Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 29 december 2017

Läsarna önskar förbättringar – här är ministerns svar

Land bad läsarna önska förbättringar inför det nya året. Hur ser förutsättningarna ut för att önskningarna ska slå in? Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) kommenterar några av punkterna.

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har en del att ta itu med, enligt de läsare som hört av sig till Land.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har en del att ta itu med, enligt de läsare som hört av sig till Land. FOTO: Mostphotos, Kristian Pohl/Regeringskansliet

Läs också: Här är landsbygdens önskelista inför det nya året

Stopp på bankflykten

– Regeringen tog under 2017 initiativ till den så kallade bankdialogen. Den syftar till att små och medelstora företag i hela landet ska få bättre tillgång till finansiering från banker. Ett av målen är att bättre använda garantier från EU:s institutioner. Förstärkt samverkan mellan statliga finansiärer och banker är några frågor där arbete pågår för att underlätta för företagen. Det också viktigt att medborgarna lyfter frågan lokalt, ligger på och för en dialog med bankerna.

Bättre utbyggt mobilnät

– För ett år sedan beslutade regeringen om en betydligt ambitiösare bredbandsstrategi än den tidigare. Samtidigt tillfördes nya pengar för en snabbare utbyggnad. Målet är att hela Sverige år 2023 bör ha tillgång till stabila mobila tjänster av god kvalitet. Över 99,9 procent av hushållen och företagen har i dag tillgång till bredband via 4G. Ibland kan det dock behövas lösningar med riktantenner för att förbättra mobiltäckningen. Regeringen följer frågan noga.

Läs också: Fixa fiber till byn – 5 goda råd på vägen

Snabbare och smidigare utbyggnad av fiber

– I budgeten för 2017 beslutade regeringen om ytterligare en miljard kronor till bredbandsstöd. Dessa medel kommer att bidra till ökad bredbandsutbyggnad på lands- och glesbygd under de kommande åren. Totalt finns inom landsbygdsprogrammet 4,25 miljarder kronor till utbyggnad av bredband. Regeringen har också nyligen fattat beslut om att rikta om 150 miljoner för att prioritera bredband i de glesaste delarna av Sverige.

Stopp på centraliseringen

– Regeringen satsar på dagligvarubutiker och mackar i gles- och landsbygder. År 2016 beviljades mer än dubbelt så mycket medel till kommersiell service som året innan. I årets budget föreslår regeringen att satsningen på lanthandlar permanentas. Inom ramen för Landsbygdsprogrammet finns också en mängd olika stöd och ersättningar som är till för att utveckla landsbygden.

Läs också: Krönika: ”Ansvaret läggs på dem som valt att bo avlägset”

Snöröjning för alla

– Jag vet att vissa med enskilda vägar på landsbygden har fått problem med att få entreprenörer att snöröja. Jag förstår deras frustration. Det är dock viktigt att komma ihåg att regelverket inte har förändrats. Det finns inget förbud som gör att de entreprenörer som röjer på allmänna vägar inte får ploga på enskilda vägar. Trafikverket har fört en dialog med Riksförbundet Enskilda Vägar, vilket har resulterat i en handlingsplan som ska komma tillrätta med problematiken.

Läs också: Infrastrukturministern svarar på Landläsarnas frågor om väg och järväg

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen