Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 27 november 2017

Lilla Sportspegeln läggs ned - här är de oförglömliga inslagen

I veckan kom det sorgliga beskedet att det populära programmet Lilla Sportspegeln läggs ned, meddelar SVT. Programmet sägs återkomma i ny form, oklart vilken. Här är några höjdpunkter genom åren för den som vill botanisera om programmet på nätet.

 Programledarna Pia Erlandsson och Artur Ringart, 1990.
Programledarna Pia Erlandsson och Artur Ringart, 1990. FOTO: RT(IBL Bildbyrå

Lilla Sportsgegeln har haft en enorm betydelse för såväl tittare som programledare. Som mest sågs programmet av 1,5 miljoner personer.

1. Rivstart med radiostyrt

Programmet startade den 5 september 1983 med bland annat tävlingar såsom ett svenskt mästerskap i radiostyrda bilar, men även uppträdanden och andra inslag. Med i första inslaget var bland annat Pia Erlandsson och Christer Ulfbåge.

Andra kända namn bland programledare genom åren är Artur Ringart, André Pops, Marie Lehmann, Jane Björck, Jan Svanlund och Jacob Hård.

Läs också: Därför ska du rida hela livet

2. Robyn sjunger signaturmelodin

Ett av de klassiska musikaliska inslagen är när Robyn sjunger signaturmelodin Du kan alltid bli nummer ett i början av 90-talet som ersatte den första signaturmelodin You Can Always Be Number One av Lora Mumford.

Läs också: Fotboll: Östersunds FK når framgångar på eget sätt

3. Zlatan fixar håret

Zlatan Ibrahimovic har medverkat flera gånger, bland annat i en intervju och i ett inslag där han visar hur han fixar frisyren. Detta innan han anlade en mer återhållsam stil.

Läs också: ”Zlatan är en galet duktig fiskare”

4. Många framtidshopp intervjuas

Flera andra intervjuer med idrottsstjärnor som sedan blev extremt framgångsrika finns på nätet. Programledaren Artur Ringart har bland annat intervjuat ishockeyspelaren Peter Foppa Forsberg. Även skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg har blivit intervjuad i programmet.

Läs också: Gör som stjärnorna – skänk din sportutrustning till välgörenhet

5. Framtiden är oklar

Aftonbladet skrev nyligen om nedläggningen. Sista programmet sänds i nuvarande form till och med december. Den tidigare programledaren Artur Ringart har varit mycket kritisk till nedläggningen. I en intervju i Expressen kallar han nedläggningen för ett felsteg och ”ett svek av SVT – dumt och fel”.

– Jag har förståelse för att man vill förnya. Men idrotten är en folkrörelse. SVT som public service-företag har ett stort ansvar. Barn förtjänar ett eget idrottsprogram, säger Ringart:

– Det är olyckligt och dumt. Gör om, gör rätt. SVT sviker barnen, säger han till Expressen.

Sannolikt ska programmet återuppstå som ett inslag i Lilla Aktuellt. Återstår att se om den nya formen gör de tidigare framgångarna rättvisa.

Läs också: Carolina Klüft: ”Mina tankar gjorde mig till en vinnare”

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen