Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 31 januari 2018

Krönika: Är du kvalitetskontrollerad, lille vän?

Styrdokument och blanketter, tyckarterminaler och central kontroll. Lands Kristina Bäckström ger inte ett fruset lingon för den nya tidens byråkrati.

”Hur nöjd är du med bemötandet från vår medarbetare på kundtjänst? Ge omdöme från 1-5.”

Jag stelnar till och läser det blinkande formuläret på skärmen en gång till. Det här måste vara ett misstag.

Några dagar senare snavar jag in i en terminal som står på ett ben utanför kassan på ICA. Där förväntas jag trycka på en gubbe för att illustrera hur nöjd jag är med min köpupplevelse. En rykande röd ilsken gubbe i ena änden av skalan glider över till en grön och glad gubbe i den andra.

Med ett ”dutt” med pekfingret ska jag gradera hur jag känner för att handla mellanmjölk och husmans. Någon måste skämta.

Jag sneglar över axeln mot kassorna till. Om jag sätter mitt krokiga pekfinger på den suraste gubben och trycker till kanske Elisabeth i kassan ser.

Det känns inte bra och om Elisabeth och hennes chef visste hur jag är möblerad uppe i hjärnkontoret skulle de också inse det olämpliga i situationen.

Läs också: Krönika: All makt åt nörden – koncentrationens mästare!

Här är några skäl, om man bara skummar på ytan.

Om jag slappnar av, till exempel mellan mjölkdisken och hyllan med husmans, börjar tankarna driva. Mentalt slagg flyter upp, vad som helst.

En trudelutt från Segertoner. ”Alla onda andaar, alla onda andaar vika i Jesu naaamn”.

Vid hyllan med såpa tänker jag på grodyngel och när hjulet på kundvagnen kärvar minns jag när alla motorfästen utom ett rostade av på min gamla tvåtaktare.

Skylten som hojtar ”Fredagsmys” ska locka till godisköp. För mig är fredagsmys en mugg med frysta lingon och en soffa full med täljspån.

Det är nog bättre om Elisabeth och hennes jobbarkamrater pratar med varandra om hur de ska göra ett bra jobb. Det är säkrare än att låta tanter som jag spela pekfingervalsen på tyckarpiano.

Jag vet att jag inte bör lägga mig i andras jobb och undviker det så länge det bara går. Problemet är att det börjar bli svårt. Formulären, styrdokumenten och tyckarterminalerna är överallt.

Buntar med formulär bärs in butiker, skolor och sjukhus i armarna på allvarliga män och kvinnor i snygga gångkläder och blanka skor. De brukar förklara att det är viktigt med kvalitetskontroll, att ha koll på flödena, styra prestationerna.

Sedan ska vi alla sitta där och fylla i; doktor Samuelsson, slöjdfröken och varenda kotte som går in i butiken för att handla husmans och mellanmjölk.

Har man tur händer inget alls med siffrorna sedan, de blir pastellfärgade staplar i något diagram och folk får jobba på som vanligt.

Läs också: Krönika: Experternas minutentips slukar hela mitt liv

Andra gånger går det inte lika bra. Blir trycken på de arga knapparna för många kan Elisabeth i kassan råka illa ut.

Vägd på en våg och befunnen för lätt, som det står i Skriften.

Som sagt, styrdokumenten breder ut sig och här om dagen fick jag ett nästan under skinnet.

En central kontrollenhet hade bestämt att jag skulle utvärdera mig själv, som om jag vore min egen kund.

Jag rev mig i håret, klart att jag vill veta vad jag tycker om mig men vad händer om jag ratar mig själv helt?

Jag snurrade runt bland frågorna och plötsligt stod allt klart. Om man inte kan komma undan, då dyker man i med huvet först.

Fråga: Vad tar du med dig från året som gått?

Svar: Mest av allt en massa damm, det ligger under kökssoffan.

Fråga: Hur ser du på din roll? Vad gör du här?

Svar: I det stora hela har jag ingen aning men jag äter en hel del frusna lingon.

Läs också: Krönika: Ska du också göra korv? Är du riktigt, riktigt säker?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen