Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 februari 2018

Landsbygdens problem måste tas på allvar

När förutsättningarna för landsbygdsbor försämras är vi alla förlorare – även de som bor i stan. Bengt-Emil Andersson ger fyra exempel på frågor som måste börja tas på allvar.

 Höjd bensinskatt gör det svårare att leva och bo på landsbygden, skriver Bengt-Emil Andersson.
Höjd bensinskatt gör det svårare att leva och bo på landsbygden, skriver Bengt-Emil Andersson. FOTO: Mostphotos

Landsbygden ger oss mat varje dag, trä att bygga hus av, papper att snyta oss med, upplevelser när vi önskar. Och landsbygden ska bara finnas där från norr till söder med snöklädda fjäll om vintern, öppna landskap till semestern och fagra blomsterängar till midsommar.

Ska detta finnas kvar måste förståelsen från politikerna och de som lever i staden öka. Därför ska det inte ses som gnäll när rösterna höjs mot att skatten på drivmedel ökar, mot oförståelsen från samhället om varför bekämpning av stickmygg behövs, om vargjakt, försent utbetalda gårdsstöd till lantbrukare och så vidare.

Läs också: Fastna inte i sega sanningar om landsbygden

Här följer några exempel från landsbygdens vardag:

Dyr bensin

1. Höjd skatt på drivmedel leder till att det blir dyrt att leva och bo på landsbygden då kollektivtrafik inte alltid finns tillgänglig. Avstånden är långa för barn till träning, vuxna som åker till sina jobb, reservdelar som behöver hämtas, livsmedelsaffären som behöver påfyllning av varor och mjölkbilen som hämtar mjölk.

Sent gårdsstöd

2. Gårdsstöd till lantbruksföretagaren betalas ut försent. Detta kan låta klagande men jag vill förklara att gårdsstödet är till för att vi alla ska kunna äta bra livsmedel till en vettig kostnad. Och kommer inte gårdsstödet i rätt tid så innebär det att lantbruksföretagaren får betala dyra räntor på förfallna fakturor och ta dyra lån för att kunna betala fakturor. Detta leder till att vi till slut inte kan äta den mat som produceras i Sverige på ett rimligt sätt. Lantbruksföretagaren får en ekonomisk situation som inte är hållbar och företaget måste avvecklas.

Läs också: Matbrist hotar vid en allvarlig kris

Mygginvasion

3. Bekämpning av stickmygg – det kan låta löjligt men åk till området runt nedre Dalälven en sommar med höga vattenflöden som ger mycket mygg. Då kan jag lova dig att du inte vill vara kvar där om inte området bekämpas mot stickmygg. Myggen ger djur och människor problem varje dag. Det är nästintill omöjligt att ta sig till mataffären för att handla. De betande djuren plågas, de vilda djuren plågas, barnen kan inte leka ute som barn gör på sommaren – och det finns fler exempel att räkna upp.

Varg sprider rädsla

4. Vargjakt är ett kontroversiellt ämne, men bor du där skolbarnen inte kan gå ut och leka på grund av rädsla för varg, där du får dina renar rivna av varg, där får och hundar lever farligt- då är frågan plötsligt en helt annan sak att ta ställning till.

Allt detta, och mer därtill, medverkar till att många som bor på landsbygden inte kan bo kvar. Det vi uppfattar som basalt, som maten, papper att snyta oss med, virke att bygga hus av, att åka till fjälls om vintern, uppleva öppet landskap om sommaren samt njuta av fagra blomsterängar om midsommarnatten – allt det kan försvinna och jag tror mig veta att vi alla är beroende av något av detta.

Bengt-Emil Andersson,

Varberg

Läs också: Jordbruksverket svarar om Rekoringar: ”Vi vill väl”Vad tycker du? Skriv en debattartikel i Land. Så här gör du

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen