Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 19 april 2018

”Lyssnarna älskar att vi ger dem något positivt”

På lördag firar lyssnarfavoriten Ring så spelar vi 50 årskalas! Lisa Syrén, har lett programmet i 22 år. Hon älskar sitt jobb och har träffat sin stora kärlek på äldre dar!

 Radioveteranen Lisa Syrén leder förstås 50-års kalaset i P4 för Ring så spelar vi.
Radioveteranen Lisa Syrén leder förstås 50-års kalaset i P4 för Ring så spelar vi. FOTO: Ola Åkeborn

Med runt 1,8 miljoner lyssnare varje lördagsmorgon är det Sveriges Radios mest populära program.

Den 21 april firar Ring så spelar vi 50 år i etern med en specialsändning från Sparresalen i Karlskrona. (Premiären sändes den 21 april 1968),

– Då blir det levande musik med en av marinens två professionella musikkårer och sång av Viktoria Tolstoj och Linus Norda, en lokal kändis, berättar hon.

– Därför kommer man inte att kunna välja önskelåt helt själv, utan man får välja från en lista med sådant som varit mycket önskat genom alla åren, fortsätter hon.

Läs också: Kvinnor kan slippa demens – med kondition!

Tröttnar aldrig

Efter 22 år som programledare är bräcker hon till och med nestorn, Hasse Tellemar, i antal år på posten med två år.

Tack vare alla glada samtal, kluriga frågor och bra musik tröttnar hon aldrig på att vara uppe med tuppen varje lördag och prata med alla som hör av sig till programmet.

– Det är samma härliga äventyr varje gång. Jag vet aldrig vilka människor jag möter och vad samtalen ska handla om, säger hon.

Motsatsen till elände

Hon ger eloge till sina arbetskamrater, producenten Roger Bengtsson, teknikern Anders Larsen och publikredaktören Anton Yngvesson som haft mycket roligt ihop med genom åren.

– Jag tror att programmets stora framgång beror på att lyssnarna får något de mår riktigt gott av. Mycket är svårt i livet, och vi ger alltid en positiv start på helgen, säger hon.

Hon citerar historikern och författaren Herman Lindqvist som sa: ”Läser man svenska tidningar får man allt elände. Men lyssnar man på Ring så spelar vi så vet man att landet består.”

FOTO: Ola Åkeborn

Vansinnigt förälskad

2011 träffade Lisa sitt livs stora kärlek Mikael Jardbrink. Hon flyttade från Växjö till honom i Karlskrona och nu bor de i ett 1700-talshus i stadsdelen Björkholmen med 100 meter till klipporna och badbryggan.

– Jag har fått det bättre än någonsin. Om man som vi blir vansinnigt förälskade på lite äldre dagar går det ännu mer på djupet. Lyckan och tacksamheten blir större eftersom den mogna kärleken har så många fler bottnar, säger hon.

Läs också: Stressa ned – lukta på din partner!

Med i byalaget

När Lisa och Mikael gifte sig 2012 visste Lisa redan hur det skulle gå till. För tio år sedan blev hon borgerlig vigselförrättare efter en förfrågan från länsstyrelsen i Kronoberg.

– Det är fantastiskt att få vara med i människors kanske finaste stund. Jag brukar ta reda på saker om de som gifter sig för att kunna vara så personlig som möjligt.

Lisa engagerar sig också i vårdandet av Björkholmens mångåriga hus och idyll. Hon sitter i byalagets styrelse och nyligen fick de igenom att gammeldags lyktstolpar ska komma på plats i kvarteren.

– Jag tror att man blir lycklig om man är engagerad i en plats där man bor. Vi har till och med börjat med historiska kvällar som intresserar väldigt många, säger hon.

Läs också: 10 steg till ett lyckligt liv!

Tre snabba till Lisa!

Vilka är dina bästa karaktärsdrag?

– Jag är positiv och målmedveten. Det visar sig i att jag får saker uträttade och att många människor säger att de bli glada av mig, och det är fint. Jag är bra på få andra att känna sig sedda och det har jag efter min pappa Carl-Ola som dog i slutet av januari i år strax innan han skulle fylla 99.

Saknar du Karlavagnen i P4, som du startade 1998 och var programledare för i 16 år?

– Nej, jag är en sådan som inte saknar utan mer lever i nuet. Men jag har haft nytta av Karlavagnen, det gav mig mycket livskunskap och förståelse för människors situationer.

Vad är du överraskande bra på?

– Att vissla och sjunga samtidigt! Det var faktiskt min son som fick mig att lära mig det. Som liten gjorde han det plötsligt en dag i köket, och då ville jag också kunna det.

Vill resa mer med sin man

Namn: Lisa Birgitta Syrén Jardbrink.

Aktuell: Firar Ring så spelar vi i Sveriges Radio P4 som fyller 50 år. Är även varje vecka programledare för Lördag med Lisa i P4 och Önskesöndag med Lisa Syrén i P4 Plus.

Ålder: 62 år.

Bor: I hus på Björkholmen i Karlskrona.

Familj: Maken Mikael Jardbrink, 59 år, sonen Edvin, 34 år, och fyra bonusbarn.

Drömmer om: ”Att lyckas med mina riddarsporrar som jag har planerat, att få mer tid till min keramik och att resa långt och många gånger till med min man. Vi har så otroligt roligt när vi reser. Jag önskar också få möjlighet till att skriva så småningom, och vi får se vad det kan bli av det.”

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen