Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 24 maj 2018

Landets tolv vackraste tågsträckor

Tågresan mellan Lidköping och Mariestad går längs Vänerns strand, över Kinnekulle, förbi dovhjortar och öppna fält. Enligt landets tågresenärer är den Sveriges vackraste.

Under 2018 anordnade SJ en omröstning om de mest natursköna tågsträckorna i Sverige. Både bolagets personal och resenärer fick nominera tävlingsbidragen.

På andra plats kom tågresan mellan Kiruna och Narvik, som går genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden.

På tredje plats kom sträckan mellan Järvsö och Ånge. Den går förbi Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennan med bergen i bakgrunden.

Tuff tätkamp

– Det var många vackra sträckor bland de nominerade och en tuff kamp i täten. Även tvåan och trean är magiskt vackra tågresor. Sträckan Kiruna-Narvik går genom Europas sista vildmark och Järvsö-Ånge genom ett böljande landskap med sjöar och Hälsingegårdar, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsstrateg på SJ.

Läs också: 20 svenska resmål med häftig natur

Sveriges 12 vackraste tågresor

1. Lidköping-Mariestad över Kinnekulle

 Sveriges vackraste tågresa, Lidköping-Mariestad, går över Kinnekulle, ett platåberg vid Vänerns strand.
Sveriges vackraste tågresa, Lidköping-Mariestad, går över Kinnekulle, ett platåberg vid Vänerns strand.

Tågresan går över Kinnekulle, ett platåberg vid Vänerns strand. Det är ett sceniskt naturområde som har en rik flora och fauna. Under våren blommar bland annat ramslök och på vintern är det ofta ett vitt sagoland fullt med hjort och älg.

2. Kiruna-Narvik

FOTO: Anna Hallams

En magisk tågresa genom fjällvärlden via Riksgränsen och längs branta bergsväggar vid Ofotfjorden vid Narvik. En fantastisk kombination av vatten, berg och grönska där du får uppleva både Sverige och Norge på samma resa.

3. Järvsö-Ånge

FOTO: Jochen Roemling

Förmodligen en av de vackraste delarna av Norra stambanan. Resan går förbi de vackra sjöarna Letssjön, Storsjön och den vidsträckta Hennan med bergen i bakgrunden. Trakten kännetecknas av vatten, böljande kullar och fina Hälsingegårdar.

Läs också: Här anställer SJ 500 lokförare och tågvärdar

4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping

Tågresan erbjuder en spektakulär utsikt över Vättern och Huskvarnadalen. Tåget åker dessutom en stund alldeles utmed Vätterstranden med en underbar vy över helt öppet vatten och den långa sandstranden i Jönköping. Vid god sikt kan resenärer även se Visingsö i horisonten.

5. Halmstad-Göteborg

Västkustbanan löper längs Hallands kust, från Göteborg via Varberg till Halmstad. Vid Varberg åker tåget längs havet och ger en fantastisk vy över den dramatiska kusten och Varbergs fästning.

6. Borlänge-Mora

En resa genom ett vackert Dalarna med skog, berg, sjöar och röda stugor. Järnvägen slingrar sig runt Siljans vikar och bäddas in i ett magiskt ljus, speciellt i gryning och skymning. Under resan gång korsas även den 3 mil långa Österdalälven vid Leksand.

Läs också: Ving startar tågcharter i Europa

7. Malmö-Helsingborg

En tågresa som är vackrast en vårdag då alla rapsfälten på Lundaslätten lyser gula. Sträckan går sedan längs med kusten och erbjuder utsikt över Öresund och Danmarks kust.

8. Laxå-Karlstad

Värmlandsbanan går genom de djupa värmländska skogarna. Tåget glider över den kurviga sträckan nästan som en berg-och-dalbana och passerar dramatiska landskap och blanka sjöar. Resan passerar även ett flertal vackra bevarade stationshus från 1800-talet.

9. Malmö-Köpenhamn

En resa över Öresundsbron. Det finns nog inget ljuvligare än att åka över sundet vid en soluppgång på sommaren. Dessutom är Malmö Central en av Sveriges vackraste tågstationer.

Läs också: SJ lanserar ny digital tjänst för tågresor i Europa

10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

En 350 kilometer lång sträcka från kust till kust från Kalmar i öst till Göteborg i väst. Resan går genom skogarna i Småland vidare mot lövskogar och odlingslandskap runt Borås och vidare till Västkusten.

11. Ludvika-Örebro

En mysig och äldre järnvägssträcka genom Bergslagens orörda vildmark med raviner, gammal tallskog, sjöar, myrar och tjärnar. Det eleganta stationshuset i Örebro är K-märkt och ritades av Adolf W Edelsvärd 1862.

12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

En sträcka som trafikeras av många resenärer på väg till och från arbete i Stockholmsområdet. Resan erbjuder stor variation, höga broar och djupa bergskärningar samt en vacker utsikt över Södertäljes inlopp och över den anrika museibanan vid Läggesta.

Läs också: De startar resebyrå för tågcharter: ”Explosionsartat intresse”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen