Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 november

Lina Englund driver getgård: "Jag började med två getter från Blocket"

Born

Lina Englund drömde om att bli getbonde som barn och skaffade sina första getter när hon var 17 år. Nu driver hon nystartade Mor Linas getgård – och brinner för att få fler att vilja bli getbönder.

 Lina Englund med några av sina 28 getter som trängs för att komma nära granen hon har med sig. Getterna älskas att äta kvistarna och även tugga av barken.
Lina Englund med några av sina 28 getter som trängs för att komma nära granen hon har med sig. Getterna älskas att äta kvistarna och även tugga av barken. FOTO: Emma Mattsson

Lina Englund vara bara 13 år när hon bestämde sig: hon skulle bo på landet och ha getter. Medan hennes jämnåriga kompisar drömde om en egen hund tjatade Lina på sina föräldrar om getter.

– Min mormors granne hade får i sin villaträdgård, så jag tänkte att då kunde väl jag ha getter. Jag hade fastnat för deras personlighet; att de är sociala, påhittiga och målinriktade.

Det är egenskaper som även kan beskriva Lina. Hon växte upp i ett villaområde utanför Gävle och hennes föräldrar tyckte aldrig att det var en bra idé att ha getter i trädgården.

Sommarjobb på fäbod

 På fäboden lärde sig Lina grunderna i osttillverkningen och säljer hon både getost och getkött på gården. Hon vill locka hit besökare som får bekanta sig med getter och kanske blir sugna på att skaffa egna.
På fäboden lärde sig Lina grunderna i osttillverkningen och säljer hon både getost och getkött på gården. Hon vill locka hit besökare som får bekanta sig med getter och kanske blir sugna på att skaffa egna. FOTO: Emma Mattsson

När hon var 17 år flyttade hon till Rättvik för att gå på Naturbruksgymnasiet och kort därefter hade hon köpt två getter på Blocket.

– Jag ringde hem till pappa och sa: ”nu måste du bygga ett gethus”.

Getintresset växte när Lina sitt första sommarjobb, på Karl-Tövåsens fäbod utanför Rättvik. Där fick hon även upp intresset för mejeriproduktion och självhushållning.

– Jag upptäckte hur roligt det är att göra ost och att leva av sina djur, så när sommarjobbet var slut gick jag en lärlingsutbildning på Hansjö mejeri i Orsa, säger hon.

Läs också: Claires och Nils styr sin getgård med digitala uppfinningar

 Lina klappar hästen Philip som delar hage med åsnorna Ior och Pellejöns. Schäferblandrashunden Neo följer henne hack i häl.
Lina klappar hästen Philip som delar hage med åsnorna Ior och Pellejöns. Schäferblandrashunden Neo följer henne hack i häl. FOTO: Emma Mattsson

Några år senare fick hon kontakt med en getbonde i närheten av hennes hem. Getbonden hade bestämt sig för att göra sig av med sina mjölkgetter, så Lina Englund köpte tio av dem och byggde en hage i skogen.

– Jag köpte en mobil mjölkanläggning och hyrde in mig på ett gårdsmejeri där jag kunde göra ost, så det blev som en egen liten fäboddrift, minns Lina.

Kort därefter hade mjölkbonden Per Skoglund i den närbelägna byn Born bestämt sig för att sluta med sin mjölkproduktion.

Han erbjöd därför Lina att ha sina getter på gården över vintern, tills hon och pojkvännen Andreas Norén hittat en egen gård.

Som ett generationsboende

 Lina och hennes familj flyttade in på undervåningen när de tog över gården från mjölkbonden Per Skoglund. Han bor kvar på övervåningen, som i ett generationsboende utan släktband.
Lina och hennes familj flyttade in på undervåningen när de tog över gården från mjölkbonden Per Skoglund. Han bor kvar på övervåningen, som i ett generationsboende utan släktband. FOTO: Emma Mattsson

Den tillfälliga lösningen visade sig fungera bättre än väntat och i dag, tre år senare, bor paret Englund-Norén på nedre botten i det gula bostadshuset på gården tillsammans med sina tre barn.

Per Skoglund bor kvar en våning upp.

– Det är som ett generationsboende utan släktband, säger Lina Englund. Han hade ingen familj och vi hade ingen i våra familjer som hade drivit jordbruk. Nu hjälps vi åt att driva den här gården, jag har hand om getterna och så hjälps vi åt med jordbruket och korna. Men Per hjälper även till med getterna när det behövs, till exempel när jag måste släpa två barn till förskolan och mata det tredje. Det är väldigt behändigt.

 Kombinerar jobb och familjeliv. Här är Lina med en liten killing och sin yngste son Olle i famnen.
Kombinerar jobb och familjeliv. Här är Lina med en liten killing och sin yngste son Olle i famnen. FOTO: Emma Mattsson

Numera jobbar Lina Englund heltid med gården medan Andreas varvar arbetet med jordbruket med en tjänst som skogsmaskintekniker.

– Både han och Per är en stor del av gården. Vi kompletterar varandra väldigt bra och så här i efterhand har jag insett att Andreas och jag aldrig hade klarat att driva en gård på egen hand, säger Lina medan hon visar runt på gården, med yngste sonen Olle sovande i bärselen på magen.

Schäferblandrashunden Neo följer hack i häl när vi hälsar på korna, som är en blandning av Angus och Charolais, och de 28 getterna och 35 killingarna.

Älskar djur

 Förutom getter har gården hästen Philip, hästen Philip, sex ankor, en katt och de två åsnorna Ior och Pellejöns som båda är nyfikna och sociala.
Förutom getter har gården hästen Philip, hästen Philip, sex ankor, en katt och de två åsnorna Ior och Pellejöns som båda är nyfikna och sociala. FOTO: Emma Mattsson

Linas favoritget, sjuåriga Sonja, är snabbt framme vid hennes sida när hon kliver in i gethagen.

– Sonja föddes i vår trädgård och är väldigt självsäker. När hon inte vill vara i hagen smiter hon ut och tar alla andra getter med sig. Hon älskar att åka bil och äta glass med barnen på förskolan. Och att dra kälke på vintern.

Bland djuren på gården finns även hästen Philip och åsnorna Ior och Pellejöns, samt sex ankor och en katt. Lina behöver med andra ord sällan gå sysslolös.

– När jag var liten tyckte pappa att jag skulle utbilda mig till sjuksköterska som min mamma så att jag skulle tjäna pengar för att ha råd att leva. Men jag svarade alltid att om jag har egna djur behöver jag inga pengar, för då har jag det som gör mig lycklig, säger hon.

 Det lilla gårdsmejeriet i en manskapsbod på uppfarten, byggdes av begagnade material och med hjälp av händiga vänner
Det lilla gårdsmejeriet i en manskapsbod på uppfarten, byggdes av begagnade material och med hjälp av händiga vänner FOTO: Emma Mattsson

– Jag känner fortfarande så. Vi har allt vi behöver här – vi behöver inte åka utomlands, inte ens utomläns. När vi har en ledig dag räcker det att ta med barnen till getterna i skogen och grilla, fortsätter hon.

Förra sommaren invigdes det lilla gårdsmejeriet, som ligger i en manskapsbod på uppfarten. Det är byggt av begagnade material och med hjälp av hantverkande vänner. Det enda nyinköpet är den stora ystgrytan.

– Mejeriet kostade knappt 400 000 totalt, vilket är jättebilligt. Sedan vi flyttade in här har jag lärt mig att hålla utgifterna nere och att det går att skapa något enkelt och fungerande med små medel.

Läs också: Therese vill utveckla den lokala mjölken – genom sitt containermejeri

Gårdsbutik med egna produkter

 Vägg i vägg med mejeriet finns en liten gårdsbutik med flera typer av getost: grillost, färskost, vitmögel och blåmögel, men också getkött och getskinn.
Vägg i vägg med mejeriet finns en liten gårdsbutik med flera typer av getost: grillost, färskost, vitmögel och blåmögel, men också getkött och getskinn. FOTO: Emma Mattsson

Vägg i vägg med mejeriet finns en liten gårdsbutik med flera typer av getost: grillost, färskost, vitmögel och blåmögel, men också getkött och getskinn.

– Det är synd att vi i Sverige inte äter mer getkött, för det är finfibrigt och mört och har en god, mild smak.

Gården ligger vackert omgiven av skog och stora hagar med naturbete, vilket gör att ostarna får ett brett spektra av smaker.

– Getter passar väldigt bra för naturbete eftersom de även äter buskar och kvistar. De gör nytta för naturen genom att gå i skogen. Dessutom kan vi spara fodret på åkrarna till vintern, säger hon.

I dag lever Lina Englund det liv hon drömde om som liten. Nu vill hon inspirera fler att förverkliga bondedrömmen och delar därför med sig av glimtar ur sin vardag på sociala medier.

 Lina älskar djur och har förutom sina getter även kor, häst, åsnor, ankor, katt och hunden Neo, en schäferblandras
Lina älskar djur och har förutom sina getter även kor, häst, åsnor, ankor, katt och hunden Neo, en schäferblandras FOTO: Emma Mattsson

På instagram kan följarna bland annat läsa om renoveringen av gården, som har rötter från 1600-talet, om älsklingsgeten Irenes bilturer och varför den som vill bli mer självhushållande bör skaffa getter.

Dessutom välkomnar familjen besökare till gården. I våras bjöd de in till en gammeldags jordbruksdag, då de bland annat visade upp gamla traktorer, gårdens djur och den gamla smedjan.

Vill skapa en besöksgård

 Linas getgård har ett eget varumärke med bild på Lina på alla ostar som hon tillverkar i sitt lilla mejeri.
Linas getgård har ett eget varumärke med bild på Lina på alla ostar som hon tillverkar i sitt lilla mejeri. FOTO: Emma Mattsson

Framöver vill Lina Englund även erbjuda workshops för de som är nyfikna på livet som getbonde.

– Tanken är att den ska fungera som en besöksgård. Jag vill bjuda hit barnfamiljer och skolklasser och även ha längre kurser. Det behövs fler getbönder i Sverige och jag vill att de som kommer hit ska tänka: ”Åh, jag vill också ha getter”, säger hon.

 Späda killingar inne i ladan med mjuk, värmande halm i väntan på att de blir stora nog att vara ute med getterna.
Späda killingar inne i ladan med mjuk, värmande halm i väntan på att de blir stora nog att vara ute med getterna. FOTO: Emma Mattsson

– Det är också därför jag nästan bara säljer min ost här på gården. Jag vill att kunderna ska kunna klappa getterna när de köper sin ost, fortsätter hon.

När hon var 13 är drömde Lina Englund om en get, nu drömmer hon om hundra.

– Det känns lagom. Men jag måste både kunna ta hand om så många getter och sälja så mycket ost, så jag får låta det växa sakta.

Har tre små barn

Namn: Lina Englund

Bor: Born norr om Rättvik i Dalarna

Åldr< . 29 år.

Familj: Sambon Andreas Norén, som arbetar som skogsmaskintekniker, barnen Maria, 6 år, Kalle, 3 år och Olle, 6 månader.

Yrke: Driver Mor Linas getgård.

Intressen: Djur.

Läs mer: www.morlinasgetgard.se, @linasgetliv

Så fixade Lina företaget

Finansiering: Starta eget-stöd och stipendiet Ung Dalakraft.

Omsättning: Cirka 400 000 kronor första året.

Marknadsföring: Sociala medier. Lina har en getlivsblogg på sin hemsida och ett aktivt instagramkonto.

Antal anställda: Inga.

Tips till andra som vill starta eget: Håll utgifterna nere. Det går att göra enkla och fungerande lösningar med små medel.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen