Krångel-Sverige! Skyltregler sätter stopp för småföretagare
Skyltning är avgörande för att lyckas med gårdsverksamheten. Men reglerna kan sätta stopp. Ingvar Svensson i Lundsbrunn är en av de som drabbas och får svårt att locka kunder.
Privata skyltar på landsbygden är ingen enkel historia. Fråga bara Ingvar Svensson på Jönsegården utanför Lundsbrunn i Västergötland.
Sedan han startade försäljning av antikt och kuriosa i ladugården har det varit svårt få folk att hitta till honom. Transportstyrelsens regler sätter stopp.
”Märklig situation”
– Situationen är märklig. Många på landsbygden börjar med kringverksamhet för att överleva och kan ibland till och med få ekonomiskt stöd för det. Men samtidigt får man kanske inte möjlighet till att tillräckligt visa var man finns, säger Ingvar Svensson.
Reglerna för privatskyltning, som regleras i Transportstyrelsens författningssamling, säger att det är helt i sin ordning att skylta vid närmaste allmänna väg. För detta krävs dock tillstånd av Trafikverket – och därefter tillkommer en kostnad för uppsättning av skylten.
Måste ha kontroll
– Det brukar handla om 5 000–7 000 kronor och ibland kanske lite mer än så beroende på hur mycket arbete som krävs. Av trafiksäkerhetsskäl måste vi ha kontroll av antal skyltar och placeringar så att det inte plötsligt blir pyntat som en julgran vid någon vägkorsning. Att på egen hand slå upp skyltar inte tillåtet, säger Tomas Olofsson, trafikingenjör på Trafikverket i Skövde.
Lagreglerna tycks dock tolkas olika i olika landsändar. I vissa områden försvinner skyltarna nästan lika raskt som de har satts dit, på andra ställen väljer man uppenbarligen hellre att se mellan fingrarna.
– När jag nyligen var i Dalarna upptäckte jag flera hemmagjorda skyltar som har stått i åratal längs riksväg 50, säger Ingvar Svensson.
”Blir ju jättetokigt”
Tomas Olofsson har också sett småföretagares skyltar längs vägarna.
– Men jag hoppas verkligen att alla följer de föreskrifter som gäller i hela landet, för annars blir det ju jättetokigt.
Knepiga regler
Om Ingvar Svensson håller sig helt till reglementet blir det extra knepigt. Först skulle han, för affärernas bästa, behöva ha en skylt på riksväg 44 mellan Lidköping och Götene, vilket han inte får tillstånd till.
Eftersom Ingvars gård ligger en bit därifrån krävs också två hänvisningsskyltar varav endast en skulle vara laglig, den vid närmast allmänna väg, en väg som dessutom inte har så mycket trafikt.
– Jag får väl fortsätta med att kontinuerligt smyga upp skyltarna och hoppas att de sitter kvar ett tag. Skulle jag kanske behöva betala upp mot 10 000 kronor bara för att få upp en skylt enligt reglerna kan jag inte längre driva gårdsverksamheten, säger Ingvar Svensson som inte känner någon större oro för reprimander.
Läs också: Succébyn: Så lockar vi tusentals besökare
Förståelse för marknadsföring
Tomas Olofsson har full förståelse för att små verksamheter vill marknadsföra sig.
– Men det är likadant för större företag, och inte minst på riksvägarna. Exempelvis finns endast samlande skyltar in till industriområden och liknande. Vägvisning är främst till för trafikanternas bästa och behov, och därför är det vid större vägar tillåtet med skyltar om för kost och logi. Allt annat ses som reklam och är emot reglerna.
Vill du sätta upp en skylt? Här är reglerna!
• Lokaliseringsmärke (skylt) för vägvisning till inrättningar, anläggningar eller turistiskt intressant mål får endast sättas upp från närmast allmänna väg.
• Skyltar får inte sättas upp vid namngiven gata inom tätort, industriområde eller handelsområde som redan har vägvisning eller i tätort där anläggning kan förväntas.
• Skyltar för upplysning om serviceanläggningar får endast sättas upp till anläggning som är tillgänglig för allmänheten.
Skyltar gällande serviceanläggningar får sättas upp för vägvisning till anläggning inom tätort endast om en anläggning av aktuellt slag inte kan förväntas.
• Om det behövs med hänsyn till trafiksäkerhet, mängden trafik till målet eller annat särskilt skäl får skylt sättas upp längre från målet.
• Om antalet skyltar i en vägkorsning blir för många, bör skyltar främst sättas upp till mål av större allmän intresse.
• För att få sätta upp skylt behövs tillstånd från Trafikverket.
Källa: Transportstyrelsens författningssamling