Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 5 januari 2017

Kuckeliku! Hönsterapi får dementa att känna sig mindre ensamma

De pickande fåglarna hjälper mot ensamhet och depression. Hönsägare visste det nog redan – men nu erövrar vårdmetoden med höns i omsorgen nya delar av Världen.

FOTO: Istock

På ett 30-tal engelska demensboenden behandlas de boende med hönsterapi. Projektet kallas Henpower, hönskraft, och har sitt ursprung i Australien. Därifrån har det spridits till flera länder. Forskare på Northumbria University i England har nu fått upp ögonen för hönornas förmåga att sprida lycka.

Här har hönsen förändrat vården av dementa

En första studie visar att depression och ensamhet minskade hos dementa som haft höns på sitt boende. I något fall minskade också behovet av medicinering mot depression, nu ska mer ingående studier göras. På demensboendet Shadons i Gateshead i nordöstra England, har hönorna förändrat demensvården dramatiskt. Det berättar föreståndaren Joanne Matthewson, rapporterar Sveriges Radios vetenskapsredaktion.

Det började i Australien

Metoden med höns på demensboenden har sitt ursprung i Australien. Karn Nelson, chef på ett vårdhem i delstaten New South Wales, i östra Australien berättar om metoden för tidningen The Sydney Morning Herald. Hon berättar också om Aubrey Lewis, boende i delstaten, som led av depression och ofta satt ensam och isolerad på sitt rum.
– Han fick som ett nytt liv sedan han fäste sig vid hönan som han kallar Priscilla eftersom hon påminner honom om (filmen) ”Priscilla, öknens drottning”, hon är mycket magnifik, säger Karn Nelson, till The Sydney Morning Herald.

Hönsen sprider lycka

Den australiska boendeföreståndaren beskriver att det vanligtvis är svårt att få ut de boende från sina rum, men efter att hönsen flyttat dit går de varje morgon ner för att titta till och sitta tillsammans med djuren.

– Det är bara hönor, men de tillför liv och glädje, säger Karn Nelson, till tidningen.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen