Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 februari 2018

Kungälv anmäls för vanvård av hotell i Marstrand

Svenska Byggnadsvårdsföreningen anmäler Kungälvs kommun till JO för att ha låtit turisthotellet i Marstrand förfalla så att det är bortom räddning.

- I över tio år har Kungälvs kommun tittat på medan turisthotellet vanskötts av sina ägare.

 Det anrika hotellet i Marstrand hotas av rivning. Svenska Byggnadsvårdsföreningen anser att det vanvårdats av kommunen.
Det anrika hotellet i Marstrand hotas av rivning. Svenska Byggnadsvårdsföreningen anser att det vanvårdats av kommunen. FOTO: Vicki Wenander, Byggnadsvårdsföreningen

Svenska Byggnadsvårssförenings ordförande, Vicki Venander, skräder inte orden.

– Det är helt obegripligt att kommunen under så lång tid, i strid med plan- och bygglagen, underlåtit att se till att detta unika kulturarv vårdas och bevaras för framtiden. Vi konstaterar att kommunerna alltmer brister i respekt för lagar och regler i planering och byggande och vill lyfta frågan genom att anmäla det här tydliga fallet i Kungälvs kommun till JO.

Endast rivning återstår

Det senaste förslaget till detaljplan från Kungälvs kommun får stark kritik. Eftersom förfallet av restaurangbyggnaden/Oscars och hotellet i Marstrand har gått så långt att endast rivning återstår föreslår kommunen att det rivs och att bara fasaden återskapas samtidigt som det byggs nya hus bakom.

Enligt anmälarna borde kommunen ha sett till att fastighetsägarna underhållits byggnaderna så att de bevaras för framtiden.

Svenska byggnadsvårdsföreningen anmäler därför Kungälvs kommun, i första hand miljö- och byggnadsnämnden/förvaltningen, till JO för att under många år grovt ha försummat sin roll som tillsynsmyndighet.

Läs också: Eget torn och havsutsikt – men vem ska rädda träpatronvillan?

Beskylls för att medvetet missköta

Enligt Svenska Byggnadsvårdsföreningen har kommunen använt en gammal taktik som är allt annat än i enlighet med reglerna för hur historiska byggnader ska skötas.

Så här skriver föreningen i ett brev till kommunen från 2016.

”Förfaringssättet påminner om 1960-talets under lång tid medvetet bristande underhåll av byggnader för att få tillstånd till rivning och nybyggnad, ett förfaringssätt som åter tycks bli alltmera vanligt.”

Svenska Byggnadsvårdsföreningen kräver att Kungälvs kommun ska backa, göra om, göra rätt och rädda det som räddas kan.

”Svenska byggnadsvårdsföreningen anser att detta unika kulturarv bör återuppföras som exakta kopior med fullständigt rekonstruerade fasader.”

Läs också: Sluta riv kulturarvet – alla tjänar på att bevara gamla byggnader

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen