Krav på att redovisa var restaurangköttet kommer ifrån
Många vill veta var köttet på landets restauranger kommer ifrån. Nu kräver organisationen Sveriges Konsumenter regler om ursprungsmärkning.
Enligt Sveriges Konsumenter är åtta av tio matgäster intresserade av att få veta köttets ursprung. Det visar en enkätundersökning gjord i juni i år.
Men i dag är det inte lätt att få reda på det. Serveringspersonalen saknar oftast kunskaper och ger otydliga svar. Det kommer fram i en undersökning som organisationen gjort på 61 lunchrestauranger i Stockholm, Kalmar och Luleå.
Dålig information
– Det är oacceptabelt att det är så dåligt med information, konsumenter måste ha möjlighet att göra medvetna val, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter till Dagens Nyheter.
I Sveriges matbutiker anges köttets ursprungsland. Sveriges Konsumenter kräver nu att det blir obligatoriskt även för restauranger att redovisa var köttet kommer ifrån.
Läs också: Förslaget: Tvång på ursprungsmärkning av kött på restaurang
Regeringen driver frågan
Nya regler är på gång. Även regeringen vill göra det obligatoriskt för restauranger att tydligt redovisa ursprungsland för kött, men det måste godkännas av EU. I juni fick Livsmedelsverket och Konsumentverket i uppdrag att arbeta med frågan.
– Det vi ska göra är att ta reda på vilka underlag som behövs för att kunna göra en anmälan till EU-kommissionen, vi har påbörjat det arbetet och går nu igenom och tittar på vad som krävs. Det ska redovisas senast den 3 december, säger Kristina Ohlsson, chefsjurist på Livsmedelsverket till Dagens Nyheter.
Läs också: Blogg: Våga fråga – var kommer maten ifrån?
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.