Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 januari 2018

Kvinnor klarar tuffa tider bättre än män

Under extremt hårda förhållanden klarar sig kvinnor bättre än män, visar en internationell studie.

Studien har genomförts genom att forskare har undersökt sju populationer i kriser som pågått i olika perioder under de senaste århundradena.

Krig, svält, slaveri, eller epidemier är exempel på sådana kriser. De studerade grupperna är från Liberia, Trinidad, Sverige, Island, Irland, och Ukrania.

En sådan ägde kris rum i mitten av 1800-talet på Irland, då medelåldern nästan halverades, från 38 år till cirka 19 år för män och 22 år för kvinnor.

I studien granskas även effekterna av den stora svälten i Sverige 1772–1773, då svält uppstod i större delen av Sverige, som en följd av att skörd slog fel och matpriserna steg drastiskt.

Läs också: Ät rätt och orka mer

Biologin påverkar

Studien visar även att kvinnorna under kriserna lever längre än män när dödligheten är hög. Enligt forskarna beror den högre överlevnadsförmågan till stor del, men inte helt, på biologiska skillnader.

”Studien antyder att kvinnorna har en fördel som har sin grund i biologiska egenskaper och som påverkas av sociala och miljörelaterade risker, möjligheter och resurser”, skriver forskarna.

Rapporten, framhåller de, bidrar med ytterligare pusselbitar för att förstå skillnaden mellan män och kvinnor i förmåga att överleva.

Läs också: Bondkvinnorna var starkare än elitidrottare

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen