Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 oktober 2018

Kritik mot bredbandsbolag för långsamma leveranser

Bredbandsbolaget IP Only är störst i branschen och har tagit emot mer än en halv miljard kronor i statliga bidrag. Men de har inte kunnat leverera fiber i tid till alla de tusentals kunder de tecknat avtal med och kritiken har inte låtit vänta på sig.

FOTO: Mostphotos

Många människor har under de senaste åren blivit kontaktade av företaget IP Only med erbjudanden om snabb inkoppling av bredband. Regeringen, som vill att Sverige ska bli bäst i världen på att dra nytta av digitaliseringen, har beviljat 580 miljoner i statliga medel till företaget som är störst i branschen i Sverige.

Men utbyggnaden har dragit ut mycket på tiden och besvikelsen hos många kunder är stor. Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden har fått ta emot många anmälningar om brutna löften, undermåliga arbeten och intrång på privat mark.

Många klagomål från besvikna kunder

Telekområdgivarna, branschens och myndigheternas gemensamma organisation, bekräftar den här bilden.

– Vi får in fler klagomål, folk som hör av sig och är frustrerade och irriterade. De menar att avtalet inte uppfylls av motparten. Vi ser att det här är ett ökande problem, säger Mattias Grafström, vd för Telekområdgivarna till SVT Nyheter.

Läs också: Skarvsladd blev lösningen för bybornas fiber – ”Oseriöst”

Största aktören

IP Only försvarar sig mot kritiken.

– Vi har byggt ut mest av alla under 2017, vi bygger ut mest i år och vi kommer att bygga ut ännu mer nästa år. Man måste sätta i perspektiv att vi är den största aktören av alla och vi är de som bidrar mest till att vi får fiber ute i landet, säger presschfen Niklas Karnhill till SVT Nyheter.

I slutet av januari i år framkom att IP-Only stoppat flera av sina fiberprojekt på obestämd framtid för att förbättra kvaliteten. Magnus Johansson, vd på underleverantören Transtema, tycker att det var sunt att hämta andan under lågsäsongen med tjäle. Han konstaterar också att det varit ett väldigt tryck på att fiber ska byggas ut snabbt i Sverige och att det nog varit lite kvalitetsbrister i hela branschen.

Läs också: IP Only lovar bättring efter LRF-kritik

Tävling om marknaden

– Det har varit en tävling om marknadsandelar mellan de större nätägarna. Telia och IP-Only har fått en enorm orderstock och vi på byggsidan har inte haft förmågan att bygga så fort. Det blir ett osunt tryck. När kunderna inte får leverans i tid börjar de klaga, säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

I våras meddelade IP Only att i princip alla områden i landet har tecknat avtal med bolaget eller någon av konkurrenterna. Då varslades också 41 medarbetare inom bland annat nyförsäljning och företagets prov- och visstidsanställningar sågs över.

– Vi har haft en stor försäljning under 2017. Dessa försäljningsframgångar gör att det inte finns så mycket marknad kvar, vi fokuserar därför på att bygga under 2018 och framåt, säger Henrik Ringmar, vd på IP-Only.

Läs också: Fixa fiber till byn – 5 goda råd på vägen

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen