Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 26 april 2019

Kyrkans bön ska stoppa skolstopp

Råneå

Små skolor i Luleå kommun läggs ned – och barn kommer i kläm. Då fördömer kyrkorådet i Råneå församling nedläggningarna.

Protesterna mot planerna på att lägga ned mindre skolor runt Luleå har varit många och i veckan demonstrerade cirka 2 000 människor från byarna runt Luleå på stadens gator. De protesterade mot centralisering och omfattande nedläggning av små skolor. Lika fullt beslutade Luleå kommun redan dagen efter att stänga hela sex skolor och förskolor i kommunen.

 Kimmo Sulila, kyrkoherde i Råneå församling, protesterar mot skolnedläggningarna.
Kimmo Sulila, kyrkoherde i Råneå församling, protesterar mot skolnedläggningarna. FOTO: Joakim Nordlund

Tre timmar längre skoldagar

En av dessa är Vitåskolan med 53 elever. Där finns nu små barn som är sju, åtta och nio år gamla som kommer att få nästan tre timmar längre skoldagar när de istället måste åka upp till fem mil med buss in till Råneå.

Det protesteras på alla håll och kanter och nu har också kyrkan gett sig in i debatten. Under torsdagen valde Råneå församling att gå ut med följande utlåtande:

– Råneå församlings kyrkoråd är emot nedläggningen av Vitåskolan, som beslutats i Luleå kommun. Beslutet är ej genomtänkt av Luleå kommun och bör, för Guds skull, omprövas.

Samtliga partier står bakom

Kyrkoherde Kimmo Sulila berättar att samtliga partier i kyrkorådet står bakom uttalandet.

– Det råder full politisk enighet här. Vi tycker att det här är ett mycket dåligt beslut som har fattats i kommunen, säger han.

Sulila säger att kyrkan brukar agera vid olika katastrofer.

– Det skapar oro, rädsla och ilska och människor far mycket illa av det här. Det här engagerar alla i bygden. Någon större naturkatastrof kan man ju inte jämföra med. Men tar man paralleller med en härdsmälta kan man jämföra med en politisk härdsmälta hos de politiker som har tagit det här beslutet. Så ser jag det. Man tänker inte hela vägen, säger han.

 Kimmo Sulila, kyrkoherde i Råneå församling: "Vi är ju inga politiker men vi ber att politikerna, för guds skull, ska ändra det här beslutet."
Kimmo Sulila, kyrkoherde i Råneå församling: "Vi är ju inga politiker men vi ber att politikerna, för guds skull, ska ändra det här beslutet." FOTO: Joakim Nordlund

Människor får inte höras

Han tycker också att det är viktigt att Svenska kyrkan ställer sig bakom de små och de utsatta i samhället. Där befinner sig just nu, enligt honom, människor på landsbygden när deras röster inte blir hörda och när deras skolor och förskolor försvinner.

– Det finns människor som tycker att kyrkan inte ska ta ställning i politiska frågor. Men vissa frågor är av den art att man måste ta ställningen. Det här påverkar människorna och deras liv i sådan hög utsträckning att man helt enkelt inte kan förbise det, säger han.

Finns det något mer sätt som ni protesterar mot det här?

– Vi har ju bönen. Vi är ju inga politiker men vi ber att politikerna, för guds skull, ska ändra det här beslutet.

När kommer nästa bön för Vitåskolan?

– Den pågår nog hela tiden. Det lär också tas upp i gudstjänsten i kyrkan nu på söndag. Skulle politikerna som tar de här besluten låta sina egna småttingar åka flera timmar i bussen. Jag tror inte det.

Läs också: Här är skolorna där eleverna har egna djur

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen