Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 12 oktober 2018

Leif GW: ”En del tror att det var jag som sköt Palme”

Han ljög, var otrogen och arbetade som besatt. Leif GW Perssons andra självbiografiska bok handlar mycket om ånger. Han berättar för Land om försöken att bättra sig.

 Lands Håkan Steen träffade Leif GW för att prata om hans nya självbiografiska roman Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv.
Lands Håkan Steen träffade Leif GW för att prata om hans nya självbiografiska roman Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv. FOTO: thron ullberg

– Vad gäller det?

Dörren öppnas en decimeter och ett rufsigt huvud skymtar i springan.

– Eh, jag heter Håkan Steen och kommer från Land och…

Dörren slås upp på vid gavel.

– Visst ja! Nu kommer jag ihåg. Välkommen! Sätt dig i soffan, vet ja. Hur är läget? Vill du ha något?

Läs också: Res i svenska deckarnas blodspår – 21 svenska resmål!

Ska ”slänga ut” Land

Det är tidig förmiddag och Leif GW Persson tar emot i morgonrock. Jag får vatten och kaffe. Lägenheten med utsikt över Ulvsundasjön i Solna är hans kontor, och bostaden ligger vägg i vägg.

Han ska bara avsluta något på datorn och sätter sig sedan i en fåtölj med fötterna på en pall.

– Klockan elva slänger jag ut dig. Kör!

Författaren till Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv (Albert Bonniers 2018) tittar vänligt och nyfiket på mig. Han har annat som väntar om en timme. Värre är det inte.

Läs också: GW är svenskarnas favoritgranne

Skandaler och mord

Boken är på över 500 sidor och bågnar av berättelser om hans ungdom och arbetsliv, om rikspolischefer och politiker och om många andra människor han mött.

Där berättas också om skandaler, otäcka mord och om hur flera mord hade kunnat klaras upp om utredningarna skötts rätt.

Bland annat skriver han om ”obducenten” och ”allmänläkaren”, samt om flera uppmärksammade mord från 1970 och framåt.

Signerar sin bok

Varför skrev du den här boken, och föregångaren Gustavs grabb (Albert Bonniers 2011)?

– Har du läst den förresten? Inte? Den är ganska bra. Vänta.

Han hämtar ett ex av Gustavs grabb, signerar och räcker över.

– Jo, jag tyckte att det var viktigt att berätta om mitt ursprung, som jag delar med många andra. När jag tog studenten var det bara fem procent av arbetarklassens pojkar som gjorde det. Det var visst något fler flickor.

– Sedan ville jag ge en egen version, för jag har läst mycket om mig själv som inte stämmer. På nätet har jag har sett fantastiska beskrivningar av mig själv, bland annat att jag skulle ha skjutit Palme och att mitt jobb skulle vara en täckmantel för det.

Intressantare än fjärilar

– Väldigt många verkar dessutom intresserade av det jag håller på med. Så hade det nog inte varit om jag varit fjärilsexpert istället för kriminolog och professor i polisforskning.

Vad är det som är så intressant med brott?

– Det har jag också funderat mycket på. Kanske för att det inte är något vardagligt. Då menar jag grova våldsbrott, alltså inte källarinbrott och sånt. Folk vill väl läsa om andras elände och få tröst i vardagen, och få lite spänning.

– När det gäller mig själv, så gillar jag den typen av mänskliga gåtor. Och jag är framför allt intresserad av hur brotten gått till, in i minsta detalj.

Läs också: GW tipsar om hur du blir deckarförfattare

Hade du själv kunnat bli brottsling?

– Under gymnasiet hade jag sommarjobb på hotell och sålde smuggelsprit och cigarretter vid sidan om, så jag var en tidig ekonomisk brottsling om man så vill.

Kört för fort

– Men annars har jag levt ett vitt liv, jag har varit noga på den punkten. Fortkörning tre-fyra gånger när jag haft tankarna på annat, det är allt.

Kan vem som helst bli brottsling?

– Om vi pratar om grov våldsbrottslighet, så blir majoriteten inte brottslingar. Att växa upp i en betongförort betyder i det fallet inget särskilt. Genetiken kan förklara mycket mer.

– Jag är intresserad av enskilda individers beteende, inte gruppers. Genetiska, medicinska och psykiatriska förklaringsmodeller lyckas bättre än vad som förklaras av sociala bakgrundsfaktorer.

En gång fick du regeringsuppdraget att se över vapenlagstiftningen. Du skriver att du och familjen då fick många mordhot och att ”det finns tiotusentals jägare och sportskyttar som (…) inte borde ha tillgång till legala vapen”.

– Ja, det är fruktansvärt. Det borde vara återkommande kontroller. Förr eller senare får någon tokspel. Det har hänt i USA och även i Finland och då med legala vapen, och det hade ju även Breivik. Det kommer att hända här också.

Palmevapnet hittat?

Palmemordet snuddar du bara vid och säger att ”närmare hundra procent” av det insamlade materialet inte har med saken att göra. Vem tror du sköt Palme?

– Ingen aning. Men politiker blir mördade av politiska skäl, och av personer i sin närhet. Se på Gustav III. Så visst är jag nyfiken. Åklagaren Petersson har lovat en lösning och jag får för mig att han sprungit på något konkret, som vapnet. Nåt annat kan jag inte komma på.

Du skriver om flera tillfällen när du sett mördade människor på brottsplatser och i bårhus, och att du inte upplever det som obehagligt.

– Ja, det får inte göra att man slutar att observera. Och de döda ser så döda ut. Ljuset i ögonen har släckts. Men det verkar som om allt jag sett kommer ikapp mig nu. Jag drömmer ofta mardrömmar om pågående våldsbrott där någon håller på att bli mördad, och där jag måste försöka hejda gärningsmannen.

Har vi en själ?

Du skriver också om att dessa döda människor så uppenbarligen bara är ett skal och att själen lämnat dem. Tror du vi har själ?

– Ja, jag har kvar min barnatro och tror att det finns en själ. Vad det är? En bra fråga, en stor fråga, men jag har inget svar.

Och ett liv efter detta är enligt boken ”alldeles uppenbart” för dig och ”mycket trösterikt”?

– Ja, jag tänker praktiskt och tar förstås det trevligaste alternativet. Det finns ju ändå inga bevis i någon riktning.

Läs också: Läs pappersböcker – det gör dig snäll, smart och lugn

Bitvis ger du en mörk bild av dig själv. Du har varit högmodig, ljugit för din partner, varit otrogen och utnyttjat andra. Du har velat komma dig upp ”oavsett det pris min omgivning fått betala”.

– Det har blivit bättre och det är en medveten strävan. Jag försöker motverka detta. Jag var nog knepig under många år. Slug, förslagen, mån om mig själv och vaksam.

Pratar raggmunk i telefonen

Strax innan intervjun är slut ringer telefonen och Leif GW Persson ägnar några minuter åt att livfullt diskutera kåldolmar och raggmunk med fläsk.

Han lägger strax på och ursäktar sig med att han ska bjuda in till jakt på sitt ställe i Sörmland ”och de ska ju ha att äta också”.

Från kåldolmarna känns det nästan fräckt att åter kliva in i bokens mörka slutsidor. Men vad menar han med att ”det mesta plågar mig” och att han ibland bara orkar ur sängen för att ta de mediciner som behövs för att ”hanka mig fram till nästa dag”.

– Jag har inte mått något vidare. Med tio sidor kvar av boken hamnade jag på hjärtakuten och där var jag igen för en månad sedan.

Alldeles i slutet av boken sörjer du sådant du ”kanske borde ha gjort istället för att arbeta”. Vad skulle du ha gjort?

– Umgåtts mer med mina barn. Det nära livet blev eftersatt för att jag var så besatt av arbetet. Då försökte jag kompensera genom att ge dem allt vad de ville ha. Idag säger de ändå att jag var en hygglig prick.

– Nu umgås jag mycket mer med mina barnbarn än vad jag gjorde med mina barn. Jag släpar till och med runt dem på Skansen. Och sedan äter vi, men vi dricker inte samma sak. De tar läskeblask och jag tar en pilsner. De verkar trivas med mig och jag med dem.

Från mörker till ljus. Tiden är ute. Leif GW Persson ska duscha och gå på något redaktionsmöte, och jag tar min fådda bok och går.

Läs också: 10 svenska landsbygdsdeckare

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen