Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 maj 2018

Landsbygden het valfråga för politikerna i årets val

ÖRNSKÖLDSVIK

Landsbygdsfrågor är heta i årets val, det är uppenbart efter att en av få partiledardebatter utanför storstäderna hållits på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik.

 Landsbygden i fokus i partiledardebatten på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik.
Landsbygden i fokus i partiledardebatten på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik. FOTO: Trons Lasse

Balansen mellan stad och land, hur kan pengarna komma tillbaka till de platser där energiproduktionen sker och hur kan jordbruket leva vidare – det var några av de frågor som debatterades på partiledardebatten på Landsbygdsriksdagen. Dessutom var åsikterna starka om den svenska infrastrukturen – i synnerhet när det gäller tåg och flyg.

Samstämmigheten bland partiledarna var stor när det gällde att utöka kapaciteten på järnvägen norr om Stockholm. Men när och hur det ska ske diskuterade politikerna inte.

Olika åsikter om flygskatterna

Jan Björklund (FP) betonade att flygskatten kommer att slå hårt mot glesbygden och att regeringens mål faktiskt är att flygresorna ska minska.

– Det kommer bli de minst lönsamma linjerna till mindre orter som slås ut först, sa han.

Annie Lööf var den enda politiker som talade om vägnätet.

– Vi har glömt de viktiga vägarna. Centern vill lägga pengar på enskilda vägar. Vi ska också kunna bygga både en Norrbotniabana och höghastighetståg, sa Lööf.

Pengarna ska tillbaka till landsbygden

Jonas Sjöstedt (V) var en av många som framhöll att vinsterna från vindkraften och vattenkraften ska återföras till de orter där de genererats. Han fick dock mothugg från statsminister Stefan Löfven.

– Tänk på de glesbygdskommuner som inte har de tillgångarna. Jag vill inte ha kommuner som drabbas orättfärdigt. Vi vill inte ha ett Sverige som delas, sa Löfven.

Från Annie Lööf kom ett förslag om att istället återföra vinsterna till regioner istället för enskilda kommuner.

Skatt på ”fulkött”

När det gällde hur man ska stötta det svenska lantbruket kom det flera förslag.

Gustav Fridolin pratade om att han vill införa en skatt på det han kallar ”fulkött”.

– Det är fel att fulkött är billigare än det svenska köttet. Det kan vi ändra på med en skatt på utländskt kött, sa Fridolin.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen