Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 28 september 2017

Lindahl (c): "Eliasson avgå - södra Lappland kommer bli laglös zon"

Det kan räcka med bara en polispatrull för bevakningen av södra Lappland, enligt ett beslut från kammarrätten. Västerbottens-politikern Helena Lindahl skriver i en debattartikel på Expressen att området kan bli en ”laglös zon” och att rikspolischefen Dan Eliasson bör avgå.

FOTO: Lars Helin

En polisbil ska bevaka ett område lika stort som Danmark med cirka 30 000 invånare under vardagarna. Det är resultatet efter ett beslut i först förvaltningsrätten och senare kammarrätten som land.se har rapporterat om.

Helena Lindahl är centerpartistisk riksdagsledamot för Västerbotten och skriver i Expressen att hon inte vill överklaga beslutet men konstaterar att omorganiseringen är ”fullständigt åt skogen fel”. Lindahl skriver ”Att polismyndigheten fått grönt ljus att organisera sig på det här sättet innebär inte att det är önskvärt att man gör det” och tillägger därför att Dan Eliasson bör avgå och ”ägna sig åt partipolitiken”.

”Kvinnofridsbrott särskilt utsatta”

Lindahl menar att utredande av kvinnomisshandel kan drabbas negativt, ett brott där ett tidigt separerande av offer och förövare är viktigt för att kunna förhöra offer och utreda eventuella brott. Vidare skriver Lindahl:

”Det kan inte vara meningen att kvinnomisshandel ska utredas sämre bara för att Dan Eliasson – med regeringens tysta medgivande – inte behagar lägga rimliga resurser i regionen.”

Polisen: ”Det räcker med en patrull”

Polisledningen menar å andra sidan att bevakningen av södra Lappland inte behöver mer bevakning än en bil på nätterna, enligt SVT, och välkomnar därför kammarrättens beslut.

– Vi håller med om att det finns för få poliser men det är onödigt med ett minimum på två bilar då det binder upp resurser, säger Lars Wahlberg, områdeschef för Västerbotten till SVT.

Lars Wahlberg menar att det inte i stället ska finnas bemanning där och då det sker flest brott. Och då blir problemet att det inte finns poliser tillgängliga när det faktiskt sker olagligheter.

Läs också: Polisen varnar för nya former av bedrägerier.

Bakgrund: Beslut om bemanning i södra Lappland

Antalet patruller som ska arbeta var och när har letat sig upp i den juridiska hierarkin. Kammarrätten har beslutat, den 20 oktober, att det ska räcka med minst en polisbil i södra Lappland under vardagsnätterna. Det ska räcka för att säkerställa en bra arbetsmiljö för poliserna som arbetar. Vid större händelser på nätterna i inlandet kan poliser från Umeå, Skellefteå eller grannlänen ringas ut, enligt SVT.

Källa: SVT Nyheter Västerbotten

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen