Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 december 2017

Lavinkunskap hett ämne bland snöskoterförare

Allt fler friåkande snöskoterförare leder till ökade risker för laviner. Ny startar en utbildning för att ge förarna certifikat i lavinkunskap.

Skotrarna blir allt kraftfullare, samtidigt som förarna blir djärvare och satsar på friåkning. Bristerna på kunskaper leder till allt fler lavinolyckor. Ey satsning på utbildning ska leda till att lavinolyckor orsakade av snöskoterförare förhindras, skriver TT.

Får certifikat

Under en utbildning i Saxnäs i Västerbotten till helgen ska tolv snöskoterförare få certifikat i lavinkunskap och därefter få anordna egna kurser och utbilda andra.

– Det här är ett kraftfullt förebyggande arbete för att undvika framtida olyckor. Vi hoppas att det blir en snabb utveckling på det här, säger Per-Olov Wikberg, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Nationella snöskoterrådet, till TT.

Läs också: Konflikt om skoterleder hotar turistmagnet i norr

Fler dödsolyckor

Tillbuden och olyckorna blir fler. Några exempel är en förolyckad skoterförare efter en lavin Hemavan, samt ett antal dödsolyckor i Norge.

Idag räknar sig hälften av 1 657 som svarade på en enkät bland snöskoterförare som friåkare som främst rör sig utanför skoterlederna, enligt en undersökning bland förarna i våras, skriver TT.

En fjärdedel av de som svarade hade vid ett eller flera tillfällen kört på ställen med risker för laviner, enligt nyhetsbyrån.

Läs också: Skotergänget: Nu kör vi, tjejer – rakt in i vildmarken!

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen