Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 8 februari

Lista: Populäraste namnen på nyfödda 2023

Elsa och Noah, där är de mest populära namnen bland nyfödda 2023. Det visar statistik från Skatteverket.

 Nyföddanamntopplistan. Elsa toppar och Noah också, namnligan 2023.
Nyföddanamntopplistan. Elsa toppar och Noah också, namnligan 2023. FOTO: Istock

Topplistorna på de mest populära namnen på nyfödda är spännande läsning. Tidigare var det Statistiska Centralbyrån som stod för denna statistik men numera är det Skatteverket som ser till att räkningen hålls vid liv.

– Det känns väldigt roligt att ta över och tillhandahålla den här tjänsten då den är så populär hos blivande föräldrar. Listorna innehåller fler än 12 000 namn och vi har i dagsläget namnstatistik för de tre senaste åren och under våren kommer vi även fylla på med äldre statistik, säger Caroline Ledin, statistiker på Skatteverket.

Läs också: Vilket namn var populärt när du föddes?

Ändringar i namntoppen

Hos flickor är det väldigt jämnt i toppen. Elsa är det vanligaste namnet 2023 med 588 namngivna flickor, precis före Vera som 587 flickor namngavs till. Astrid som var det mest populära namnet hos flickor 2022 har tappat åtta placeringar till en niondeplats.

På pojksidan fick Noah förstaplatsen med 655 namngivna pojkar. William som innehaft förstaplatsen de senaste åren fortsätter vara populärt, men sjunker till en tredjeplats. Hugo klättrar två placeringar och är numera det näst mest populära namnet med 622 namngivna pojkar.

Sökning efter namn möjlig

För den som är intresserad av att söka på hur det ser ut på kommun- och länsnivå så kan man göra det direkt på Skatteverkets sajt.

– I Skatteverkets statistikportal går det även att söka på de mest populära namnen i kommuner och län, så man kan undersöka vad de mest populära namnen är där man bor. Där går det även att se hur populariteten för namn ändrats över tid, säger Caroline Ledin.

Så här ser topplistan ut för namnen på nyfödda 2023:

Flickor:

1. Elsa…

2. Vera

3. Alma

4. Selma

5. Alice

Pojkar:

1. Noah

2. Hugo

3. William

4. Liam

5. Nils

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen