Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 20 oktober 2017

Landsbygden hett stoff för deckarförfattare

Först skrev Lina Bengtsdotter en roman om relationer. Ingen ville ge ut den. Då skrev hon i stället en landsbygdsdeckare där puben, lanthandeln och bruket var med. Och då slogs förlagen om boken!

 Lina Bengtsdotter bakom handelsboden i Gullspång, samhället där hon växte upp och nu börjat använda som deckarmiljö.
Bild 1/2 Lina Bengtsdotter bakom handelsboden i Gullspång, samhället där hon växte upp och nu börjat använda som deckarmiljö. FOTO: Gabriel Liljevall
 I deckaren finns det många lokala markörer i berättelsen, som motellet, puben och lanthandeln, det nu nedlagda smältverket, Gullspångsälven.
Bild 2/2 I deckaren finns det många lokala markörer i berättelsen, som motellet, puben och lanthandeln, det nu nedlagda smältverket, Gullspångsälven. FOTO: Gabriel Liljevall

Platsen är det lilla samhället Gullspång på gränsen mellan Västergötland och Värmland. En varm sommarnatt försvinner sjuttonåriga Annabelle. Kriminalinspektör Charlie Lager skickas dit med en kollega för att utreda.

Ungefär så börjar Lina Bengtsdotters debutdeckare Annabelle (Forum 2017).

Härmed ansluter hon sig till en lång rad deckarförfattare som placerat kriminalhistorier på svensk landsbygd.

Snarlikt tema i romanen

Varför blev hennes bok just en landsbygdsdeckare? Och varför valdes Gullspång som miljö? Eller för att ta det från början, varför debuterade Lina Bengtsdotter med en deckare?

– Jag skrev en annan roman, berättar hon. Ingen deckare, mer av en relationsroman. Fast temat var snarlikt, alltså den konflikt som kan uppstå när man återvänder till sin barndomsbygd. Också den romanen utspelade sig i Gullspång, men där hade jag använt ett påhittat ortsnamn.

Läs också: Sugen på fler deckare på läslistan? Här är 10 till som utspelar sig i landsbygdsmiljö

Hon tycker själv att det var en bra roman. Men förlagen höll inte med. Romanen refuserades.

– Då var det nära att min författardröm tog slut. Jag ville inte ägna så mycket tid och möda åt att skriva något som inte ens blev publicerat.

Skrev sådant folk vill läsa

Så åkte Lina Bengtsdotter hem till Gullspång, där hon växte upp, för att vara med på en fest. Lina träffade Lisa, en kompis från ungdomen, som nu är den första som tackas i slutet av debutdeckaren.

– Hon tyckte att jag skulle skriva en deckare, sånt som folk vill läsa! Och så ska den, sa hon, handla om Gullspång. Ta med puben, lanthandeln och bruket! Och det fastnade hos mig, trots att jag inte läst deckare sen jag var ung. För att lära mig själva tekniken så började jag läsa debutdeckare, den första deckaren som kända svenska deckarförfattare hade skrivit.

Med det nya manuset gick det bättre, rent otroligt mycket bättre. Lina Bengtsdotter skickade sin deckare till fem förlag. Ett av dem svarade inom ett dygn. De övriga strax efter. Det slutade med budgivning!

Annabelle är på flera sätt en ovanlig deckardebut. Dels är boken kort, blott 300 sidor. Lina Bengtsdotter säger att hon strök och strök, så att inte ett enda onödigt ord skulle vara kvar. Enligt Lands åsikt debuterar hon dessutom som en ”färdig” författare, vilket inte är vanligt i deckargenren.

– Oj! Nu blev jag glad! Men jag hade ju skrivit en tidigare roman och jag började skriva redan när jag var liten. Jag har också fått flera noveller och några följetänger publicerade i veckotidningar. Som en skola, där tränade jag upp mig.

Känner folk igen sig, de som bor i Gullspång eller vuxit upp där, i din beskrivning av samhället?

– Gud, ja! Mest kvinnor som kommer när jag är ute och signerar men när jag stod på Akademibokhandeln i Göteborg kom det in en kille som jag kände igen från Gullspång, en granne till oss, och då blev jag lite nervös. Men han började genast prata om sköldpaddan i lanthandeln. Den kom han ihåg.

Läs också: Folkkäre Leif GW Persson om jakten, författarskapet och om hans eget örnnäste

Det finns många lokala markörer i berättelsen, som motellet, puben och lanthandeln, det nu nedlagda smältverket, Gullspångsälven som utgör gräns mellan Västergötland och Värmland, sjön Skagern och Ribbingsborgs herrgård där Frans G Bengtsson skrev Röde orm.

Men de markeras precis lagom, bara nämns i handlingen. Miljön kan vara både Gullspång och vilket litet svenskt samhälle som helst.

Vad säger de läsare som inte bor i Gullspång, känner de också igen sig?

– Ja, det verkar så. Det har jag hört att de gör. Och även de som växt upp i städer.

Speciell kriminalinspektör

Hennes bok har två huvudpersoner, den försvunna flickan Annabelle och Charlie. Den kvinnliga kriminalinspektören heter väl egentligen Charline och växte också upp i Gullspång, dit hon nu tvingas återvända.

Charlie är speciell. Hur kom du på henne?

– Jag växte upp bland starksvaga kvinnor, så det är naturligt att skriva om kvinnor som Charlie. Min mormor hade fyra barn som hon uppfostrade själv och fjorton fosterbarn.

– Hon var lärare och tog hand om andra barn som hade det dåligt, plockade upp liftare och lät dem stanna i flera månader. Hon uppfostrade min mamma som uppfostrat mig och mina systrar.

Vi pratas vid när Lina Bengsdotter är hemma en helg mitt i en intensiv signeringsturné. Hon har redan blivit en etablerad författare. Nyligen utsågs hon till årets debutant på deckarfestivalen Crimetime Gotland i Visby. Debutdeckaren är såld till minst tio länder och hon har kontrakt på ytterligare två titlar.

– Nästa har jag redan börjat skriva. Också där ska miljön vara Gullspång. Men den tredje boken tänkte jag skulle utspela sig där jag bor nu, i Stocksund och Djursholm.

”Nej”, protesterar intervjuaren.

– Jag vet. Du är inte den enda som opponerat dig. Så också i den tredje boken får jag väl låta Charlie vara lite i Gullspång, skrattar Lina Bengtsdotter.

Läs också: Läs om fler författare som skriver också deckare i landsbygdsmiljöer!

Lärare i psykologi

Namn: Lina Bengtsdotter Gustavsson.

Bor: Lägenhet i Stocksund, norr om Stockholm. Född och uppvuxen i Gullspång.

Ålder: 40 år.

Familj: Tre barn.

Bakgrund: Gymnasielärare i svenska och psykologi, skrivit noveller och kortromaner för veckotidningar i Sverige, Norge och Danmark.

Favoritförfattare: Alice Munroe, Lucia Berlin, Joyce Carol Oates, Lina Wolff och Anne Swärd.

Favoritdeckare: Vassa föremål av Gillian Flynn.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen