Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 januari 2016

Kritikstorm från norr: ”En katastrof att beskatta flyget”

Nu protesterar företagare mot att regeringen utreder skatt på flygresor. – Det blir en fullständig katastrof för näringslivet här uppe. Det blir en ren straffbeskattning på våra affärer med Mälardalen, säger Luleåföretagaren Anders Hermansson till Ekot.

Nu uppmärksammar Sveriges Radio kritiken mot den utredning regeringen har tillsatt i frågan om skatt på flygresor. Bakgrunden är att man vill få branschen att ta en större del av utsläppskostnaderna. En flygskatt skulle kunna innebär färre flygresor och miljövänligare alternativ för konsumenten.

Tror turistnäringen drabbas

Men för företagarna i Norrland skulle konsekvenserna bli andra. Generalsekreteraren Anna Wilson vid Svenskt Flyg tror att en skatt skulle leda till nedlagda flyglinjer och i förlängningen att turistnäringen drabbas. Även Anders Hermansson, marknadschef på it-konsultföretaget BnearIT i Luleå, är kritisk. Han säger till Sveriges Radio att konkurrensen kommer att snedvridas: 

–Jag tror det blir en fullständig katastrof för näringslivet här uppe i Luleåregionen. Det blir en ren straffbeskattning på våra affärer med Mälardalen, säger företagaren, Anders Hermansson.

Lite moms

Samtidigt menar många att flyget i dag är kraftigt subventionerat.

– Det finns inte någon energiskatt, ingen CO2-skatt och ingen eller väldigt lite moms för flyget. Det innebär att vi flyger mer och det innebär att konkurrensen gentemot andra färdmedel som exempelvis tåg, buss och bil snedvrids. Och, detta leder till att teknikutvecklingen går sakta framåt för man har inte samma driv att ta fram och sätta nya flygplan i drift, säger Anders Roth arbetar på IVL svenska miljöinstitutet, till Sveriges Radio. 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen