Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 augusti 2018

Kravet: Inför permanent förbud mot engångsgrillar

Extremvärmen som dominerat sommaren har lett till att många handlare fick sluta sälja engångsgrillar. Men i takt med att grillförbuden upphävs överväger Axfood att bibehålla säljstoppet och få fler branschaktörer att följa efter.

 Axfood överväger att införa ett permanent säljstopp av engångsgrillar.
Axfood överväger att införa ett permanent säljstopp av engångsgrillar. FOTO: MariusLtu

Över stora delar av landet har det under sommaren varit eldningsförbud på grund av det torra vädret. En majoritet av handlarna införde självmant ett säljstopp av engångsgrillar i sina butiker.

Nu har de flesta aktörerna upphävt säljstoppet. Men Axfood, som driver Willys och Hemköp, har ännu inte återinfört engångsgrillarna i sina butiker, utan överväger i stället att göra säljstoppet permanent – något som SVT Nyheter var först att rapportera om.

– Vi införde säljstoppet på grund av bränderna, men har fortfarande kvar säljstoppet. Nu är grillsäsongen på väg att ta slut så då hinner vi diskutera hur vi ska ha det framöver, säger Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.

Läs också: Dystra rymdbilderna: Så ser Sverige ut efter torkan

Hoppas på branschöverenskommelse

ICA och Coop håller sig till policyn att deras enskilda handlare och butiker avgör om de vill sälja engångsgrillar utifrån lokala förhållanden och grillförbud, skriver SVT. Kunderna ska informeras om hur engångsgrillarna ska användas och återvinnas.

Men Åsa Domeij är optimistisk till en branschöverenskommelse, då hon ser engångsgrillen som en besvärlig produkt på många sätt.

– Utöver bränderna kan de förstöra klippor när man eldar på dem. Det finns en nedskräpningsproblematik också, då aluminiumet sällan går till återvinning. Anledningen till att handeln säljer dem överhuvudtaget är att man inte vill tappa matkunder som vill köpa grillar samtidigt som de handlar mat. Jag skulle vilja se en förändring, säger Åsa Domeij.

Läs också: Experten svarar: Så går det med svampen efter torkan

Vill förbjuda grillarna

Även brandförsvaret och Skärgårdsstiftelsen är kritiska till fortsatt försäljning av engångsgrillar, skriver SVT. Skärgårdsstiftelsen vill se ett förbud, då grillarna ställt till stora problem i de 40 naturreservat som de förvaltar.

– Brandrisken är naturligtvis högst påtaglig men engångsgrillarna förstör också väldigt mycket av berghällarna som spricker och blir förstörda för all framtid. Så det finns många samverkande faktorer som gör att vi är direkt emot de här engångsgrillarna, säger Anna Waxin, VD för Skärgårdsstiftelsen, till SVT Nyheter.

Läs också: Nu höjs priset på ägg på grund av torkan

Här är nackdelarna med engångsgrillar

• Kolet innehåller tändvätska som är giftig och bryts ned långsamt.

• Aluminiumformen som kolen ligger i återvinns sällan och tar mycket energi att tillverka. Grillen måste tas isär för att återvinnas. De flesta hamnar i hushållssoporna, i papperskorgar utomhus eller i naturen.

• Slarvig hantering kan orsaka bränder. En liten gnista räcker för att antända kringliggande torra marker och glöden kan förbli het i upp till ett dygn.

• Vid grillning på klippor kan berghällarna spricka och bli förstörda för att framtid.

• Grillarna är en stor skadeorsak för personal som sköter sophanteringen i skärgården. Skärskador på armar och rygg från de vassa grillgallren är vanliga.

Källa: aktuellhållbarhet.se

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen