Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 april 2022

Liselotte: "Sjukdomen fick mig att förverkliga min kafédröm"

Bröms

Bygga kök, plugga alkohollagen, köpa ugnar, lägga golv, måla tak... Liselotte och Tony har fullt upp med sitt nya liv som kaféägare. Att Liselotte drabbades av cancer blev en vändpunkt.

KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

 Liselotte Erndin Dahlberg lever med kronisk cancer. Men hon satsar stort på att öppna sitt kafé i Bröms, på gränsen mellan Småland och Blekinge, tillsammans med maken Tony.
Liselotte Erndin Dahlberg lever med kronisk cancer. Men hon satsar stort på att öppna sitt kafé i Bröms, på gränsen mellan Småland och Blekinge, tillsammans med maken Tony. FOTO: Kristina Wirén

Läget är perfekt, tycker de, ett stenkast från E 22, precis på gränsen mellan Småland och Blekinge. Orten heter Bröms och ligger vid det som tidigare var riksgräns mot Danmark, där freden i Brömsebro slöts 1645.

Här ligger Liselotte Erndin Dahlberg och Tony Dahlbergs röda hus från 1915, byggt i den tidens nationalromantiska stil med spetsiga takvinklar.

De är båda 55 år gamla och ser detta som sitt stora, gemensamma projekt!

Nedgången byggnad

 Brömsehus skola byggdes 1915 i nationalromantisk stil och klassas som ”särskilt kulturhistoriskt värdefull”. Mycket jobb återstår med att renovera fasad, husknutar och fönster.
Brömsehus skola byggdes 1915 i nationalromantisk stil och klassas som ”särskilt kulturhistoriskt värdefull”. Mycket jobb återstår med att renovera fasad, husknutar och fönster. FOTO: Kristina Wirén

De sålde sitt hus i Kalmar och sommarhuset på Öland för att köpa denna nedgångna, gamla skolbyggnad. Här ska de förverkliga sin dröm om sitt Brömsehus kafé i sekelskiftesstil med tillhörande inredningsbutik.

– Vi letade först hus på Öland och Österlen men det var för dyrt. Sedan råkade vi få syn på att det här var till salu och blev eld och lågor. Vi kanske är lite dumma som inte fattar hur mycket jobb det är, berättar Liselotte.

Hon utstrålar både energi och framtidstro och det är svårt att tro att hon sedan många år lever med kronisk cancer.

Läs också: Affe och Thomas driver succécafé i småländska Berga

Goda chanser

 Liselotte får energi av att få förverkliga sin kafédröm.
Liselotte får energi av att få förverkliga sin kafédröm. FOTO: Kristina Wirén

2009 drabbades hon av follikulärt lymfom, en kronisk, långsamväxande cancer som i hennes fall upptäcktes nästan för sent.

Chansen att överleva är god med cellgifts- och antikroppsbehandling. Och även om cancern inte att går att bota, kan den hållas i schack med rätt behandling.

Innan Liselotte blev sjuk hade hon precis startat ett kafé småländska Bodafors, en mångårig dröm som hon då tvingades ge upp.

För några år sedan insjuknade Liselotte även i den sällsynta fästingburna sjukdomen, neoerlichia, som ofta drabbar människor med nedsatt immunförsvar.

Glädje i förskott

 Livsbejakande och vackra detaljer som denna ros är viktiga för Liselotte.
Livsbejakande och vackra detaljer som denna ros är viktiga för Liselotte. FOTO: Kristina Wirén

Hon tillbringade ett år liggande i soffan med skyhög feber innan hon fick rätt diagnos och behandling. Samtidigt utvecklade hon diabetes, gick upp i vikt och fick ständig värk.

– Jag var riktigt, riktigt dålig. Till sist kunde jag inte gå utan satt i rullstol och det blev bara värre.

Efter en magsäcksoperation, en gastric sleeve i höstas, har hon gått ner 25 kilo och både hennes diabetes och den värsta värken är borta.

Liselotte vägrar att tycka synd om sig själv och hennes motto är: Ta ut all glädje i förskott! Det enda du riskerar är att du varit glad i onödan.

Allt behöver fixas

 En av de gamla skolsalarna ska bli café. Men innan dess ska plastmattan bort. Det svarta taket målas vitt och väggarna tapetseras om.
En av de gamla skolsalarna ska bli café. Men innan dess ska plastmattan bort. Det svarta taket målas vitt och väggarna tapetseras om. FOTO: Kristina Wirén

När hon blev frisk, eller friskare, beslutade hon och Tony åter att satsa på drömmen om ett eget kafé.

– Det är tufft. Eller dumt. Men vi trivdes inte i stan, och Tony var trött på sitt jobb och vi ville göra något ihop. Vi funderade på att sälja våra hus och luffa runt eller köpa något i Spanien eller Italien, men vi är lite för rastlösa, säger Liselotte, och Tony håller med.

– Varenda kvadratmeter här måste fixas. Funkar det inte är vi utblottade. Cancern är det minsta problemet. Men cancern fick mig att inse att vi har bara ett liv, fortsätter Liselotte.

Båda är kreativa

 Liselotte och maken Tony är båda kreativa och satsar allt på sitt gemensamma jätteprojekt.
Liselotte och maken Tony är båda kreativa och satsar allt på sitt gemensamma jätteprojekt. FOTO: Kristina Wirén

Att renovera den gamla skolan är ett jätteprojekt. Liselotte kan inte klättra på stegar eller måla tak men hon kan planera, projektleda och spruta idéer.

Och beställa hundra meter lister och fönsterfoder och bord och stolar och tallrikar och bestick.

– Jag är också kreativ, men det är ofta jag som får utföra idéerna i verkligheten, och jag vet hur lång tid det tar och vad det kostar, säger Tony.

Varje morgon inleder de med byggmöte för att få struktur, och de arbetar just nu sju dagar i veckan.

Stora planer

 Paret satsar på gammeldags tapeter och ljust tak.
Paret satsar på gammeldags tapeter och ljust tak. FOTO: Kristina Wirén

Liselotte och Tony visar runt. Den ena skolsalen ska bli cafélokal, den andra butik. Köket ska totalrenoveras till restaurangstandard.

På den andra våningen ska det bli fyra rum med hotellstandard, fast först nästa sommar. På ängen bakom huset blir det både trädgårdsservering och en utescen.

Innan pandemin slog till ledde Liselotte en kör, team Liselotte, med 280 deltagare i Kalmar, och hon har massor av idéer för olika evenemang

– Eller så kanske jag tar fram gitarren och sjunger lite för gästerna, säger hon.

83 porslinskannor

 De söta 83 kaffekannorna i blommigt porslin står på rad och ska användas för att servera kaffe.
De söta 83 kaffekannorna i blommigt porslin står på rad och ska användas för att servera kaffe. FOTO: Kristina Wirén

Lite överallt står målarpytsar och stegar, renovering pågår i flera rum samtidigt, men det går ändå att få en känsla av hur det kommer att se ut. I ett skåp trängs några av de 83 (!) gamla fina kaffekannorna i porslin som Liselotte fyndade hos en samlare i Nässjö.

– Jag såg en annons på Blocket och hade sådan tur att Tony var i närheten, berättar hon.

Bredvid den antika kassaapparaten står en cylinderhatt och ett bord är dukat med en kaffeservis i tunnaste porslin.

Läs också: Sara startade sommarkafé i sin trädgård

Letar på loppis

Liselotte letar efter inredningsdetaljer på loppisar och i antikaffärer.

Mellan 1915-1958 var det skola i huset och intill finns den gamla lärarbostaden där Tony och Liselotte så småningom ska bo.

Just nu saknar det huset golv. Sedan skolan lagts ner blev huset privatbostad. Ägaren testamenterade det till Kalmar läns museum, som tog hand om en del inventarier, gjorde en kulturhistorisk utredning och sedan sålde det.

Kontakt med länsmuséet

 En vattendriven kvarn i vinterlandskap på en plåtask.
En vattendriven kvarn i vinterlandskap på en plåtask. FOTO: Kristina Wirén

Fastigheten anses vara ”särskilt kulturhistoriskt värdefull”.

– Det innebär att vi inte får göra vad som helst, men vi har god kontakt med länsmuseet, säger Liselotte.

De köpte fastigheten för ett år sedan. Hittills har mycket av arbetet handlat om utemiljö och att återställa exteriören.

– Vi har anlagt grusgångar, gjort en parkering, bytt en stor del av panelerna, bytt vindskivor, planterat buskar, jämnat gräset. Allt är så stort. Vi kan inte plantera en rosbuske, vi måste sätta tio. Och så har vi lagt alldeles för mycket tid på att jaga hantverkare, säger Liselotte

– Det är stor brist på hantverkare. Alla bygger just nu, konstaterar Tony.

Få ombonad känsla

 I flera av rummen är övre delen av väggarna målade i svart.
I flera av rummen är övre delen av väggarna målade i svart. FOTO: Kristina Wirén

I flera av rummen på entréplanet har en tidigare ägare målat taket och övre delen av väggarna i svart färg för att ”sänka” taket och få en mer ombonad känsla.

Nu ska det istället bli gammeldags tapeter och ljust tak, men det blir också framöver någon form av ram i taket. Den bruna plastmattan i det blivande kaféet ska bort, och Tony och Liselotte hoppas på att trägolvet under är i gott skick

Gillar jobb

 Överallt finns roliga inredningsdetaljer att upptäcka.
Överallt finns roliga inredningsdetaljer att upptäcka. FOTO: Kristina Wir n

Tanken är att de ska driva kaféet sommartid, samt i december. Resten av året ska de hyra ut till fester, kurser och konferenser.

Den första sommaren räknar de med att det bara blir jobb, jobb och jobb.

– Det är som en sjukdom hos oss. Vi hakar inte upp oss på motgångar, säger Tony.

Tyckte du om den här artikeln? Prenumerera på Land

Att ha kul är ett livsmål

Namn: Liselotte Erndin Dahlberg och Tony Dahlberg.

Ålder: Båda är 55 år.

Bor: I Bröms, i Bergkvara, Torsås kommun.

Gör: Öppnar snart sitt Brömsehus kafé plus inedningsbutik. Tidigare journalist respektive konsult.

Familj: Fyra barn varav två är gemensamma. Sex barnbarn.

Drömmer om: Att vid livets slut kunna titta på varandra och säga: ”Fasen vad kul vi hade!”

Mer information: Hemsidan brömsehus.se och på Facebook och Instagram @bromsehuscafe.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen