Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 december 2017

Land-läsarnas önskelista inför 2018

Regering och riksdag har en del att jobba på för att göra vardagen lättare för alla som bor på landsbygden. Land bad läsarna att önska förbättringar inför det nya året. Här är några av önskemålen.

 Några av de som bidragit till önskelistan: Bengt-Emil Andersson, Tove Gulliksson och My Fransson.
Några av de som bidragit till önskelistan: Bengt-Emil Andersson, Tove Gulliksson och My Fransson. FOTO: Privat

Fungerande mobilnät

”Vi har ofta så dålig täckning att det enda som fungerar är utomhus, eller på väl valt ställe invid ett fönster på övervåningen. Inget att lita på, och eftersom kopparnätet är klippt blir det besvärligt.”

Anette Sandström, Jättendal, Hälsingland

Billigare och enklare att installera fiber

Fiber till en rimlig kostnad utan att till åren komna bybor måste bilda föreningar och lägga oändligt med energi på att söka bidrag och vara projektledare.

Anne Marie Pehrsson, Storhögen, Jämtland

Stoppa bankflykten

Ett stopp på bankernas flykt från landsbygden. Lokala banker gör att företag och föreningar kan starta och bedriva sin verksamhet. Även möjligheten att finansiera bostadsköp och renoveringar blir svårare när inte lokalkännedom finns.

Po Bengard, Ammer, Jämtland

Läs också: Patrick vann kampen mot kraftbolaget

Fler bussturer

Jag önskar fler bussturer så att jag inte behöver vara beroende av bilen. Busshållplatsen är precis utanför dörren men bussen går två turer på morgonen och två på eftermiddagen, några turer på lördagar om man ringer två timmar innan och inga på söndagar. Svårt att klara livet med så sporadiskt färdmedel.

Ann-Sofie Carlsson, Rögla, Skåne

Snöröjning

Jag önskar att plogbilarna får ploga byvägarna.

Bo Andersson, Selet, Jämtland

Billigare bensin

Bättre avdrag eller pris på bensin när man bor så att man måste ha bil. Jag förvånas över att det inte är någon skillnad på om du bor med busshållplatsen runt hörnet med avgångar var tionde minut eller med en mil till hållplatsen med avgång två gånger per dag. Det borde skilja i beskattning beroende på behov av bil.

Pia Fredriksson

Mindre centralisering

Jag skulle uppskatta om inte allt centraliseras till städerna. Vi behöver lanthandlar, banker på mindre orter, gym och så vidare. Ibland är det långt till stan, allrahelst på vintern med hala vägar.

Helena Johansson, Gotland

Enklare för föreningar

Jag upplever att föreningar/civilsamhället tar ett stort ansvar på landsbygden. Det måste därför bli smidigare att driva och finansiera föreningarnas verksamheter. Föreningar blir ofta likställda med företag rent kravmässigt och då blir det för jobbigt eftersom allt sker på ideell basis.

My Fransson, Järvsö

Lättare för föreningar på landsbygden att få tillgång till kapitalförsörjning, som banklån, garantier med mera. Almi får till exempel inte låna ut till bygdegårdar eller föreningsdrivna verksamheter.

Jan Svensson, Göteborg

Läs också: Bilen nyckel i framtidens kollektivtrafik

Myggbekämpning

Att myggbekämpning i Österfärnebo och Gysinge permanentas så att människor kan verka och bo där. Jag sköter hyresfastigheter i Gysinge och vet hur det är att leva med myggen när man ska jobba. Det är inte alls trevligt, varken för mig eller andra.

Bengt-Emil Andersson, Varberg

Fler skyltar vid vägarna

Att företag ska kunna sätta upp skyltar vid vägkanterna enklare. Nu tas de ner då rätten att skylta är oerhört begränsad. De gör att många åker förbi guldklimpar utan att veta om det. Min fru driver en butik o afternoon tea hemma så vi känner av denna problematik ofta. Det finns flera butiker i trakten som skulle kunna utvecklats av bättre skyltning.

Jan Samuelson, Östra Tockarp, Skåne

Fossilfri omställning

Jag önskar stöd för fossilfri omställning på landsbygden. Själv lever jag utan bil av klimatskäl. Med långa avstånd, nedlagda skolor, busslinjer och butiker försämras mina förutsättningar. Jag efterlyser laddstolpar för elbilar och satsningar på andra elfordon som traktorer, fler jobb, skolor och butiker så att människor inte behöver transportera sig så långt, samt bra tillgång till förnyelsebara drivmedel.”

Tove Gulliksson, Västloning, Medelpad

Läs också: Landsbygdsministern kommenterar önskelistan!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen