Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 april

Larmet: Lantbrukares familjer hotas av djurrättsaktivister

Många bönder som har kött- och mjölkproduktion förföljs av veganer och djurrättsaktivister. Mjölkbonden Anette Gustawson och hennes familj är några som fått utstå väldigt mycket hot och hat i sociala medier.

 Anette Gustawson är en mjölkbonde som själv hörs och syns mycket i sociala medier. Hon har fått utstå mängder av näthat.
Anette Gustawson är en mjölkbonde som själv hörs och syns mycket i sociala medier. Hon har fått utstå mängder av näthat. FOTO: Ann Lindén

Var fjärde svensk lantbrukare är rädd för att utsättas för brott, visar en undersökning som Lantbrukarnas riksförbund, LRF, låtit göra. Många bönder vågar inte ens berätta att de är djurägare – av rädsla för att utsättas för våld eller hatattacker i sociala medier.

– Först tror man att man är stark, men när mobben växer inser man att det är svårt att stå emot. Man lever med en ständig rädsla för att någonting ska hända, säger mjölkbonden Anette Gustawson, till Dagens Nyheter.

Hot – en del av vardagen

Hon driver en mjölkgård i Billinge utanför Norrtälje tillsammans med maken Jacob. För dem har fientliga kommentarer blivit en del av vardagen. ”Snälla kan du inte köra dina barn på slakt? Eller klarar du inte av att se dem dö?”, är en typisk kommentar.

Läs också: ”Det är inte mina kor det är fel på – utan era flygresor till Thailand.”

Barn söks upp på skolan

– Man vaknar av minsta ljud på nätterna. Ser jag ett ljus på vägen utanför reagerar jag direkt nu för tiden, säger Anette Gustawson.

Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, lyfte i måndags fram flera exempel på vad lantbrukare utsätts för i en mycket uppmärksammad debattartikel i Aftonbladet.

En djuruppfödare i Halland har fått besök av maskerade aktivister som tog sig in på gården och attackerade honom och hans son. Barn till lantbrukare har sökts upp i skolor. Aktivister har brutit sig in på gårdar, filmat och släppt ut djur, med risk för smittspridning och stress för djuren.

Inget stöd av lagen

Borgström ifrågasätter om vårt samhälle ska acceptera att en växande grupp människor ska få försöka tvinga lantbrukare att upphöra med sin verksamhet genom hot, kränkningar och våld.

”Utsatta bönder känner i dag att de varken får stöd av lagen eller en poliskår som försvarar och ingriper vid attacker. Det är hög tid för samhället att svara upp när individer inom jordbruket utsätts för våldsamma metoder.”

”Oerhört allvarligt”

På onsdagen kallade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till en pressträff med anledning av den uppmärksamhet som böndernas utsatta situation fått.

– Den senaste veckan har det kommit fram många rapporter och det är oerhört allvarligt. Det är totalt oacceptabelt det som händer, säger Sven-Erik Bucht.

LRF ställer krav

Palle Borgström var med på pressträffen och ställde krav på att det ska bli lättare att ställa aktivister inför rätta och vill också att demonstrationsrätten ses över. Sven-Erik Bucht lovade att lämna LRF:s förslag till justitieminister Morgon Johansson (S), som har frågorna om lag och rätt på sitt bord.

– Vi är väldigt glada att landsbygdsministern ser på de här frågorna precis som vi gör. Vi förväntar oss att vi kommer att få ett möte med justitieministern också, säger Borgström, till ATL.

Läs också: Koartikel i Land tog över i sociala medier

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen