Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 mars 2017

Lista: Här är kändisarna som stödjer BB Sollefteå - spana in!

Ockupanterna av BB Sollefteå har mött ett massivt stöd, inte minst bland Sveriges kändisar - här är tio som slutit upp.

Bild 1/2
Bild 2/2

Sundström har skrivit kampsång

Kolla in musikvideon "BB Blues" som musikern Stefan Sundström gjort tillsammans med ockupanterna av BB i Sollefteå.
Kolla in musikvideon ”BB Blues” som musikern Stefan Sundström gjort tillsammans med ockupanterna av BB i Sollefteå.

Musikern Stefan Sundström har, förutom att skriva en debattartikel som fått stor spridning, också släppt en låt tillsammans med ockupanterna av BB i Sollefteå – kampsången ”BB Blues” (läs mer och lyssna här!).

– Jag har hört om barnfamiljer som åker på grusvägar för att hinna till BB, och nu kommer de ju få åka ännu längre, till Sundsvall. Det är jävligt långt. Det är väl det låten handlar om, säger Stefan Sundström till Allehanda.

Benny Andersson öppnar plånboken

När Stina Näslund frågade Benny Andersson om han kunde ställa upp med pengar till musikvideon sa han ja.
När Stina Näslund frågade Benny Andersson om han kunde ställa upp med pengar till musikvideon sa han ja. Foto: IBL.

För att göra den omtalade musikvideon med Stefan Sundström krävdes en del pengar. Alla inblandade ställde upp ideellt men en musikvideo är aldrig gratis. För Allehanda.se berättar förra Abba-medlemmen Benny Andersson att han ställde upp med pengarna om krävdes.

– Jag stöder naturligtvis regionens krav att ingen ska behöva resa 20 mil för att vara säker på en trygg förlossning, säger han till nyhetssajten.

Schyman höjer rösten

Gudrun Svea Ådalia och Gudrun Schyman.
Gudrun Svea Ådalia och Gudrun Schyman. Foto: Staffan Lundgren/Feministiskt Initiativ.

Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt Initiativ, var tidig med att uttala sitt stöd. I en krönika i Feministiskt Perspektiv redan innan ockupationen inleddes skrev hon:

– För att förebygga förlossningsskador krävs fler förlossningsplatser och fler anställda – inte färre. Det betyder också att förlossningsvården i glesbygden måste byggas ut, inte stängas ner.

Dessutom har hon träffat dockan Gudrun som reser runt i världen för att sprida uppmärksamhet om ockupationen.

– Både lilla och stora Gudrun höjer rösten. Nu måste vi bli ännu fler, sa Gudrun Schyman då enligt Feministiskt Initiativ Göteborg.

Sjöstedt först på plats

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt mötte ockupanterna.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt mötte ockupanterna. Foto: Vänsterpartiet

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var den förste kändis att på plats visa sitt stöd för ockupanterna.

– Vi stöder Sollefteåborna som vill ha kvar sitt BB och en bra akutvård. Det ska gå att få vård i hela Sverige, sa han.

Han passade på att läxa upp de som röstat för en nedläggning.

– Vi i Vänsterpartiet tycker att man ska behålla den sjukvård som fanns här. Vi tycker att man tagit ett felaktigt beslut. Folk har rätt till en bra service i alla delar av Sverige, sa Jonas Sjöstedt enligt SVT.

Lööf besökte – och gav känga till Löfvén

"En känslomässig dag" så beskriver Annie Lööf besöket i Sollefteå på sin Instagram. På bilden längst ner till vänster syns Johan Andersson som bor i Resele, och är lokal c-politiker i Sollefteå.
”En känslostark dag” så beskriver Annie Lööf besöket i Sollefteå på sin Instagram. På bilden längst ner till vänster syns Johan Andersson som bor i Resele, och är lokal c-politiker i Sollefteå. Foto: Instagram.

Även centerpartiledaren Annie Lööf har besökt ockupationen. På sin Instagram beskrev hon det som en ”bra och känslostark dag” och riktade en känga till statsminister Stefan Löfvén.

– Om hela landet ska leva, krävs likvärdiga villkor. Det krävs en tillgänglig och högkvalitativ sjukvård i hela länet som hela landet. Ett enormt engagemang från dessa människor! Dessutom i Stefan Löfvens hemkommun, han glömde att besöka dem och denna folkliga resning mot hans partikamraters beslut att stänga ner och flytta vård och BB längre bort under sin vecka när han turnerade i landet. Likvärdiga villkor. Hela landet. Handlingskraft. Det är vad som krävs, skriver hon.

Herrey ockuperade en hel natt

Per Herrey skrev pepplåt och stannade en natt med ockupanterna.
Per Herrey skrev pepplåt och stannade en natt med ockupanterna. Foto: IBL.

Förutom att sångaren och artisten Per Herrey anslöt sig till en stödmanifestation för ockupanterna i Göteborg tog han sig även till Sollefteå, anslöt sig till ockupanterna och sov över en natt. På plats framförde han en låt som han hade skrivit för att peppa de andra ockupanterna.

– Jag har aldrig gjort något sådant här förut. Men jag tycker det här är en viktig fråga och kommer stanna hela natten. Jag tycker det här är en symbolfråga. Alla har väl rätt till lika vård? säger han till Allehanda.

Melander: ”Stäng ner hela Norrland”

Sven Melander ger sig in i BB-debatten med en ny film.
Sven Melander gav sig in i BB-debatten med en film. Foto: Facebook.

En film där skådespelaren och journalisten Sven Melander ger sin syn på nedläggningen av BB i Sollefteå och riktar skarp kritik mot politikerna har gjort succé på Facebook (läs mer och se filmen här!). I den menar han att det verkar som att någon fått för sig att stänga hela Norrland.

– Jag menar bara herregud, de har rätt till service, bra vård, ordentliga poliser som kommer i tid. Jag fattar inte hur det här överhuvudtaget kan vara ett problem, ett av jordens rikaste länder. Det är bedrövligt, det är skamligt, säger han bland annat.

Sara Varga och Lars Hägglund melodifestivalkuppade

Artisten Sara Varga, visade sitt stöd genom att bära en t-shirt med stort rött hjärta och texten ”Sollefteå sjukhus”.
Artisten Sara Varga, visade sitt stöd genom att bära en t-shirt med stort rött hjärta och texten ”Sollefteå sjukhus”. Foto: Patrick Saxe.

Låtskrivaren Lars Hägglund har tillsammans med Sara Varga skrivit hennes och Juha Mularis melodifestivalbidrag ”Du får inte ändra på mig”. När låten presenterades i tv-rutan syntes Lars i bild, och på sig hade han en tröja med texten ”Sollefteå sjukhus”. Lagom till efterfesten hade Sara Varga svidat om – till en likadan t-shirt.

– Jag tycker att alla ska ha rätt till vård och vill göra allt för att stötta. Jag är själv från Sollefteå och min familj bor där. Det är ett viktigt ämne och ingen ska behöva föda i bilen. Man gör det man kan annars är man en fegis, säger Lars Hägglund till Allehanda.

Schulman: En riktig jämställdhetsfråga

Krönikören och författaren Alex Schulman med sin hustru Amanda Schulman. Paret väntar snart sitt tredje barn.
Krönikören och författaren Alex Schulman med sin hustru Amanda Schulman. Paret väntar snart sitt tredje barn. Foto: IBL.

I en krönika i Expressen nyligen menar Alex att nedläggningen är en av många uppgifter för en jämställd regering att ta tag i.

– Att BB-mottagningar stänger ner och att kvinnor tvingas gå kurser i hur man föder barn i bilar, det är en riktig jämställdhetsfråga. Att BB i Sollefteå stänger slår BARA mot kvinnor. Och det gör det till ett av de allvarligaste jämställdhetsproblem i landet på länge, skriver han.

Greider: Låt det kosta

Även samhällsdebattören Göran Greider stödjer ockupationen.
Även samhällsdebattören Göran Greider stödjer ockupationen. Foto: IBL.

Samhällsdebattören Göran Greider deltog i SVT:s Aktuellt och menade att det här är en glesbygdsfråga och att ”vård måste få kosta”.

– Sjukvården är det centrala nervsystemet i välfärden, sa han.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen