Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 maj

Kristianstadbygden - här finns mycket att upptäcka

Tipsa om din bygd! Nu slår vi ett slag för den bästa resan av dem alla - den där du upptäcker en ny del av Sverige. Vi börjar med Kristianstadsbygden där man kan hitta många fina ställen.

Har du varit i Kristianstad någon gång? Vandrat på de raka gatorna i militärstaden som sett många prominenta personer passera revy genom århundradena, sett de vackra torgen som ger staden dess prägel och njutit av de många kaféerna? Och har du kollat upp allt som finns att se i bygden kring Kristianstad?

Här är några skäl till varför du ska besöka Kristianstadsbygden i år…

Vilka tips vill du ge om din bygd?

Berätta om dina bästa upptäckar-tips från hela Sverige så sammanställer vi så många som möjligt i kommande artiklar!

Kristianstad vattenrike med Naturum

 Naturum, lugnt, vackert och väldigt lärorikt.
Naturum, lugnt, vackert och väldigt lärorikt. FOTO: Istock

Det ligger bara några hundra meter från tågstationen, Kristianstads vattenrike med Naturum. Passera mellan den vackra Tivoliparken och den tidstypiska simhallen och gå över en bro så hamnar du i ett lika fascinerande som lärorikt vattenrike som kommer ge dig en upplevelse utöver det vanliga. Och det passar alla! Utställning, undervattensfilm och en fantastisk miljö är en kombination som slår det mesta.

Åhus – medeltida kärna med fantastiska bad

 Absolut i Åhus, en institution mitt i samhället.
Absolut i Åhus, en institution mitt i samhället. FOTO: Istock

Att vattnet i Hanöbukten är kallt är inget skäl till att inte bada – ett bad i Åhus är fantastiskt! Börja ditt besök i Sankta Maria kyrka vars första sten lades på 1100-talet, vandra över torget ner till hamnen och strosa runt innan du tar en glass från ett av många glassställen – akta dig så du inte äter för mycket.

Tillgängligaste stranden hittar du i Täppet som också har flera stora campingar men finaste stranden hittar du i Äspet. Finkornig sand, härliga vågor och så det kyliga vattnet – bra kombination!

Degeberga – vacker vandring och poolbad

I orten Degeberga kan man fynda fantastiska antikviteter på den årliga samlarmarknaden. Här finns även Forsakar som är ett klockrent resmål för den naturälskande bokskogsfantasten. Vandra i strilande solljus, njut av de vackra vattenfallen (Skånes högsta!) och ta sedan ett dopp i bassängen som svalkar fint efter en varm promenad. Fikasugen? Kolla in kaféet i Degeberga folkpark – alltid gott!

Maglehem – se halva Skåne

Kör man söderut på väg 19, från Degeberga till Brösarp, så blir det till att gasa på rejält i en ganska lång backe i trakterna kring Maglehem. Men det ger lön för mödan – väl uppe känns det som om man ser halva Skåne med Hanöbukten till vänster och ett böljande landskap fram till vattnet. Vackrast i Skåne? Ja, kanske……

I trakterna kring Maglehem, Olseröd och Lillehem finns många små fina ställen – många lokala konstnärer och gårdsbutiker att upptäcka. Och missa inte Blåherremölla – en historisk kvarn med underbar miljö.

Oppmannasjön – fiske och bad

Oppmannasjön ligger några mil nordost om centralorten Kristianstad och är en fin plats för den som gillar fiske, bad och historia. Här hittades 1939 Barumskvinnan som begravdes för 9000 (!) år sedan och vars grav numera finns på Historiska museéet i Stockholm. Missa inte ett besök på fantastiska Bäckaskog slott där ån mellan Oppmannasjön och Ivösjön en gång gick rakt under slottet – man kunde fiska från slottsköket!

Filmmuséet i Kristianstad – historia på vita duken

Det är inte stort, det är det inte men det är klar värt ett besök. Kristianstad var en gång i tiden en föregångsstad i det spirande film-Sverige och här får du historien bakom det som senare skulle bli en enorm industri och stå för enorma upplevelser. ”Värmlänningarne” var en av filmens första succéer – här spelades den in!

Cykla – skönt och (ganska) platt

Cykla kan man göra lite varstans men Kristianstadsbygden passar osedvanligt bra att göra det i – om man undviker backarna kring Degeberga så är det lagom platt och med jämna avstånd finns det glass eller kaffe att köpa. Utgå från Kristianstad och cykla till Åhus för att ta ett dopp – på vägen stannar du till i Rinkaby och vilar benen. Efter badet är det bara att cykla tillbaka…

Besök Absolut? Absolut!

Spritfabriken Absolut är franskt numera men råvaran är svensk och sedan några år tillbaka så kan man besöka det nybyggda besökscentret där man både kan lära sig allt om vodka och smaka densamma. Klart värt även om man inte är svag för det starka – det här är en svensk-fransk succé som låtit tala om sig över hela världen!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen