Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 april 2018

Laukers byastuga – håller liv i hela bygden

Med egen bagarstuga, kolmila och tjärdal kan de lokala traditionerna leva vidare. Musikgruppen Euskefeurat med rötterna i Norrbotten är hedersmedlem och spelar alltid för fulla hus.

FOTO: Privat

I byn Lauker uppstod bygdegården, eller byastugan som den heter här, ur askan av det gamla eldhärjade nöjespalatset Astoria. Under sina glansdagar på 1950- och 1960-talen var dansstället ett av de mest kända i Norrland med många välrenommerade orkestrar på scenen, men 1971 brann det ned.

Läs också: Här är bygdegården som laddar elbilar och har förskola

Efter några år utan samlingslokal i byn kom frågan om en bygdegård upp vid en bystämma och på ett stormöte i byskolan sommaren 1978 bildades en byastugeförening ihop med grannbyn Lövviken.

– Alla hjälptes åt och samlade in pengar genom auktioner, loppisar och lotterier, berättar Kristina Bäckström, ordförande i Lauker-Lövvikens byastugeförening och dotter till Sture Johansson, arkitekten som ritade gården.

Det var han, kusinen Eli Johansson och hans fru Gunnel Johansson-Nordlund som var drivande och såg till att de satte igång. Många skänkte gåvor till bygget och en person gav bort hela bohaget efter en släkting.

Läs också: Byn som vägrade att dö – invånarna vände allt

Ett nytt museum och gammalt sellakfiske

 I dag finns ett helt kulturområde runt bygdegården med bland annat en kolmila där man kan göra kol och en kolarkoja, som visar hur kolarbetarna bodde när de jobbade i skogen.
I dag finns ett helt kulturområde runt bygdegården med bland annat en kolmila där man kan göra kol och en kolarkoja, som visar hur kolarbetarna bodde när de jobbade i skogen. FOTO: Privat

I dag finns ett helt kulturområde runt bygdegården med bagarstuga, en tjärdal där man gör tjära, en kolmila där man kan göra kol och en kolarkoja, som visar hur kolarbetarna bodde när de jobbade i skogen.

Det senaste tillskottet är ett bymuseum som heter Antes gård. Byggnaden har flyttats från en annan plats i byn och timrats upp vid bygdegården för att visa ett nybyggarhem från förra sekelskiftet.

En annan tradition som hålls vid liv är fisket av sellak, en lokal benämning på en fördvärgad blåsik som finns i sjön Hornavan.

– Vi har en fiskfest då vi drar not och fångar sellak, som är en slags siklöja, säger Kristina Bäckström.

Populär musikgrupp på scen

 Frits-Eli Johansson och Lars-Åke Grönlund skötte invägning av fiskar med glans även om de stora fiskarna lyste med sin frånvaro.
Frits-Eli Johansson och Lars-Åke Grönlund skötte invägning av fiskar med glans även om de stora fiskarna lyste med sin frånvaro. FOTO: Privat

På långfredagen anordnas alltid Laukernappet, en stor pimpeltävling med After Pimpel – en medlemspub, lotterier och barnskidtävling.

– I fjol hade vi 350 besökare på en dag. Det brukar alltid vara mycket folk då, eftersom det kommer många hemvändare.

En kär och återkommande gäst är musikgruppen Euskefeurat med komikern Ronny Eriksson som sångare. När gården var helt nybyggd gjorde de två spelningar och skänkte alla biljettintäkterna till föreningen. I somras spelade gruppen för fulla hus igen.

Under sportlovsveckan är det Sportlovskul, då barnen åker i den elupplysta pulkabacken och ungdomarna ser på film i bygdegården. I somras anordnades även Kulturskola för barn och ungdomar med nycirkus och podd- och filmskola, som turnérade vidare till grannbyarna Aborrträsk och Glommersträsk.

Läs också: Bygdegården blev ett rekordprojekt!

Det här är en bygdegård

• En allmän samlingslokal öppen för alla och förvaltad av en ideell styrelse.

• Tillkommen på bygdens initiativ och öppen att hyra.

• Ger möjlighet till gemenskap och fest, kunskap och kultur.

• Över 1 400 samlingslokaler finns runtom i landet. Cirka 10 000 ideellt arbetande är engagerade i bygdegårdarna.

Källa: Bygdegårdarnas riksförbund

Var: Lauker, 3,4 mil nordost om Arvidsjaur

Lokalen: Byggdes 1980 efter en rad olika insamlingar. Den gamla brann ned på 1970-talet.

Antal medlemmar: Omkring 250.

Aktiviteter: Besök av teatergrpper och egna teateruppsättningar som Laukersjöodjuret, julfest, pimpeltävling, onsdagsträffar för daglediga, handarbetscafé på tisdagar, motionsdans, sportlovskul, fiskfest, surströmmingsskiva, Laukerloppet och veckojympa framför storbilds-tv.

Service: Uthyrning av lokaler med videokanon, filmduk och ljudanläggning. Fiskekortförsäljning och uthyrning av båt i tjärnen med inplanterad fisk.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen