Vi på ATL ser gärna att du uppdaterar din webbläsare till en nyare version för att ATL.nu ska fungera på bästa sätt. Klickar du här kommer du till en hemsida som listar nyare webbläsare.
Med egen bagarstuga, kolmila och tjärdal kan de lokala traditionerna leva vidare. Musikgruppen Euskefeurat med rötterna i Norrbotten är hedersmedlem och spelar alltid för fulla hus.
FOTO: Privat
I byn Lauker uppstod bygdegården, eller byastugan som den heter här, ur askan av det gamla eldhärjade nöjespalatset Astoria. Under sina glansdagar på 1950- och 1960-talen var dansstället ett av de mest kända i Norrland med många välrenommerade orkestrar på scenen, men 1971 brann det ned.
Efter några år utan samlingslokal i byn kom frågan om en bygdegård upp vid en bystämma och på ett stormöte i byskolan sommaren 1978 bildades en byastugeförening ihop med grannbyn Lövviken.
– Alla hjälptes åt och samlade in pengar genom auktioner, loppisar och lotterier, berättar Kristina Bäckström, ordförande i Lauker-Lövvikens byastugeförening och dotter till Sture Johansson, arkitekten som ritade gården.
Det var han, kusinen Eli Johansson och hans fru Gunnel Johansson-Nordlund som var drivande och såg till att de satte igång. Många skänkte gåvor till bygget och en person gav bort hela bohaget efter en släkting.
I dag finns ett helt kulturområde runt bygdegården med bland annat en kolmila där man kan göra kol och en kolarkoja, som visar hur kolarbetarna bodde när de jobbade i skogen. FOTO: Privat
I dag finns ett helt kulturområde runt bygdegården med bagarstuga, en tjärdal där man gör tjära, en kolmila där man kan göra kol och en kolarkoja, som visar hur kolarbetarna bodde när de jobbade i skogen.
Det senaste tillskottet är ett bymuseum som heter Antes gård. Byggnaden har flyttats från en annan plats i byn och timrats upp vid bygdegården för att visa ett nybyggarhem från förra sekelskiftet.
En annan tradition som hålls vid liv är fisket av sellak, en lokal benämning på en fördvärgad blåsik som finns i sjön Hornavan.
– Vi har en fiskfest då vi drar not och fångar sellak, som är en slags siklöja, säger Kristina Bäckström.
Populär musikgrupp på scen
Frits-Eli Johansson och Lars-Åke Grönlund skötte invägning av fiskar med glans även om de stora fiskarna lyste med sin frånvaro. FOTO: Privat
På långfredagen anordnas alltid Laukernappet, en stor pimpeltävling med After Pimpel – en medlemspub, lotterier och barnskidtävling.
– I fjol hade vi 350 besökare på en dag. Det brukar alltid vara mycket folk då, eftersom det kommer många hemvändare.
En kär och återkommande gäst är musikgruppen Euskefeurat med komikern Ronny Eriksson som sångare. När gården var helt nybyggd gjorde de två spelningar och skänkte alla biljettintäkterna till föreningen. I somras spelade gruppen för fulla hus igen.
Under sportlovsveckan är det Sportlovskul, då barnen åker i den elupplysta pulkabacken och ungdomarna ser på film i bygdegården. I somras anordnades även Kulturskola för barn och ungdomar med nycirkus och podd- och filmskola, som turnérade vidare till grannbyarna Aborrträsk och Glommersträsk.
• En allmän samlingslokal öppen för alla och förvaltad av en ideell styrelse.
• Tillkommen på bygdens initiativ och öppen att hyra.
• Ger möjlighet till gemenskap och fest, kunskap och kultur.
• Över 1 400 samlingslokaler finns runtom i landet. Cirka 10 000 ideellt arbetande är engagerade i bygdegårdarna.
Källa: Bygdegårdarnas riksförbund
Var: Lauker, 3,4 mil nordost om Arvidsjaur
Lokalen: Byggdes 1980 efter en rad olika insamlingar. Den gamla brann ned på 1970-talet.
Antal medlemmar: Omkring 250.
Aktiviteter: Besök av teatergrpper och egna teateruppsättningar som Laukersjöodjuret, julfest, pimpeltävling, onsdagsträffar för daglediga, handarbetscafé på tisdagar, motionsdans, sportlovskul, fiskfest, surströmmingsskiva, Laukerloppet och veckojympa framför storbilds-tv.
Service: Uthyrning av lokaler med videokanon, filmduk och ljudanläggning. Fiskekortförsäljning och uthyrning av båt i tjärnen med inplanterad fisk.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.