Linda-Marie lever ett bra liv utan el och indraget vatten
Linda-Marie Nordberg lever utan el och vatten året om i kalla Norrbotten. Medan andra har skyhöga elräkningar i vinter är hennes boendekostnader 500 kronor i månaden för gasol och stearinljus.
Linda-Marie Nordberg välkomnar oss i dörren till det röda torpet som ser nästan likadant ut som 1919, då det stod färdigt.
I dag är vädret ganska milt, men min första tanke är ändå att fråga henne om vi får låna ett motorvärmaruttag.
– Trots att människor vet att jag lever utan el frågar de ändå jätteofta om de får låna motorvärmare, säger Linda-Marie och skrattar
Själv har hon löst det genom att ha dieselvärmare i sin egen bil, på så sätt startar den alltid.
Kall farstu blir kylskåp
Vi går in genom den kalla farstun som fungerar som kylskåp på vintern (på sommaren åker kylvarorna ner i matkällaren) och fortsätter till det hemtrevliga köket.
Här sprider en sprakande brasa i kaminen behaglig värme, men Linda-Marie frågar oss ändå för säkerhets skull om vi vill låna ett par virkade tofflor.
Överallt finns ljusstakar med stearinljus och över köksbordet hänger en imponerande ljuskrona med en fotogenlampa.
Inrett köket med skänkar
I stället för traditionell köksinredning med diskbänk står flera gamla skåp och skänkar på rad som Linda-Marie har fyndat på Blocket och Facebook.
På en skänk står en gasolspis med två plattor och Linda-Marie sätter på kokkaffe till oss som hon först maler i en kaffekvarn på väggen.
– Folk trodde att jag skulle ge upp efter ett år att bo så här, men nu har det gått tre år sedan jag köpte huset och jag trivs jättebra. Det enda jag kan sakna ibland är en tvättmaskin.
Tidigare bodde Linda-Marie i ett gammalt hus inne i centrala Älvsbyn.
– Jag har alltid haft en förkärlek för gamla hus. Så när jag och min dåvarande man letade hus så kom vi överens om att jag skulle få som jag ville och bo i ett gammalt hus om jag gjorde alla renoveringar, berättar hon.
Läs också: Pia växlade ned till ett enklare liv på sin fäbod
Efter flera år som ensamstående med två barn i huset råkade hon ut för det ena missödet efter det andra.
Först blev det en vattenskada i badrummet på övervåningen, sedan droppade det in från taket och därefter gick en sprillans ny varmvattenberedare sönder.
Till sist gick ett avloppsrör sönder så hon var tvungen att byta alla stammarna i huset.
Drömmen om det enkla livet på landet
Resultatet blev att Linda-Marie bestämde sig för att i nästa hus skulle hon leva helt utan indraget vatten.
– Jag var så trött på alla omfattande vattenskador. Eftersom mina barn hade blivit stora och flyttat hemifrån drömde jag om att sätta upp en timring på 75 kvadratmeter på en tomt och leva där utan vatten, säger hon.
Men just när hon hade köpt en lämplig tomt inne i Älvsbyn hittade hennes son torpet på Hemnet. Huset hade sovit en Törnrosasömn under många år och det fanns varken el eller vatten.
Men det var en gedigen timring från 1919 och priset var överkomligt – 150 000 kronor.
– Jag blev genast förälskad i huset. Jag känner att det vägleder mig hela tiden till vad det behöver, säger hon.
Det blev ganska uppenbart första vintern när det var minus 30 grader ute och det rök in från den öppna spisen att det behövdes kaminer.
Så kaminer var det första Linda-Marie installerade i huset.
Värmer varmvatten i kastrull
Nu står en i köket med en platta som värmer upp en stor kittel så att det ständigt finns tillgång på varmvatten.
I kammaren innanför köket som Linda-Marie Nordberg har möblerat med teakmöbler i 1950-talsstil och gjort till vardagsrum har hon satt in en kamininsats i öppenspisen.
– Det är underbart att sitta bredvid den och läsa i min sköna läsfåtölj på kvällarna, säger Linda-Marie och frågar i nästa stund fotografen om hon ska tända så att det blir ljusare för bildernas skull.
Läs också: Christin växlade ner – lever på 27 000 kronor per år
Låga uppvärmningskostnader
Jag tänker genast på en strömbrytare, men den mentala bilden kommer på skam när Linda-Marie går runt och tänder 30 stearinljus i rummet.
Medan andra husägare i vinter haft enorma elräkningar så klarar hon sig med 500 kronor i månaden för stearinljus och gasol, det är hennes totala boendekostnad.
Om temperaturen sjunker ner till 12 grader i huset går två gasolelement i gång.
– Men för det mesta klarar jag mig med veden som jag fick när jag tog bort sex gamla träd på tomten.
Just att kunna leva i princip utan fasta kostnader har varit en viktig drivkraft för Linda-Marie Nordberg. I sitt arbete som timanställd undersköterska har hon sett hur kollegor sliter ut sig för att klara sina boendekostnader.
– Jag ser det inte som en uppoffring att bo så här utan som livskvalitet. Just nu har jag fyra jobb som timanställd, två som undersköterska och två i livsmedelsbutiker, men det är en oerhörd trygghet att veta att jag har så låga kostnader.
Värmande frigolit
De pengar hon tjänar ihop går till att göra förbättringar på gården. Det nya utedasset är just klart med värmande frigolit på sittringen och i den gamla vedbon planerar hon en gasolkyl och en vedeldad bastu.
Det är där hon i dag tvättar sig genom att hälla en skopa över huvudet, diska i balja och tvätta kläderna för hand.
– Tyvärr har jag fått ge upp på den gamla brunnen som fanns på gården, den fungerar inte längre så i dagsläget är jag tvungen att hämta vatten i dunkar från bensinmackar och annat. När människor kommer och hälsar på och frågar om de kan ta med sig något brukar jag svara, vatten. Jag använder cirka 5 liter per dag.
Solceller viktig investering
Men mobiltelefonen då, hur går det att ladda den? Jo, det går bra tack vare några solceller på husets baksida. Elen från dem räcker till mobiltelefon och strykjärn.
– Jag har också planer på att sätta upp några fler solceller så att jag kan använda en gammal skivspelare och en radio och lyssna på musik. Men jag är noga med att dölja alla kablar, jag tycker det är jättefult med sladdar, säger hon.
Har planer på att hålla kurser
Drömmen är att en dag ha gäster på gården och hålla kurser i hållbarhet.
– Jag skulle vilja bygga upp en bagarstuga med bakugn där man kan laga mat och visa människor hur bra det går att klara sig utan el och indraget vatten. Jag vill gärna också bygga tre små stugor där gästerna kan övernatta, säger Linda-Marie.
Drömmer du om det enkla livet på landet? Läs tidningen Land
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.