort en liten video för att ge ansikte åt några av de människor på landsbygden som nu drabbas. En video som har nått ut till 130 000 människor. Han startade också insamlingen Kampen för Vitådalen där landsbygdens människor nu samlar in pengar. Allt för att ha råd med en jurist för att utreda om kommunledningen agerar lagligt.

– Uppslutningen runt det här är enorm och missnöjet med våra politikers agerande är jättestort. Vi trodde att de vill utveckla och inte avveckla. Vi hade tagit i när vi satte målet att nå upp till att samla in 100 000 kronor men det har vi passerat nu. Människor fortsätter att visa sitt stöd genom att skänka pengar. Det är företag, föreningar och privatpersoner. Det här engagerar så otroligt många. Och överskottet går tillbaka till att utveckla bygden, säger trebarnspappan och snickaren Pontus Johansson.

 Plakaten var många vid protesten.
Plakaten var många vid protesten. FOTO: Joakim Nordlund

Protester även från politiker

Tomas Karlsson är ordförande för IF Metalls verkstadsklubb på SSAB i Luleå. Han bor i Råneå, är socialdemokrat och också en omtyckt och prisad ungdomsledare inom brottningen. Han har kritiserat sitt eget parti och för sättet att bryta givna löften om fredande av skolorna i Klöverträsk och Vitå. Under demonstrationen i Luleå manade han till fortsatt kamp för en levande landsbygd.

– Jag hoppas att man gör om och gör rätt. Därför vill jag att barn- och utbildningsnämnden (BUN) beslutar att återremittera frågan till kommunfullmäktige (KF) och att man där begär en omfördelning av budgeten, säger Karlsson när han precis har klivit ned från scenen i Stadsparken.

 Omkring 2000 personer demonstrerade mot planerna på att lägga ned skolorna.
Omkring 2000 personer demonstrerade mot planerna på att lägga ned skolorna. FOTO: Joakim Nordlund

Får åka 5 mil enkel väg

En av de som drabbas hårdast av beslutet om nedläggning är Jonas Lantto och hans familj som bor i den lilla byn Forshed i Vitådalen. Han och hustrun Virve Lanttos två barn är fem och sju år gamla.

– Om nedläggningen av Vitåskolan blir verklighet blir Elma och Ebbe tvungna att åka fem mil enkel väg ned till Råneå. Då kan vi kanske inte bo kvar i byn. Man vill ju inte utsätta sina barn för de resorna. Men att lämna Forshed och livet där, ja det vore mycket tråkigt. Vi vill ju inget hellre än att våra barn ska få växa upp där. Det är en mycket fin plats, säger han och ser på barnen.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen