Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 15 mars 2016

Landsbygden drabbas när Telia monterar ned telefonnätet

När Telia Sonera monterar ned gamla telefonnätet på landsbygden försvinner också möjligheten till bredband för många abonnenter. Några som drabbas är familjeföretaget Delka i Sanda, skriver ATL.nu.

FOTO: Leif Jäderberg

I slutet av augusti påbörjar Telia Sonera sin nedmontering av gamla kopparnätet. På landsbygden kan förändringen slå hårt mot boende och företagare, berättar ATL.nu.

På många orter blir det då svårt att få bredbandsuppkoppling till samma kostnad som idag.

– Telia Sonera har inte informerat oss om avvecklingen av vårt fasta bredband. De har heller inte kommit med något erbjudande till oss. Vi läste om nedläggningen i lokaltidningen för några månader sedan. Vi är helt beroende av fast bredband för vår Internettrafik, säger Dick Karlsson, chef för familjeföretaget Delka, till ATL.nu.

Han har hittills betalat cirka 10 000 kronor för obegränsad trafik. Alternativen till ADSL för Delka i Sanda är fibernät och radiolänk. Men fiberutbyggnad där finns det inga planer för och radiolänk skulle kosta cirka 200 000 kronor för fyra abonnenter.

– Jag är inte beredd att betala mer för bredband än vad jag betalt hittills, säger Dick Karlsson som definitivt värjer sig inför tanken att själv investera flera hundra tusen kronor i en fiberanslutning för att ersätta ADSL, till ATL.nu.

Nedmonteringen av gamla telefonnätet kommer att fortsätta 2017. Bara i år kommer 190 telefonstationer på landsbygden och 10 112 abonnenter att beröras.

Här kan du se vilka orter som berörs av Telias nedmontering av kopparnätet 2016 och 2017.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen