Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 juli 2019

Lilla Ariella träffades av flygande kedja

Sex månader gamla Ariella vilade sin lilla hand mot huvudet medan hon ammades.

Hon var centimeter från att skadas ännu mer när en trasig kedjelänk flög 35 meter och träffades hennes hand så att den bröts.

 Sex månader gamla Ariella hade tur i oturen när en trasig kedjelänk träffade hennes hand.
Sex månader gamla Ariella hade tur i oturen när en trasig kedjelänk träffade hennes hand. FOTO: Privat

Det var i söndags som den obehagliga olyckan inträffade. Kim Håkansson och fästmön Riikka var på besök utanför Hammarstrand och satt i trädgården.

Klippte gräs i diket

Samtidigt klippte en röjningsmaskin gräs i diket nära trädgården när en kedjelänk gick av. Den trasiga länken flög 35 meter, hela vägen in i trädgården och träffade sex månader gamla Ariellas hand som vilade mot hennes huvud. Kraften var så stark att ett ben i hennes hand gick av.

Läs också: Miljardärens projekt gör succé – vill locka barnfamiljer till Kaxås

– Det var en himla tur i en himla otur. Först visste vi inte om den träffat handen eller huvudet, vi såg bara att hon hade ont. Vi ringde efter ambulans och helikopter var på väg, men när handen svullnade förstod vi att det var där den träffat så helikoptern kunde vända, säger pappa Kim Håkansson.

Fick stanna en natt på sjukhuset

Ambulansen tog Ariella till sjukhus där hon fick stanna en natt för observation.

– Det var väldigt hemskt när det hände. När vi insåg att den träffat handen var det en lättnad i stunden, men i efterhand insåg vi ju vad som kunde ha hänt. Hade den träffat två centimeter åt sidan hade länken träffat Ariellas huvud, och den kunde ju lika gärna ha träffat Riikka också, säger pappa Kim.

Ska inte få några framtida men

För Ariella väntar nu en period där handen måste läka, men hon ska inte få några framtida problem av händelsen.

 Fredrik Edholm och Anders Leandersson på Fredriks Maskin i Bispgården utanför Hammarstrand är glada över att olyckan inte blev värre än den blev.
Fredrik Edholm och Anders Leandersson på Fredriks Maskin i Bispgården utanför Hammarstrand är glada över att olyckan inte blev värre än den blev. FOTO: Privat

Även för föraren av maskinen, Anders Leandersson, var detta en tuff upplevelse. Företaget som äger maskinen är Fredriks Maskin i Bispgården utanför Hammarstrand, och såväl Anders som ägaren Fredrik Edholm träffade familjen efter olyckan.

”Tur att det inte gick värre”

– Det var en djävulsk otur att länken träffade flickan, men vi känner också att det var en väldig tur att det inte gick värre, säger Edholm.

Polisen var på plats och konstaterade att inga fel hade begåtts. Maskinen hade all skyddsutrustning som krävs, fordonet framfördes på rätt sätt och det hela var en ren olyckshändelse.

– Det var en olycka och familjen beskyller oss inte för någonting. Det känns väldigt skönt i allt detta.

Läs också: Hästen Blonde vikarierar som gräsklippare

”Det var bara extremt”

Även pappa Kim Håkansson konstaterar att det hela bara handlade om otur.

– De gjorde det de skulle och föraren hade all utbildning man kan ha. Det var bara extremt att det kunde hända, säger han.

Stort engagemang på Facebook

Företaget skrev också ett inlägg på Facebook där man berättade om händelsen och den öppenheten har välkomnats och hyllats av väldigt många. Det inlägget har det delats flera tusen gånger.

Den troliga anledningen till att kedjan gick av var att maskinen kom emot någon sten eller något skräp.

– Det kan bli så i bland, det ligger mycket skräp i dikena, säger Fredrik Edholm.

Varnar för att hålla avstånd

Fredrik uppmanar allmänheten att hålla sig på behörigt avstånd till de här maskinerna när de jobbar utmed våra vägar. Även om alla säkerhetskrav uppfylls så kan olyckan vara framme.

– Det finns folk som gärna står och tittar. Gör inte det utan titta på det vi klippt efter att vi har försvunnit ur era synfält, rekommenderar Edholm.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen