Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 4 juli 2016

Lars och Ylva hjälper amerikaner att hitta sina svenska rötter

Under slutet av 1800-talet emigrerade omkring en miljon svenskar till andra sidan Atlanten. Nu letar många av ättlingarna efter sina anor. Till sin hjälp har de bonden Lars Sällström och släkforskargurun Ylva Silverbern i Olofström, som gör succé med släktforskarresor till Blekinge.

FOTO: Niklas Kämpargård

I hela sitt liv har Terry Dean från USA drömt om att resa till Sverige, landet långt uppe i norr som hennes mormors mamma Kerstin Holmér lämnade under slutet av 1800-talet. Nu befinner hon sig äntligen i Blekinge, tillsammans med maken Phil och grannarna Chris och Jay Edenfield.

– Det är så mycket känslor i dag. Trots att jag aldrig har varit här förut känns det som om jag har kommit hem och hittat mina egna rötter, säger hon.

Gör släktforskarresa

Terry och hennes sällskap har tagit sig till Sverige och Blekinge i samband med en släktforskarresa. Bakom konceptet står skogsbonden och turistentreprenören Lars Sällström, som har släktforskargurun Ylva Silverbern till sin hjälp.

Trots att Lars har funderat på att starta ursprungsresor i flera år var det först när han såg tv-programmet Allt för Sverige på SVT, där elva svensk-amerikaner upplever sina egna rötter, som han insåg att företagsidén var realistisk

För Lars bygger resorna på en nyfikenhet och en fascination för människors ursprung.

– Det är ingen tvekan om att det svenska ursprunget är viktigt för många amerikaner. Genom grundlig research hjälper vi gästerna att identifiera sina förfäder runt om i Blekinge och när vi skiljs åt brukar Ylva lämna över en gedigen dokumentation som beskriver familjens historia i Blekinge. Den tacksamheten som gästerna upplever är helt magisk, berättar Lars.

”Drömde om att åka hit”

Första stopp för dagen blir Vägga Fisk och Delikatessrökeri. Där intas dagens lunch, bara ett stenkast från hamnen där amerikabåtarna la till under mitten av 1800-talet.

– Min mormor, Helen Anderson, drömde om att åka hit och se var hennes mamma kom från. Tyvärr hann hon aldrig det, men nu är jag här och har lovat att fotografera i mängder för att kunna visa mamma hur Sverige ser ut i dag, säger Terry Dean.

Från vänster Lars Sällström, Terry Dean, Ylva Silverbern, Phil Dean och Chris och Jay Edenfield.
Från vänster Lars Sällström, Terry Dean, Ylva Silverbern, Phil Dean och Chris och Jay Edenfield.

Tack var ett bra och välgjort program och tät kommunikation med olika Sverigeföreningar har Lars och Ylva kontakt med flera familjer som planerar att åka till Sverige. Släktforskarresorna är individuellt anpassade och bygger på olika förutsättningar. Bland annat hur mycket fakta Ylva lyckas ta fram redan innan familjerna kommer till Sverige.

– Varje resa är unik och man kan inte köra gruppresor med flera familjer på samma tur, förklarar Lars.

Avslutas med släktträff

Under hela eftermiddagen åker vi runt i Blekinges inland. Vi besöker gården där Terrys mormors morfars mor är född, kyrkan där hela släkten döptes och går runt bland gravar och ytterligare släktgårdar. Dagen avslutas med en släktträff på hembygdsgården Stålagården i centrala Mörrum.

Hela sällskapet går längs med den gamla vägen som leder till gården där Terry Deans mormors mamma föddes.
Hela sällskapet går längs med den gamla vägen som leder till gården där Terry Deans mormors mamma föddes.
Sällskapet undersöker den gamla eldhärjade gården. Resterna användes till att bygga upp gården på nytt.
Sällskapet undersöker den gamla eldhärjade gården. Resterna användes till att bygga upp gården på nytt.

Ylva Silverbern har lyckats få ihop ett dussintal svenska släktingar, som är lika nyfikna på sitt eget ursprung som Terry Dean.

– Det betyder enorm mycket att få träffa Terry. Under hela min uppväxt har jag fått höra berättelserna om Kerstin Holmer som lämnade Sverige för en ny spännande framtid på andra sidan Atlanten. Nu fick jag äntligen träffa hennes barnbarnsbarn, säger Margareta Svensson, nästkusin med Terrys mamma, och torkar bort några tårar.

Det är många som vill visa gamla bilder.
Det är många som vill visa gamla bilder.

För Lars Sällström och Ylva Silverbern väntar ett intensivt år. Intresset för svenska ursprungsresor växer på andra sidan Atlanten och Phil Dean, tv-producent till yrket och make till Terry Dean, arbetar just nu med en dokumentär om resan till Sverige.

– Jag hoppas att min film kan få fler människor att boka en resa till Sverige och upptäcka sina rötter, säger han.

Hittar resenärer på internet

Lars och Ylva hittar i övrigt många av resenärerna genom internet.

– Det är ett utmärkt sätt att komma i kontakt med människor som drömmer om att uppleva sina förfäders ursprung. Det räcker med att paketera en bra produkt och så kommer kunderna till dig utan att du behöver anstränga dig särskilt mycket eller ens spendera några pengar på annonser, säger Lars.

Trots att många amerikaner är omedvetna om sin egen historia finns det medicinska alternativ för den som inte känner till sin egen bakgrund. Chris Edenfield är adopterad och känner inte till något alls om sitt ursprung.

– Jag vet inte alls var jag kommer ifrån, men tack vare ett DNA-prov har jag fått veta att jag med tjugo procent säkerhet också har ett ursprung i Europa. Nu gäller det bara att forska visare och försöka hitta platsen där mina far- och morföräldrar härstammar från. Det blir en spännande resa, se bara hur lycklig Terry är i dag, säger han.

Terry Dean njuter av att umgås med sin svenska släkt.
Terry Dean njuter av att umgås med sin svenska släkt.

Ylvas bästa tips till dig som vill hitta släktingar i USA:

Om du inte vet var dina släktingar tog vägen kan det vara ganska svårt, men med internet och lite tur, så kan man ändå lyckas.
1. Släktforskarsajten genealogi.se (gratis). Där finns ett forum där man kan ställa frågor och har du tur så har någon annan stött på dina släktingar i sin egen efterforskning.
2. Släktforskarsajten ancestry.se (abonnemang). Här finns amerikanska folkräkningar, passagerarlistor, dödsrunor och mycket annat, inklusive tips om andra människor som forskat kring samma släkt. Sajten är inte lätt att arbeta med så man får ha stort tålamod.
3. Sajten findagrave.com (gratis) där det finns 145 miljoner gravar registrerade. Här kan det finnas information om den dödes hustru och barn som gör att man kan komma vidare.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen