Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 april 2016

Lanthandlarnas smarta lösning räddar miljön – och ekonomin

För lite mer än ett år sedan gick lanthandeln i Skråmträsk, Skellefteå, i konkurs. Då tog makarna Erik och Asta Hellgren över verksamheten – och fick en lysande idé. Nu satsar de på solceller.

Solcellspaneler är knappast någon vanlig syn när det kommer till lanthandlar. Tvärtom. Därför är Handlarn i Skråmträsk unik i sitt slag.

I början av april var butikens nya anläggning på plats, och med sina 20,3 kW och 78 paneler är det den största solcellsanläggningen i Skellefteå kommun.

– Den är bara något större än den på Stadshuset. Men visst är det kul att vara störst, säger Erik Hellgren och skrattar.

För drygt ett år sedan tog han och hustrun Asta över lanthandeln i Skråmträsk. Idén att satsa på solceller kom när makarna skulle söka företagsstöd från länsstyrelsen för nya kylar och frysar.

– Det är oftast sådana investeringar som man söker stöd för. Men när man har en livsmedelsbutik går det åt väldigt mycket ström, därför började vi tänka på solceller. Taket är ju stort och ligger bra i solen, så varför inte? säger Erik.

handlarn2

Slutnotan för anläggningen hamnade på cirka 200 000 kronor. Företagsstödet täcker hälften av kostnaderna, den andra halvan står makarna själva för. Trots att det är en stor utgift tycker Erik Hellgren att det är en viktig och bra investering – som kommer att löna sig.

– Vi räknar med att tjäna igen det på sex år. Solpanelerna kommer att producera en stor del av den elström som förbrukas i butiken och investeringen kommer på lång sikt att ge betydligt lägre driftskostnader för fastigheten. Detta är också ett sätt att göra verksamheten mindre känslig för skiftande elpriser i framtiden, eftersom anläggningen förväntas fungera väl i minst 25 år.

– Att det dessutom blir en vinst för miljön är en välkommen bonus, fortsätter han.

I dag finns cirka 350 åretruntboende i byn. Förutom lanthandeln äger makarna Hellgren även Skråmträskskon, som tillverkar handgjorda och miljövänliga läderskor, och Skråmträsk Kvarn, ett kravcertifierat café.

Erik är själv född och uppvuxen i Skråmträsk och berättar att lanthandeln, liksom de andra verksamheterna, fyller en viktig funktion i samhället. Investeringen i lanthandeln är därmed en långsiktig investering i hela byn.

– Den månad lanthandeln låg nere märkte vi hur viktig den var. Förutom själva servicen så har den en stor symbolisk betydelse. Genom att satsa visar vi att det finns en framtidstro och en långsiktig vision för lanthandeln. Det uppmuntrar också fler till att våga satsa och stärker självförtroendet hos de som bor här. Det skapas en positiv stämning.

Den nya anläggningen, som var på plats 1 april, har redan tagits emot varmt av kunderna.

– Nu håller vi tummarna för en solig vår och sommar här i Skråmträsk, säger Erik.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen