Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 14 december 2017

Kungen hade helst blivit bonde

Hade Kung Karl XVI Gustaf inte varit kung, så han gärna ha blivit skogs- eller lantbrukare. Det säger han i en stor intervju med tidningen Vi.

Carl XVI Gustaf har ett stort naturintresse, som även innefattar skog, jakt och jordbruk. Han hade gärna blivit lantbrukare på heltid, ifall han inte hade blivit född till kung.

– Man blir ju lite filosofisk när man sitter på ett jaktpass och ingenting händer. Det är klart man pratar för sig själv. Man kanske till och med håller de där talen som man inte… som man kanske kommer att behöva hålla. Eller som man skulle ha velat hålla, men som man kanske inte kom på just då. Där flyter tankarna bra, säger kungen till tidningen Vi.

Läs också: FILM: Här sprider kungen guldglans över mjölkbönderna

Arrenderar Stenhammars gods

Sedan 1965 han Stenhammars gods i Sörmland, med köttuppfödning och vallodling. Det har givit en utsiktspost in i svenskt skogs- och lantbruk. Han gillar framför allt att ta hand om en lantegendom med skog och djur. Han har även tidigare sagt att han tror att lantbruket har framtiden för sig.

– Det har ju varit skakigt. Men nu finns det en vilja från regeringen att skapa möjligheter för svenskt lantbruk. Det finns en medvetenhet om att kunna producera egna råvaror. Inte minst i händelse av orostider, sade kungen till Land Lantbruk i somras.

Läs också: 5 bevis på att kungen älskar Sveriges bönder

Ägnar tid åt jakt

Kungen har sedan barndomen ett engagemang i scouterna och är idag hedersordförande i WWF, Världsnaturfonden, och samt i den globala scoutorganisationen. Han har även ägnat mycket tid åt jakt, framför allt i Bergslagen, samt på Halle- och Hunneberg, vid Vänern.

Läs också: Carl XVI Gustaf fyller 70 år: Faderlös pojke blev kung över Sverige

Prinsen utbildad lantmästare

Även prinsen, som är utbildad lantmästare, säger att han hellre hade velat ägna sig mer åt lantbruk om hade haft mer tid.

– Jag har alltid trivts på landet och delat pappas intresse för natur. När vi skulle investera i det nya stallet på Stenhammar var det bra att ha en lantmästarutbildning, sade han till Land Lantbruk.

Läs också: Grattis till brorsan Estelle – här var din morfar en liten pojk

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen