Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 17 april 2019

Lina och Eva: Vi har stora planer för vår lanthandel!

Killhult

Lina och Eva ger matbutiksjättarna en match med sin lanthandel i skånska Killhult. Deras "vapen" är superlokala råvaror, egna matlådor och fullbokade grillkvällar.

 Entreprenörer! Eva Andersson och Lina Hultgren klarar konkurrensen från butiksjättarna med sin populära lanthandel i Killhult.
Entreprenörer! Eva Andersson och Lina Hultgren klarar konkurrensen från butiksjättarna med sin populära lanthandel i Killhult. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Den ser ganska oansenlig ut på håll, inrymd i ett gråvitt eternithus centralt i byn, mittemot kyrkan. På en lila skylt står det ”Linas och Evas lanthandel”.

Detta är den skånska byn Killhults bultande hjärta och hela traktens samlingspunkt.

Lagar matlådor

 Lina hämtar en hög med nylagade matlådor, tillagade i lanthandelns kök av Kea Nitjaphod.
Lina hämtar en hög med nylagade matlådor, tillagade i lanthandelns kök av Kea Nitjaphod. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

När vi öppnar dörren letar sig aptitretande dofter ut från butikens kök där Kea Nitjaphod står och lagar mat av råvaror som annars skulle förfaras.

Utöver att vara en välsorterad lanthandel med cirka 2 500 artiklar i sortimentet säljer man dessutom lunchlådor fem dagar i veckan.

Vill starta café

 Lina och Eva i mitten med delar av sin personal. Angelica Kamp, Kea Nitjaphod som lagar lunchlådorna och Linas dotter Natalie Weilemo.
Lina och Eva i mitten med delar av sin personal. Angelica Kamp, Kea Nitjaphod som lagar lunchlådorna och Linas dotter Natalie Weilemo. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Sedan de började med matlådor 2012 har efterfrågan stadigt växt och nu lagar de 20-25 portioner om dagen.

– På sikt vill vi utveckla och driva en fullskalig restaurang- och caféverksamhet. Det är ett av våra projekt för framtiden, berättar en av ägarna, Lina Hultgren, entusiastiskt.

Fast rotade i bygden

 Lanthandeln i Killhult har blivit samlingspunkt för hela bygden, framför allt småbyarna i Svensköps socken i Hörby kommun.
Lanthandeln i Killhult har blivit samlingspunkt för hela bygden, framför allt småbyarna i Svensköps socken i Hörby kommun. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Detta är bara en av alla kreativa idéer som Lina och hennes medägare Eva Andersson har.

Båda är fast rotade här i Svensköps socken i norra delen av Hörby kommun. Lina bor i Killhult och Eva i grannbyn Svensköp.

Här i den mellanskånska landsbygden känns det långt till det populära Österlen och det pulserande Malmö-Lundområdet. Till centrala Hörby är det drygt 1,5 mil och till Kristianstad 3 mil.

Har utvecklat lanthandeln tillsammans

 "Lanthandeln betyder mycket för byns överlevnad," säger Daniel Nilsson, en av stamkunderna som betalar i kassan hos Lina Hultgren.
"Lanthandeln betyder mycket för byns överlevnad," säger Daniel Nilsson, en av stamkunderna som betalar i kassan hos Lina Hultgren. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Men de två vännerna och delägarna i Killhults lanthandel tycker att de har allt de behöver här. Mycket tack vare det som de själva har skapat här.

Det började 2009, när Lina som hade varit mammaledig några år kände att hon behövde några timmars sysselsättning utanför hemmet.

Hon hade tidigare jobbat i butik i Höör och började jobbade extra i lanthandeln. Efter några år tog hon och en granne över butiken och när grannen flyttade från byn 2013 blev Eva delägare.

Många stamkunder

 Olof Friberg är en av de lokala leverantörerna. Från hans gård mellan Killhult och Hörby får de honung, sylt, saft, marmelader och inläggningar.
Olof Friberg är en av de lokala leverantörerna. Från hans gård mellan Killhult och Hörby får de honung, sylt, saft, marmelader och inläggningar. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Inne butiken småpratar Lina med Daniel Nilsson vid kassan när han ska betala sina två lunchlådor. Han är en trogen stamkund som nästan dagligen besöker lanthandeln.

– Den betyder jättemycket för byn. Jag bor bara en kilometer härifrån. Om inte den hade funnits hade jag varit tvungen att köra till Tollarp eller Hörby så fort jag skulle handla något, säger han medan han tar upp plånboken för att betala.

Många lokala matvaror

 Superlokal öl från Fulltofta Gårdsbryggeri. Även butikens mjölk och grönsaker kommer från lokala producenter.
Superlokal öl från Fulltofta Gårdsbryggeri. Även butikens mjölk och grönsaker kommer från lokala producenter. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Linas och Evas lanthandel utsågs 2015 till ”Årets Butik” i Hörby kommun och året därpå var den nominerad till ”Hela Sveriges Stora Landpris”.

I de välfyllda hyllorna och kylarna står produkter från producenter i trakten: Öl från Fulltofta Gårdsbryggeri, honung från Solåkra gård, mjölk från Furumossens mejeri med mera.

 Karin Palm och Marika Andersson, bor i en grannby och menar att lanthandeln fungerar som en mötesplats och har stor social betydelse.
Karin Palm och Marika Andersson, bor i en grannby och menar att lanthandeln fungerar som en mötesplats och har stor social betydelse. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

– Vi försöker ha ett så brett sortiment som möjligt så att alla kan hitta vad de behöver i vår lanthandel. Dessutom så närproducerat som möjligt, säger Lina som verkligen brinner för det lokala.

Stärker samhörigheten

 Många kunder väljer lanthandeln före stormarknaderna i trakten, så kundkretsen och omsättningen ökar stadigt.
Många kunder väljer lanthandeln före stormarknaderna i trakten, så kundkretsen och omsättningen ökar stadigt. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Med sin butik har de hjälpt till att stärka samhörigheten i byn och trakten, vilket de ofta får uppskattning för.

Till exempel de populära grillkvällarna utanför lanthandeln under somrarna, som ofta blir lite av motorträffar med motorcyklar och veteranbilar parkerade på varje ledig yta i den lilla byn.

– Rekordet hade vi i augusti förra året med över 1 500 besökare, berättar Eva.

Klarar konkurrensen

 Dagens lunch på gång – marinerade kycklingsspett som butikens kock Kea Nitjaphod ska sätta in ugnen.
Dagens lunch på gång – marinerade kycklingsspett som butikens kock Kea Nitjaphod ska sätta in ugnen. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Trots konkurrensen från billigare stormarknader i Kristianstadstrakten och i Hörby har lanthandeln klarat sig bra och ökat både sin kundkrets och omsättning.

– En av våra styrkor är att vi har många ben att stå på. Förutom själva butiken har vi lunchlådorna och grillkvällarna, säger Eva.

– Hos oss känner sig kunderna sedda. De får en helt annan personlig kontakt med oss än med personalen i en stormarknad, säger hennes kollega Lina.

Tror på framtiden

 Återväxten i lanthandeln är tryggad: Eva med dottern Ellen, 7 månader, och Lina med dottern Natalie, 14 år, som i vår har praoat i lanthandeln.
Återväxten i lanthandeln är tryggad: Eva med dottern Ellen, 7 månader, och Lina med dottern Natalie, 14 år, som i vår har praoat i lanthandeln. FOTO: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Lina och Evas framtidsdröm är att kunna växa och bli ännu större.

– Vi skulle vilja kunna ta in större volymer och ha ett bredare sortiment för att kunna serva våra kunder ännu bättre och gå mot strömmen med en modern och livskraftig lanthandel, säger Lina.

Lina Hultgren och Eva Andersson

Aktuell: Driver tillsammans Lina och Evas lanthandel i Killhult, Linaocheva.se

Bor: I Killhult respektive Harphult i Mellanskåne.

Ålder: 40 respektive 33 år.

Familjer: Lina har barnen Natalie, 14 år, och Neo, 12 år, och är särbo med Emil, 43 år, från Hässleholm som hon har tre bonusbarn tillsammans med. Eva är sambo med Filip, 32 år, och de har dottern Ellen, sju månader.

Yrke: Handlare (Eva är dessutom köttbonde på fritiden eftersom hennes sambo föder upp köttdjur).

Drömmer om: Att deras lanthandel ska växa och bli en större butik och ett riktigt utflyktsmål, förhoppningsvis med café och restaurang.

Så fixade de företaget

Finansiering: Ursprungligen lån för att köpa varulager (nu avbetalat) och investeringsstöd från länsstyrelsen för byte av kyl- och fryskompressorer. Övriga investeringar har gjorts efterhand med egna medel. Lina och Evas lanthandel är i dag skuldfri.

Omsättning: 6,4 miljoner kronor.

Marknadsföring:
Facebook, egna flygblad, annonser i byns tidskrift Byanytt som ges ut fem gånger per år.

Antal anställda: Sju med Lina och Eva inräknat (sammanlagt tre heltidstjänster).

Största misstag under starten: ”Inga jättemisstag, men vi har lärt oss att räkna bättre på vad nya projekt kan komma att kosta.”

Detta gick bättre än väntat: ”Att det gick bättre att driva lanthandel än vad vi hade förväntat oss och att grillkvällarna blev en sådan succé.”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen