Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 18 oktober 2016

Låt inte skilsmässan bli en ekonomisk katastrof

Att skiljas är inte bara tufft känslomässigt. För många försämras även ekonomin. Pia Sehm, författare till boken "Skilj dig ordentligt!" tipsar om hur du mildrar smällen.

FOTO: Istock

Pia Sehm arbetade som ekonomireporter på TV4, men ansvaret för sin privatekonomi hade hon helt överlämnat till sin man.

– Han hade kontakt med banken, förhandlade räntor och styrde upp vårt sparande. Det bara blev så. I dag skäms jag över hur bekvämt jag tyckte det var, säger Pia.

Idyllen smulades sönder

Allt flöt på. Pias familj hade råd att unna sig både semesterresor och ett vackert hus i ett exklusivt villaområde.

– Min man hade ett välbetalt jobb som vd på ett stort företag. Vår gemensamma ekonomi var därför god trots att jag jobbade deltid och hade tagit ut mycket föräldraledighet, säger Pia.

Men en sommarkväll 2007 sprack idyllen. Pias man förklarade att han ville skiljas. Beskedet kom som en fullständig överraskning. Pia hade inte på något vis förberett sig på en eventuell separation. Hur skulle det nu bli med de tre barnen, huset och pengarna?

Skrev en bok

Pia fick inga lån på grund av sin låga inkomst. Hon hade heller inte stått i bostadskö, så hon fick vänta länge på en hyreslägenhet.

– Vi kan säga att jag fick en väldigt brysk insikt i vad man har råd med om man tjänar 15-20 000 i månaden.

Efter flera jobbiga år kom Pia till slut på fötter. I samband med det beslöt hon sig för att skriva en bok om hur man skyddar sig framförallt ekonomiskt vid en separation.

Skilj dig ordentligt! är en bok jag själv skulle ha behövt, säger Pia. Dels kan man slå i den för att få reda på praktiska saker om juridik och ekonomi, dels är tanken att man ska få lite pepp.

Pias 5 viktigaste råd

1. Släpp inte taget om vare sig din egen eller er gemensamma ekonomi. Se till att ha full insikt och var aktiv när ni ska fatta ekonomiska beslut.

2. Se över din ekonomi och fundera på hur ditt liv skulle påverkas om ni separerade. Det bästa är förstås att göra detta så tidigt som möjligt, men bättre sent än aldrig. Ta gärna professionell hjälp.

3. Har du funderat på vad en separation skulle få för effekt på din bostadssituation? Gör det. Om det går, lägg upp din ekonomi så att du kan köpa en egen bostad om du måste. Eller ställ dig i bostadskö

4. Kom överens om att den som tar ut minst föräldraledighet kompenserar inkomstbortfallet för den av er som tar ut mest. Starta ett sparande.

5. Om en av er har ett företag, se till att ha ett separat avtal för hur det ska hanteras om ni skiljer er. Annars räknas företaget och dess andelar eller aktier in i det som ni ska dela på, vilket påverkar slutsumman vid bodelningen.

Dela upp tillgångar

När skilsmässan blivit giltig, eller redan under betänketiden, brukar man göra en bodelning. I korthet handlar det om att komma överens om vem som ska behålla vad.

Principen är att alla gemensamma tillgångar delas lika.

Det här är inte så enkelt alla gånger. Även om det kostar kan det därför vara värdefullt med juristhjälp när ni gör bodelningsavtalet.

På nätet kan du ladda ner avtalsmallar men det går lika bra att bara skriva ner vad som gäller på ett vanligt papper.

Om ni är oense om bodelningen kan ni ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Förrättaren ska vara neutral. Vill du ha någon som tillvaratar just dina intressen är det bättre att vända sig till en advokat.

Oavsett vilket så får du/ni betala för den juridiska hjälpen.

Mer information om bodelning finns på domstol.se och skatteverket.se.

Tips! I samband med skilsmässa kan kommunens budgetrådgivare hjälpa dig att planera din ekonomi. Rådgivningen är kostnadsfri.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen