Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 december 2018

Larmrapport: 75 procent av svenska bönders inkomst torkade bort

Sommarens torka har fått dramatiska ekonomiska konsekvenser för svenska bönder. Nettoinkomsten har sjunkit med 75 procent. Det är den lägsta siffra som har uppmätts sedan mätningarna infördes 1990.

 Den första delen av regeringens krisstöd, 400 miljoner kronor, har betalats ut, men den andra delen, cirka 760 miljoner, fanns inte med i övergångsregeringens budget.
Den första delen av regeringens krisstöd, 400 miljoner kronor, har betalats ut, men den andra delen, cirka 760 miljoner, fanns inte med i övergångsregeringens budget. FOTO: iStock

75 procent av nettoinkomsten för svenska bönder torkade bort under sommaren. I pengar betyder det 6,6 miljarder kronor i förlorad arbetsinkomst. Det visar Jordbruksverkets sektorkalkyl för jordbruket, EEA. Det är den lägsta siffra som har uppmätts sedan mätningarna infördes 1990. Böndernas förlust på grund av torkan är alltså enorm.

– Det är en väldigt dramatisk effekt. Som att en vanlig löntagare skulle bli av med trefjärdelar av lönen, säger LRF:s ordförande Palle Borgström.

”Bekräftar en dyster bild”

Han fortsätter:

– Det här bekräftar den dystra bild vi har förmedlat till politiker. Nu har vi det svart på vitt och våra politiker måste agera snabbt och effektivt. Svenskt lantbruk blöder och det är oroande att Sveriges bönder inte fått sitt utlovade krisstöd. Bönderna hamnar i dubbel knipa på grund av den politiska situationen.

Läs också: Varannan svensk drar ner på köttet – för miljöns skull

Lägsta potatisskörden sedan missväxtåren

Skördarna av spannmål, oljeväxter och grovfoder har varit avsevärt mindre än normalt. Rapporten visar att spannmålsskörden minskade med 46 procent jämfört med 2017 och skörden av raps, rybs och oljelin minskade med 43 procent.

Även årets skörd av potatis är rekordlåg. Lägre än bottennoteringarna i modern tid (2006 ,2007 och 2015) men också jämfört med missväxtåren i slutet av 1800-talet. Det visar färska siffror från Jordbruksverket.

– Vi ser nu företagare inom det gröna näringslivet som tvingats i konkurs på grund av torkans konsekvenser. Ett statligt stöd är viktig för likviditeten i denna mycket ansträngda situation, säger Palle Borgström.

Läs också: Stötta svenska bönder efter sommarens torka

Krisstöd har utlovats till svenska bönder. Den första delen av regeringens krisstöd, 400 miljoner kronor, betalades ut den 30 november. Men den andra delen av krisstödet, cirka 760 miljoner, fanns inte med i övergångsregeringens budget. En ny omröstning om partiernas budgetpropositioner hålls den 12 december.

Så kan du hjälpa till

Som konsument har du stor möjlighet att stötta de svenska bönderna lite extra. Här är 3 enkla steg att börja med redan i dag:

1. Välj svenskt kött

Titta efter märket ”Kött från Sverige” nästa gång du handlar. Det är en frivillig ursprungsmärkning av kött och charkuterier som betyder att djuret är fött, uppfött och slaktat i Sverige.

2. Köp mer ”Från Sverige”-märkt

Leta efter märkningen ”Från Sverige”. Den finns på allt från mejerier, kött, korv, grönsaker, frukt, bär, ägg, och müsli, till bröd, kyckling, honung, tulpaner, mjöl, gryn, bröd, senap, kyckling och färdigrätter.

3. Strunta i skönhetsfel

Skördar påverkas av väderväxlingar. Frukt och grönsaker kan variera i storlek, färg och form, men smaken är det i de flesta fall inget fel på. Välj dessa varor och bidra till att minska matsvinnet.

Läs också: Här är de svenska alternativen till parmaskinka

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen