Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 januari

Krönika: En färgstark korvhandlare har vandrat vidare

Sveriges mest färgstarka knalle är död, Korvhandlare Bengtsson från Malung.

Land Kristina Bäckström berättar om ett möte med Vild-Hasse och ett minne som aldrig bleknar.

 Vild-Hasse brukade skalda om att han en gång skulle sitta i himlen på Gud faders högra sida och röka cigarr. Hoppas att det stämmer.
Vild-Hasse brukade skalda om att han en gång skulle sitta i himlen på Gud faders högra sida och röka cigarr. Hoppas att det stämmer.

Har man en gång kastat ett brinnande tomtebloss i mjuk snö är det svårt att låta bli att göra om det.

Det må vara en raffinerad form av nedskräpning men effekten är slående. I den vita drivan pulserar ett sprittande ljus, som en familj med dansande eldflugor.

Jag har minnen som är likadana. De ligger där under ytan och blinkar, så starka att de trotsar år av fallen snö och den isande kyla glömskan hotar att släcka allt med.

Ett sådant är mötet med Vild-Hasse, den legendariske korvhandlare Bengtsson från Malung.

Det var 1985. Jag var sommarvikarie på Radio Västerbotten och hade fått i uppdrag att intervjua Åsele marknads mest färgstarka knalle. Som ovan reporter närmade jag mig försiktigt och lyssnade i smyg på föreställningen, för det var just vad det var.

Korvteatern gav Vild-Hasses egen välkryddade monolog och gruppen besökare runt om växte. Det var stort skägg, stor skinnmössa och en formuleringskonst större än själva livet.

Ärkeänglarna var med, hin håle, döden och Gud fader själv. Vild-Hasse citerade den heliga skrift på det mest blommiga vis. Här dök Hesekiel och Belsassar upp bland raderna av renkorv.

Korvhandlare Bengtsson skar korvbitar och langade ut till publiken med ett ”Här sitter det inte fast, sa korvhandlaren och skar av sig tummen”.

Jag hade stämt möte med herr Bengtsson i en paus och stod och tummade på standardfrågor som hur länge herr Korvhandlare varit i branschen och hur mycket korv det såldes per dag.

Fåfängligheters fåfänglighet, kan man sammanfatta det. Naturligtvis kom Vild-Hasse rusande mot mikrofonen med korvkniven i högsta hugg, en liten bit renkorv på spetsen. Decibellmätaren slog i botten.

Både jag och radiolyssnarna fick höra om hur varje liv kunde liknas vid en ynka korvsnutt och att vi alla skulle se till att ha tvättade fötter inför den yttersta dagen. Det var högljutt och varmt.

Jag sa inte mycket, det behövdes inte. Reportaget blev lysande, en skiva av korvhandlare Bengtssons formuleringskonst.

Åren gick. Jag bytte jobb, stad, landsända och tänkte ofta på det där omtumlande mötet med korvhandlare Bengtsson.

En dag låg ett vykort på hallmattan. Vild-Hasse hade plitat ner en hälsning och en fantastisk dikt om livet, korvarna, den rike, den fattige och evigheten.

Hur han fick tag på adressen är fortfarande ett mysterium. Jag ville så gärna bjuda tillbaka och skaldade ovant en liten snutt på ett vykort. Slutklämmen löd ”Korv är alltid korv i korvhandlarns himmel.”

Det hann bli några vykort fram och tillbaka under åren. Jag träffade aldrig korvhandlare Bengtsson igen men minnet värmde.

Mest minns jag publiken framför hans marknadsstånd. Alla dessa blyga leenden när han spände ögonen i den ene efter den andre och erbjöd en smakbit, alla dessa häpna skratt.

I dag får jag tacka och bocka. Den 12 december 2023 packade Vild-Hasse ihop och gav sig i väg för gott. På hans facebook-konto strömmade hyllningar in från alla dem som minns honom med värme.

Korvhandlaren blev 85 år och jag hoppas att han visste hur mycket glädje han gett andra.

Vad mer finns att säga? Bäst att låta Vild-Hasse själv få sista ordet.

”Ingen vet dagen eller stunden, säger Herren, men ett är dock säkert. Vid resans slut delas korvar ut så det jämnar ändå ut sig till slut.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen