Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 december 2017

Krönika: Ingen omsorg är för liten i advent

Advent är ingen transportsträcka, ingen väntan på något som kommer sen. Lands Kristina Bäckström påminner om alla de små omsorgerna som måste till för att det ska bli jul till slut.

Advent har klibbiga fingertoppar och alltid för korta naglar. Först måste man trilla runt och klösa. Var börjar tejpen egentligen? Rullen trillar i handen och jag suckar.

Sedan drar jag ut en bit av tejpen, håller fram vänster hand med ett litet avstånd mellan varje finger. Tejpänden klistras fast på pekfingertoppen och remsan löper vidare från topp till topp. Slickepott, långeman, gullebrand och lilla vicke vire.

Jag klipper av tejpen vid rullen och delar sedan mellan varje finger.

Rullen ramlar i golvet och jag har en liten tejpbit på varje fingertopp att fästa julpapperet med när klappen slås in.

Läs också: Lands reporter blev attackerad av en älg! (Det slutade bra)

Nästa paket och man får leta efter rullen på golvet, börja om med klösandet, fingerfästandet och klippandet. Så fortsätter det; leta, klösa, dra, klippa, tappa, leta, klösa, dra…

När jag står där och klibbar inser jag plötsligt – detta arbete har fått ett eget system. Det måste ha fötts ur repetitionen och jag försöker räkna.

Om man snittar på 40 jular (för att ta till i underkant), 20 paket per jul och fyra tejpsnuttar på varje klapp. Det blir 3 200 tejpbitar, lika många klipp och minst 800 irriterande krafs efter tejpänden.

Utan de här bitarna hade julklappsutdelningen mist sitt överraskningsmoment, det hade varit ett ganska trist utbyte av varor framför granen.

Så små rörelser kan betyda så mycket.

Under alla dessa år, tänk på alla de klibbiga russin som krafsats ur kartongerna, på alla lökar som hackats till köttbullarna och alla kubikmeter med steksky som vispats ur stekpannorna.

Tänk på pepparkaksdegarna som paraderat förbi, från butikshylla till ugnsplåt. Minns de vilsekomna batterierna som någon alltid måste leta upp till Luciakronan. Skänk en tanke åt alla de svettiga nävar som trillat och snurrat julgransbelysningar som utan undantag ligger i jullådan och snor ihop sig om somrarna.

Läs också: Vi borde skämmas och be våra barn om ursäkt!

Har du tänkt på hur ljusen kommer från kartongen till adventsljusstaken? Någon måste varje år få dem att stå rakt och stå kvar. Det vickas och trycks, lindas med folie och limmas med smält stearin. Varje advent blir någons händer så där oljigt feta av stearin bara för glädjen att göra fint till jul och för att det ska bli så där som det alltid brukar vara.

I över 20 år har jag börjat varje första advent med att varsamt laga den gamla pappstjärnan som alltid måste vara med. Den köptes i Indien och har tomten på ena sidan och Jungfru Maria på den andra. På ena sidan står det ”Merry christmas” och på den andra ”Happy new year”. Ibland måste den limmas, andra gånger tejpas, knycklas rätt eller få nya snören att knyta med.

Utan den skulle julen kännas lite dyster så jag lappar och lagar. Till slut hänger den alltid där, gräll och alldeles för stor så då kan det äntligen bli jul.

Det sägs att advent är en tid för väntan men det tycker jag är snudd på oförskämt. Varje år fladdrar händer som fjärilsvingar genom advent och utan det där klippandet, krafsandet och vispandet skulle inga ljus tändas och russinen torka fast för evigt i botten på kartongen.

Advent är de små, glömda omsorgernas tid. Stanna till och ta en närmare titt för utan dem skulle det inte bli mycket till jul.

Läs också: Vi måste sluta ljuga om livet på landet

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen