Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 februari 2018

Landets största snöhög finns i Umeå – över 20 meter

Efter den senaste tidens rikliga snöfall har snösvängen jobbat för högtryck över hela landet. I Umeå har en av kommunens snöhögar vuxit till över 20 meter – och är därmed så stor att den aldrig kommer att tina bort i år.

Umeå kommun har en av sina fyra snötippar vid Klockarbäckens industriområde i västra Umeå. Den har redan uppnått den ansenliga höjden på 20 meter.

Högen består av cirka 200 000 kubikmeter snö och kommer inte att hinna smälta ner under sommaren.

– Med stor sannolikhet kommer den här snöhögen inte att försvinna i år. Ungefär vart tredje år töar den bort helt. Men nu är det så mycket snö att det här kommer aldrig att hinna försvinna, säger Per Hilmersson, gatudriftchef i Umeå kommun, till Västerbottens-Kuriren.

 – Med stor sannolikhet kommer den här snöhögen inte att försvinna i år, säger Per Hilmersson, gatudriftchef i Umeå kommun. Foto: Nathalie Forssell/VK
– Med stor sannolikhet kommer den här snöhögen inte att försvinna i år, säger Per Hilmersson, gatudriftchef i Umeå kommun. Foto: Nathalie Forssell/VK

Läs också: Snön driver upp vilt framför tågen

Hög dagskostnad

I vinter har kommunen sammanlagt kört bort 450 000 kubikmeter snö. Det är dubbelt så mycket snö som i fjol vid samma tid.

Snöröjningen kostar nu 400 000 kronor per dag.

Läs också: 5 saker att tänka på i kylan

Är det här Sveriges högsta snöhög eller finns det någon ännu högre någonstans i vårt avlånga land? Skicka in din bild plus mått till monica.hedlund@land.se.

Läs också: Gården full av snö – här är bästa knepen

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen