Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 1 december 2017

Lisen Bratt Fredricson får verksamheten att växa

När Lisen Bratt Fredricson var sju år började hon som entreprenör med att sälja stenar till turister. 34 år senare år senare är stenarna utbytta mot hopphästar i mångmiljonklassen.

– Det är faktiskt ingen större skillnad, säger Lisen.

 Lisen Bratt Fredricson är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Verksamheten på Grevlundagården innehåller många kompontenter.
Lisen Bratt Fredricson är en entreprenör ut i fingerspetsarna. Verksamheten på Grevlundagården innehåller många kompontenter. FOTO: foto robert solin

Det kan låta som ett lite underligt uttalande att det inte är någon skillnad om man säljer stenar eller hästar, men Lisen Bratt Fredricson vet exakt vad hon menar.

– Det roligaste jag vet är processen runt att göra affärer. Redan som sjuåring ville jag göra allt bättre hela tiden. När jag sålde stenar övergick jag till att börja sälja äpplen och dessutom starta en låtsasridskola.

Redan där grundlades entreprenörskapet som skulle bli en livsstil.

I tonåren hoppade Lisen av grundskolan. Efter att ha träffat Peder, som då var fälttävlansryttare, flyttade de ihop på en gård utanför Flen i Sörmland – och ända sedan dess har de haft företag tillsammans i hästbranschen. Några år senare flyttade de bopålarna från Sörmland till Grevlundagården på Österlen.

Läs också: De bygger sitt företag på hästkrafter: ”Resultatet är ett helt annat”

 Tillsammans har Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson förvandlat ett litet företag till en verksamhet i mångmiljonklassen.
Tillsammans har Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson förvandlat ett litet företag till en verksamhet i mångmiljonklassen. FOTO: foto robert solin

Återinvesterat i verksamheten

– Vi började i det lilla och det startade egentligen med att sälja en häst till amerikanska toppryttaren Leslie Howard 1996. Det var så allt började och sedan har vi återinvesterat allt i verksamheterna, säger Lisen.

Hennes egen sportkarriär innehåller två OS-starter, i Sydney år 2000 och London 2012, men även lyckade försäljningar av topphästar.

– Det har gjort att vi kunnat växa organiskt och stegvis kunnat ta oss upp till toppen.

Startade ryttargala

Verksamheten på Grevlundagården, som delas mellan Peders toppsatsning på sport och Lisens affärer, innehåller fler komponenter. Paret är delägare i den nya stortävlingen Elmia Scandinavian Horse Show och ett auktionsföretag för hästar. Lisen var en av dem som startade ridsportens ryttargala för ett tiotal år sedan och har haft ett näthandelsföretag.

– Drivkraften är att vi gillar det vi gör – och vi försöker ständigt bli bättre. Vi söker ständigt utveckling och anställer de bästa beridarna, de bästa hästskötarna och försöker att hitta de bästa hästarna.

Läs också: Hett med svenskuppfödda hästar

Omsätter drygt 20 miljoner

Grevlundagården i Vitaby AB

Omsättning 2016: 20,6 miljoner kr

Rörelseresultat: 0,7 miljoner kr

Eget kapital: 15,7 miljoner kr

Anställda: 6

Hästar på gården: cirka 50.

Antal elittävlingar på gården: 1

Lisens bästa tips till blivande hästföretagare:

1. Börja litet. Väx långsam och gilla processen med att växa. Det blir roligare.

2. Ge inte upp. Koncentrera dig på att hitta lösningar och att se problem som möjligheter.

3. Hästföretagare jobbar enormt hårt. Ge dg tid till eftertanke så lyckas du bättre.Läs också: Rekordstarkt år för småföretagare

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen