Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 13 februari 2017

Livsmedelsstrategin är här – så blev det

Bild 1/2
Bild 2/2

Samtliga riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, har kommit överens om målen för livsmedelspolitiken. Målen är övergripande och en grund för ett regeringsförslag som kommer i nästa vecka.

 – Jag är väldigt glad över att vi, regeringen tillsammans med de borgerliga partierna och Vänsterpartiet, nu har enats om målen för den kommande livsmedelsstrategin. Ett viktigt mål för strategin är att livsmedelsproduktionen i Sverige ska öka. Den kommer att gynna jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Den är också viktig för en levande landsbygd eftersom mycket av matproduktionen sker just där, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), i ett pressmeddelande.

Det ska produceras mer svensk mat

Det övergripande målet ska vara att öka den totala livsmedelsproduktionen. Det ska ske på tre strategiska områden:

 • Regler och villkor: Målet ska vara att utformningen ska stödja en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar. Detta genom ändamålsenliga skatter och avgifter, regelförenklingar, administrativa lättnader och andra åtgärder för att stärka konkurrenskraften och lönsamheten.
 • Konsument och marknad: Målet ska vara att konsumenterna ska ha ett högt förtroende för livsmedlen och kunna göra medvetna och hållbara val, exempelvis av närproducerat och ekologiskt. Marknaden för livsmedel ska kännetecknas av en väl fungerande konkurrens. Den svenska livsmedelsexporten ska ges förutsättningar att öka för att möta efterfrågan på relevanta marknader.
 • Kunskap och innovation:  Målet ska vara att stödja kunskaps- och innovationssystemet för att bidra till ökad produktivitet och innovation i livsmedelskedjan samt hållbar produktion och konsumtion av livsmedel.
 • De här målen är övergripande, men det har varit stora diskussioner kring varje ord.

  – Att livsmedelsproduktionen ska öka och att det ska vara ändamålsenliga skatter och regler ser jag som viktiga delar i överenskommelsen. Det gör det svårt för regeringen att hålla fast vid förslaget om en kilometerskatt, som exempel säger Kristina Yngwe, vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet och Centerpartiets representant i samtalen.

  På torsdag i nästa vecka lägger Regeringen fram ett förslag för livsmedelspolitiken.

  – Den är deras egen helt och hållet, så de kan räkna med motförslag, säger Kristina Yngwe.

  25 år av väntan över

  Efter 25 år av väntan finns äntligen mål för svensk livsmedelsproduktion som alla kan ställa sig bakom, skriver LRF i ett pressmeddelande.

  – De krav som LRF drivit, nämligen tillväxt och ökad konkurrenskraft finns med i målen på ett bra sätt. Nu kommer jag att glädjas ett par dagar åt att Sverige äntligen har en stark uppställning för målen för sitt inhemska jordbruk. Sen är det dags att ta av kavajen också börja med nästa steg. Nämligen konkretisera målen och handlingsplanerna, vad alla olika aktörer ska göra för att tillsammans nå de uppsatta målen, säger Helena Jonsson, ordförande för LRF.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen