Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 21 december 2022

Krister sa upp sig för att brodera på heltid

Roasjö

En ensling i en stuga i skogen, som ägnar sina dagar åt att brodera. Det skulle kunna vara en tecknad figur av Jan Lööf.

Men Krister Persson, 57 år, är en människa av kött och blod - som sa upp sig från jobbet för att på heltid få ägna sig åt sin favoritsysselsättning.

 ”Jag börjar alltid med det roligaste och slutar med det tråkigaste, som asfalt, säger Krister.
”Jag börjar alltid med det roligaste och slutar med det tråkigaste, som asfalt, säger Krister. FOTO: Anders Andersson

Stygn för stygn växer motivet av ett kalhygge fram under Krister Perssons fingrar. Stubbar och en övergiven stuga. En ensam frötall. Konturerna av en jordkällare och en skogsväg, som snirklar sig fram på diagonalen.

Idén till sitt senaste verk fick Krister, precis som han brukar, under den dagliga stavgången på grusvägen hemma i Roasjö i Västergötland.

– Det är som att öppna en kran, säger Krister.

Inga skisser

 I graffitin på Berlinmuren lät Krister några av sina egna verk återkomma tillsammans med det legendariska skivomslaget till David Bowies album ’Heroes’.
I graffitin på Berlinmuren lät Krister några av sina egna verk återkomma tillsammans med det legendariska skivomslaget till David Bowies album ’Heroes’. FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

Krister broderar i stort sett alltid i samma teknik, med halvstygn och tre trådar. Några noggranna skisser gör han inte.

Istället har han bilden han vill brodera klar för sig inne i huvudet och frihandslirar efter det.

Det har gått över fem år sedan Krister gick in till chefen på Borås Tidning och sa upp sig från arbetet som nattchef, efter 27 år som journalist på tidningen.

– Jag hade bra lön, bra arbetskamrater och en hög status på tidningen. Men det var något som skavde.

Krister hade funderat på vad det var och kommit fram till att det störde honom att han så ofta måste åka iväg och lämna broderiet hemma.

Läs också: 44-åriga Ann-Charlotte: ”Året med mamma har lärt mig leva hållbart!”

Ville brodera

 ”Ett kalhygge påminner på något sätt om en krigszon” funderar broderikonstnären.
”Ett kalhygge påminner på något sätt om en krigszon” funderar broderikonstnären. FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

Att sitta av timmar, när det inte alltid fanns så mycket vettigt att göra på jobbet, när han istället kunde ha broderat!

Från början är Krister varken västgöte eller landsbygdsbo. Ända fram till 2014 bodde han i en lägenhet i Borås. Uppvuxen är han i miljonprogrammets Rosengård i Malmö. Familjen flyttade in i det nybyggda hyreshuset när Krister var nyfödd.

– Det var en ordinär och bra barndom med mor och far och två bröder. Mamma och mormor broderade, som tanter gör eller gjorde, minns Krister.

Började tidigt

 Samma träd under fyra årstider var det första Krister broderade som barn.
Samma träd under fyra årstider var det första Krister broderade som barn. FOTO: Anders Andersson

Själv spelade han volleyboll och ägnade sig åt diverse kreativa aktiviteter, från att spela trumma på tomma glassburkar och konstruera tärningsspel till att ge sig ut på cykeln för att intervjua Malmöbor och sedan skriva ner vad de berättade.

Att han skulle bli journalist var självklart. I tolvårsåldern hittade han ytterligare ett uttryck: Broderiet.

Sedan har nålen och garnet hängt med genom livet. Ibland har det funnits mycket tid och lust att brodera, ibland har det inte blivit så många timmar vid aidaväven (ett glest broderityg). En lång period höll han upp helt.

Bor billigt

 "Köper vi en villa i Malmö kan jag glömma att sitta och brodera. Att vi lever som vi gör är en förutsättning för det. Sedan är här helt lugnt och tyst, så jag trivs” säger killen från Rosengård, som blev brodör i Roasjö.
"Köper vi en villa i Malmö kan jag glömma att sitta och brodera. Att vi lever som vi gör är en förutsättning för det. Sedan är här helt lugnt och tyst, så jag trivs” säger killen från Rosengård, som blev brodör i Roasjö. FOTO: Anders Andersson

Att Krister kunde ta det drastiska beslutet att säga upp jobbet för att bli heltidsbrodör har att göra med att han, efter att ha separerat från sina döttrars mor, flyttade till familjens sommarstuga i Roasjö. Här kan han leva billigt.

Numera bor det också en kär sambo och ”manager” i stugan, Ann.

De två delar på de sextio kvadratmetrarna och gläntan i skogen. Hela dagarna, när Ann är på jobbet på Ica inne i Borås, är Krister ensam hemma.

– Jag är en ensamvarg och går inte under av att inte ha folk omkring mig. Jag gör helst saker ensam, då får man något gjort!

Glädjefyllt

 Krister har sprungit några Göteborgsvarv, vilket syns i verket ’"Halvstygnsmaran" som han har ställt ut på Liljevalchs- Han menaratt både broderi och löpa kräver uthållighet - "meter för meter, stygn för stygn”.
Krister har sprungit några Göteborgsvarv, vilket syns i verket ’"Halvstygnsmaran" som han har ställt ut på Liljevalchs- Han menaratt både broderi och löpa kräver uthållighet - "meter för meter, stygn för stygn”. FOTO: Anders Andersson

Krister skapar gärna humoristiska och glädjefyllda bilder, som ”Halvstygnsmara”, där han själv springer i täten i ett lopp tillsammans med Liza Minnelli, Ricky Bruch, Abba-Agneta, Zlatan och Freddie Mercury.

Men det hänger även betydligt mörkare bilder på väggarna i stugan. Till exempel ”Tyska krigsfångar i Stalingrad” och en bild där han har inspirerats av sitt eget fotoalbum.

Personlig sorg

 Dikten, som Krister skrivit, stod med i hans brors dödsannons. Sedan gjorde Krister en syntavla av den.
Dikten, som Krister skrivit, stod med i hans brors dödsannons. Sedan gjorde Krister en syntavla av den. FOTO: ANDERS ANDERSSON ANDERS@FOTOGRAFHALMSTAD.SE

På bilden står Kristers mor, far och bror vid en grav på kyrkogården. De tre personerna är bleka, nästan genomskinliga, broderade med ljusgrått garn.

– Alla på bilden är döda i dag. Graven är min dotters. Amanda blev bara åtta och ett halvt år. Hon dog i en trafikolycka 1999 men är på det ena eller andra sättet med mig varje dag, berättar Krister.

Att Krister har varit kulturredaktör och tycker om både musik och konst märks i hans bilder. Till förebilderna hör Carl Fredrik Hill, van Gogh och Lars Lerin.

– Jag tycker om avbildande konst och har lite svårare för den moderna. Som när någon ställer en jympasko på ett bord och kallar det konst, säger han.

Läs också: Therese vill fånga djurens själ i sina målningar

Skapar i glädje

 ”Man kan göra allt i broderi, jag känner inga begränsningar. Det är som med en oljemålning där man ser penseldragen om man går nära men ett perfekt motiv om man tar några steg tillbaka” säger Krister.
”Man kan göra allt i broderi, jag känner inga begränsningar. Det är som med en oljemålning där man ser penseldragen om man går nära men ett perfekt motiv om man tar några steg tillbaka” säger Krister. FOTO: Anders Andersson

Kanske är det ändå inte målningarna han fängslas mest av hos de konstnärer han beundrar, utan livsödena.

– Mytologiseringen av den lidande konstnären fascinerar mig. Själv skapar jag i ren glädje, säger Krister.

Några stora pengar gör han inte på broderierna.

– Första separatutställningen hade jag på Svenljunga bibliotek hösten 2020. Den blev en succé, jag sålde åtta eller nio verk men alldeles för billigt.

Han har även fått med verk på betydligt mer prestigefyllda Liljevalchs konstsalong vid ett par tillfällen och kunnat ta bättre betalt.

Låg timpenning

 6-8 timmar om dagen brukar det bli med förstoringsglaset vid aidaväven. Om det inte är bråttom, då kan det bli tio timmar.
6-8 timmar om dagen brukar det bli med förstoringsglaset vid aidaväven. Om det inte är bråttom, då kan det bli tio timmar. FOTO: Anders Andersson

Dock ger inhoppen på Borås Tidning två-tre dagar i månaden mer.

– Jag har räknat ut att timpengen blir ungefär tio kronor i timmen när jag broderar. Det hade varit mer lönsamt att åka in till stan och samla tomglas, säger Krister.

Men det spelar inte så stor roll, hans mål är redan uppnått.

– Det var att sälja fler verk under min livstid än vad van Gogh gjorde under sin. Det nådde jag när jag sålde mitt första. Han sålde ju inga…

Föredrar att bo billigt

Namn: Krister Persson.

Ålder: 57 år.

Familj: Sambon Ann Scholtz. Döttrarna Josefin, 35 år, och Matilda, 27 år.

Gör: Broderar på heltid. Hoppar in ett par dar i månaden på sitt gamla jobb som nattchef på Borås Tidning.

Fritidsintressen: Stavgång och att titta på TV. ”Det kan låta tråkigt men jag tycker det är trevligt. Jag gillar dokumentärer och ser mycket på Kunskapskanalen.”

Drömmer om: ”Jag skulle gärna vilja bo lite större. Samtidigt är de låga kostnaderna här en förutsättning för att göra det jag gör.”

Hemsida:
www.kpbroderi.se

Så hittar du kreativiteten: Kristers 3 bästa råd

Ge det tid: Se till att frigöra tid för det du verkligen vill göra.

Ta en paus: Sitt inte och stirra på materialet du ska arbeta med, vare sig det är ett tomt papper, en målarduk eller en väv att fylla med broderi. Gå ut istället!

Frigör tanken: Sök dig till meditativa sysselsättningar. För Krister är det under stavgången och i halvslummern precis när han ska somna som idéerna kommer.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen