Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 30 juli 2021

Fyra unga bönder gör succé med egen lanthandel

Jämjö

Fyra unga bönder från två gårdar i östra Blekinge startade lanthandeln "Smaklöken” i Jämjö. Här gör de succé med egentillverkade korvar, maffiga biffar, grönsaker, hembakat, lokala ostar - under devisen "från hage till mage".

 "Från hage till mage" är devisen för dessa fyra delägare och matentusiaster, Henrik, Isabelle, Ida och Markus.
"Från hage till mage" är devisen för dessa fyra delägare och matentusiaster, Henrik, Isabelle, Ida och Markus. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Vägen som går genom Jämjö är vältrafikerad. Här färdas många på väg till och från arbeten och sommarnöjen. Strax öster om byn sträcker östkusten ut sig och tvärs över vattnet skymtas Ölands sydspets.

Ett perfekt läge för en butik där man kan stanna till och proviantera. Allt fler har fått upp ögonen för den nya butiken.

Gammaldags lanthandel

 Butiken är fyllde med egen- eller närproducerade delikatesser.
Butiken är fyllde med egen- eller närproducerade delikatesser. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Den har en gammaldags ”Bullerbykänsla” med spännande, lokala matvaror.

– Intresset är mycket större än vi trodde. Folk vill verkligen handla mer lokala matvaror och många kommer hit just för att vi har så mycket att välja på, säger Isabelle och Ida, två av de unga lantbrukarna bakom ”Smaklöken”.

Solen gassar ute men inne är det svalt och skönt. Isabelle lägger sista handen vid dagens skyltning medan Ida plockar fram nytillverkade lättrökta färskkorvar från tillagningsköket bakom disken.

Läs också: Stefan och Monicas retropärla till lanthandel!

 Lanthandeln "Smaklöken" har blivit ett dragplåster för besökare till Jämjö i Blekinge.
Lanthandeln "Smaklöken" har blivit ett dragplåster för besökare till Jämjö i Blekinge. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Det hela började med att lokalen blev ledig och eftersom den ligger utmed väg E22 mellan Karlskrona och Kalmar insåg de att detta är ett guldläge för en butik.

– Den här chansen fick vi bara inte missa, säger Henrik, som tillsammans med Ida föder upp nötkreatur och odlar potatis och grönsaker på Lillhammar gård i närheten. Det hade ofta svårt att nå ut till kunderna.

Föder upp lamm

 Markus Karlström, en av delägarna, pysslar om sina får och lamm på släktgården.
Markus Karlström, en av delägarna, pysslar om sina får och lamm på släktgården. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Tanken slog rot och Henrik och Ida presenterade idén för sina vänner Markus och Isabelle Karlström som föder upp lamm och Linderödsgrisar samt tillverkar sylt och marmelad på Karlströms gård intill byn.

De hade redan en legen liten gårdsbutik men Isabelle som är kallskänka och även utbildad inom charktillverkning ville gärna utveckla och förädla mer.

– Våra gårdar kompletterar varandra och i januari 2020 började vi diskutera butiksidén, säger hon.

 Isabelle som är utbildad charkuterist är nöjd med att ha fått ett tillagningskök.
Isabelle som är utbildad charkuterist är nöjd med att ha fått ett tillagningskök. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Att Henriks bror Magnus är en av ägarna till butiksfastigheten gjorde inte saken sämre.

De slog till, hyrde lokalen och kontaktade hantverkare för att bygga om.

Hösten 2020 var allt klart med butiksdel och tillverkningskök.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse när vi fyllde vår egen lanthandel med allt som vi själva tycker om: närproducerat, hemgjort, ekologiskt, lokalt och kött- och charkvaror från betande lamm och nötkreatur samt utegrisar och vilt, säger Henrik.

Närproducerade varor

 Saft, must, råsaft med mera från lokala tillverkare.
Saft, must, råsaft med mera från lokala tillverkare. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

De köper även in ostar från lokala gårdsmejerier, samt bönor, mjöl, bakverk, choklad, must med mera. från andra lokala producenter i närområdet, Blekinge, Skåne, Småland.

– Det går lätt att sälja här i lanthandeln när allt finns under samma tak, säger Henrik.

Första advent förra året öppnades ”Smaklöken” lagom till julruschen och det var full fart direkt. I början av 2021 blev det lite lugnare men under våren tog försäljningen fart på allvar och de jobbar hårt för att hinna med.

 Ett familjärt tilltal och foton från ägarnas egna gårdar möter kunderna.
Ett familjärt tilltal och foton från ägarnas egna gårdar möter kunderna. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

De har redan många stamkunder som kommer från närliggande städer och tätorter och alltfler spontankunder hittar hit.

Företaget ägs av de två paren Ida och Henrik och Markus och Isabelle samt Henriks bror Magnus. Hans flickvän Erica hjälper också till i butiken som har öppet tre dagar i veckan under helgerna.

De turas om att stå bakom disken, men det är Isabelle och Ida som hjälps åt i tillverkningsköket och testar nya smaker.

Populära korvar

 Lanthandeln Smaklökens egentillverkade isterband.
Lanthandeln Smaklökens egentillverkade isterband. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Många åker långa vägar för att få köpa deras goda korvar; lättrökt fårkorv, hjortkorv och vildsvinsbratwurst, nötkorv, ölkorv och salsiccia.

Spännande nya smaksättningar med egenodlade ekologiska rödbetor, ramslök och kål som gör korvarna otroligt saftiga. De röker och lufttorkar och gör även klassiska isterband, leverpastejer och pressylta.

– Vi är matnördar och vill att det ska vara äkta och rejält. Allt görs utan tillsatser. Vi tillverkar även gröna godsaker, syrade produkter, picklat, såser och falafel, säger Ida.

 Helena Eneslätt driver hembageri och levererar färska bullar, bröd och kakor.
Helena Eneslätt driver hembageri och levererar färska bullar, bröd och kakor. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

De har också nybakat surdegsbröd, frallor och kakor från närliggande små hembagerier och glass från en mjölkgård i området med egen glasstillverkning.

– Kunderna säger att det är det godaste de smakat och det gör oss väldigt glada och stolta, säger Ida.

Förutom varsin gård har de två familjerna även sidoarrenden. Alla har hela tiden haft och har andra jobb vid sidan om, men de hoppas att de framöver alltmer ska kunna leva på vad gårdarna och butiken ger.

– Det är tufft att hinna med allt, det är tur att föräldrarna stöttar och hjälper till med både jobbet och barnen.

Kossor vid havet

 Anguskor med sina kalvar på grönbete, Lillhammar gård, söker skugga under trädet.
Anguskor med sina kalvar på grönbete, Lillhammar gård, söker skugga under trädet. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Ute i en av hagarna vid Henriks föräldrahem nära havet, betar svarta kossor av skotska rasen Aberdeen Angus. Kalvarna pausar i skuggan under en av ekarna. Några är nyfikna och kommer fram och hälsar.

– De är lugna och trevliga, utom när de är på rymmen. En gång stack de till skogs och vi höll på ett par veckor innan vi samlat in alla, säger Henrik och brorsan Magnus som också hjälper till i mån av tid.

Här finns ett 20-tal kalvande kor och totalt 50 djur på gården.

På Karlströms gård hos Markus och Isabelle finns 300 får och lamm på den gamla släktgården.

Grisar njuter av gyttjebad

 Frigående Linderödsgrisar på Isabells och Markus gård njuter av ett svalkande gyttjebad som också skyddar mot insekter.
Frigående Linderödsgrisar på Isabells och Markus gård njuter av ett svalkande gyttjebad som också skyddar mot insekter. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

Markus går till grisarnas hage där den stora suggan tar sig ett gyttjebad medan några av de yngre grisarna kommer fram och en som älskar att bli klappad och kliad lägger sig på sidan nära Markus och bara njuter.

– Men man får passa sig, ibland kan man få ett tjuvnyp, skrattar Markus.

Han och de andra delägarnas menar att det är både nyttigt och miljövänligt med kött från djur som får gå ute och få utlopp för sina naturliga beteenden.

Mottot är ”Från hage till mage” och kunden kan följa hur djuren växer upp och slutligen hamnar på vår tallrik efter att ha blivit väl omhändertagna från början till slut.

Läs också: Magnus har en rullande lanthandel

 Båda gårdarna utökar sina djurbesättningar. Viktigt är att djuren får utlopp för sina naturliga beteenden.
Båda gårdarna utökar sina djurbesättningar. Viktigt är att djuren får utlopp för sina naturliga beteenden. FOTO: fotograf Ewa Stackelberg

En ökande kundkrets verkar uppskatta konceptet trots att priset är lite högre. Efterfrågan är så stor att de två gårdarna dels utökar sina egna djurbesättningar, dels köper in från andra bönder i trakten med utegrisar och naturbetesdjur.

De har avtal med mindre slakterier i närheten dit de själva kör djuren när det är dags och där de även styckar köttet.

– Jag trodde aldrig vi skulle sälja så mycket kött, säger Henrik.

Under sommaren blir det flera event kring lanthandeln mitt i byn. På parkeringen framför huset kommer den kände kocken Robin Nilsson att laga mat i en korvkiosk med en annorlunda smakmeny.

– Vi kommer även att göra gästspel och grilla vårt eget kött, korv och grönsaker vid stora fester, restauranger och olika evenemang, säger Isabelle.

Kreativa och nyskapande

De är kreativa och fulla av nya ideér. Som den ”Oktoberfest” de arrangerar i samband med bygdens höstmarknad. Sedan blir det kurser i korvtillverkning inför julen, något som många har frågat om.

– Vi tror på att det går att göra mycket för att lyfta både landsbygden och närproducerad mat av god kvalitet. Efterfrågan finns och den ökar. Det går att skapa hållbara landsbygdsföretag, säger Isabelle.

Vill kunna leva av gården och butiken

Namn: Henrik Johannesson, Ida Nilsson, Markus och Isabelle Karlström.

Åldrar: Henrik och Ida, 35 år, Markus, 38 år, och Isabelle, 33 år.

Bor: Henrik och Ida på Lillhammar Gård där de föder upp, Angus-kor, odlar potatis och rotfrukter. Markus och Isabelle: På Karlströms Gård där de har får, utegrisar, rashöns samt odlar spannmål och vall.

Familj: Henrik och Ida: Tre barn mellan 1,5 och 8 år. Markus och Isabelle: Två barn 5 och 7 år

Andra jobb förutom gården och butiken: Henrik är redovisningskonsult, kör på entreprenad för Markus maskinstation, deltidsbrandkåre, Ida är truckförare på ett industriföretag. Markus har maskinstation, är chef för en linfärja i skärgården, deltidsbrandkåren. Isabelle är lärare på sjuksköterskeprogrammet Blekinge Tekniska Högskola

Drömmer om: Att kunna leva på gården och butiken

Mer information:
www.smakloken.nu

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen